Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές - Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ιράν να σταματήσουν τους Houthis - Βλέπουν τον «ανταρτοπόλεμο» να κρατά επί μακρόν

Πρωτοφανές - Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ιράν να σταματήσουν τους Houthis - Βλέπουν τον «ανταρτοπόλεμο» να κρατά επί μακρόν
Οι αξιωματούχοι του Ομάν μεσολάβησαν μεταξύ των αντιπροσώπων του Ιράν και των Αμερικανών
Σε μια πρωτοφανή αποκάλυψη προχώρησαν οι Financial Times, καθώς οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μυστικές συνομιλίες με το Ιράν φέτος σε μια προσπάθεια να πείσουν την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο κίνημα των Houthis της Υεμένης για να τερματίσουν τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες η Ουάσιγκτον εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το διευρυνόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πραγματοποιήθηκαν στο Ομάν τον Ιανουάριο και ήταν οι πρώτες μεταξύ αυτών τελευταίους 10 μήνες.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Brett McGurk και ο απεσταλμένος της στο Ιράν Abram Paley.
Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ali Bagheri Kani, ο οποίος είναι επίσης ο κορυφαίος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, εκπροσώπησε την Ισλαμική Δημοκρατία.
Οι αξιωματούχοι του Ομάν ήταν μεταξύ των αντιπροσώπων του Ιράν και των Αμερικανών, έτσι δεν μίλησαν απευθείας, είπαν οι αξιωματούχοι.

Οι προσπάθειες του Biden

Οι συνομιλίες υπογραμμίζουν πώς η κυβέρνηση Biden χρησιμοποιεί διπλωματικούς διαύλους με τον εχθρό της, παράλληλα με στρατιωτικά αποτρεπτικά μέσα, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει ένα κύμα περιφερειακών εχθροπραξιών που εμπλέκονται υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas.
Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν ένα έμμεσο κανάλι με το Ιράν ως «μέθοδο για την προβολή ολόκληρου του φάσματος των απειλών που προέρχονται από το Ιράν», σύμφωνα με πληροφορίες των FT.
Αυτό περιλάμβανε τη μετάδοση «τι πρέπει να κάνουν για να αποτρέψουν μια ευρύτερη σύγκρουση, όπως ισχυρίζονται ότι θέλουν».
Ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του McGurk είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε όταν συνδέθηκε με τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Hamas για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν στη λωρίδα.
«Έχουμε πολλά κανάλια για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες «εκτός από το να πουν ότι, από τις 7 Οκτωβρίου, όλοι τους έχουν επικεντρωθεί στην προβολή του πλήρους φάσματος των απειλών που προέρχονται από το Ιράν και στην ανάγκη για το Ιράν να σταματήσει τη γενική του κλιμάκωση».

Τα πλήγματα των Houthis

Από τότε που η επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πυροδότησε τον πόλεμο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Hezbollah, το λιβανέζικο μαχητικό κίνημα, ανταλλάσσει καθημερινά διασυνοριακά πυρά με το Ισραήλ.
Οι Houthis έχουν επιτεθεί σε δεκάδες πλοία, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πλοίων και πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και οι ευθυγραμμισμένες με το Ιράν ιρακινές πολιτοφυλακές έχουν εκτοξεύσει πολλούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προμήθευε τους Houthis με drones, πυραύλους και πληροφορίες για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία.
Το Ιράν αναγνωρίζει την πολιτική υποστήριξή του στους Houthis, οι οποίοι ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη και έχουν δικαιολογήσει τις επιθέσεις τους ως υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους.
Ωστόσο, η Τεχεράνη επιμένει ότι οι αντάρτες ενεργούν ανεξάρτητα.
«Το Ιράν έχει επανειλημμένα πει ότι έχει μόνο μια μορφή πνευματικής επιρροής για τους αντάρτες.
Δεν μπορούν να υπαγορεύουν στους Houthis, αλλά μπορούν να διαπραγματευτούν και να συζητήσουν», είπε ένας Ιρανός αξιωματούχος.
Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις ότι η Τεχεράνη επιδίωξε να μειώσει τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αμερικανική στρατιωτική βάση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης