Τελευταία Νέα
Διεθνή

Commerzbank: Έρχεται το δεύτερο μέρος, το πιο σφοδρό, της κρίσης ακινήτων στη Γερμανία

Commerzbank: Έρχεται το δεύτερο μέρος, το πιο σφοδρό, της κρίσης ακινήτων στη Γερμανία
Η κρίση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια
Η Γερμανία βρίσκεται στα μέσα μιας τετραετούς κρίσης ακινήτων που θα οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες και πωλήσεις ανεπιθύμητων ακινήτων, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Commerzbank.
Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται στη χειρότερη ύφεση ακινήτων τουλάχιστον από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-9, μετά την απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού και το υψηλότερο ποσοστό πιο επικίνδυνων δανείων που οδήγησαν τον κλάδο σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις της Ευρώπης.
«Πιστεύουμε ότι είμαστε στο ημίχρονο αυτή τη στιγμή, μετά από δύο χρόνια κρίσης.
Και η κρίση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια», δήλωσε ο Henning Koch, διευθύνων σύμβουλος της Commerz Real στο συνέδριο MIPIM στη γαλλική Ριβιέρα των Καννών.
Ο Koch αναμένει ότι περισσότεροι επενδυτές θα αντλήσουν μετρητά από τον κλάδο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γίνουν αναγκαστικοί πωλητές.
«Βλέπουμε ακόμα δύσκολο, μακρύ δρόμο να διανύσουμε», είπε.
Η Commerz Real, μια πλήρως ελεγχόμενη θυγατρική της Commerzbank, είναι κύριος ιδιοκτήτης γερμανικών ακινήτων και έχει περίπου 34 δισ. ευρώ περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

Καμπανάκι ΕΚΤ

Οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησαν και πάλι αυτή την εβδομάδα ότι τα εμπορικά ακίνητα (CRE) είναι «ιδιαίτερα ευάλωτα» στις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων.
Οι αναλυτές λένε ότι η έκθεση των μεγάλων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη είναι διαχειρίσιμη και οι περισσότερες έχουν προβλέψει μεγαλύτερη επιδείνωση στα χαρτοφυλάκια δανείων ακινήτων τους.
Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ορισμένες εξειδικευμένες τράπεζες.
Η γερμανική Deutsche Pfandbriefbank, έχει δει τις μετοχές και τα ομόλογά της να πέφτουν λόγω ανησυχιών για την έκθεσή της σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών όπου τα ποσοστά κενών θέσεων γραφείου έχουν εκτοξευθεί από την πανδημία.
Η PBB έκανε μεγάλες αποσβέσεις στα δάνειά της για ακίνητα την περασμένη εβδομάδα.
Ο Gerhard Meitinger, επικεφαλής του τμήματος χρηματοδότησης ακινήτων της PBB στη Γερμανία, δήλωσε στο Reuters από τις Κάννες ότι πιστεύει ότι οι τιμές γραφείων σε λιγότερο επιθυμητές «δευτερεύουσες» τοποθεσίες μπορεί να υποχωρήσουν επιπλέον 10% στη Γερμανία, αλλά ότι η αγορά ήταν «κοντά στον πάτο».
Ο Meitinger είπε ότι η τράπεζα χορηγούσε περισσότερα δάνεια για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντεπεξέλθουν, με το ποσοστό των δανείων να αυξάνεται στο 50%, από 30% πριν από την πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης