Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνή έρευνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Nord Stream ζητά η Ρωσία

Διεθνή έρευνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Nord Stream ζητά η Ρωσία
Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την έρευνα σχετικά με τις πράξεις δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Dmitry Polyansky.
"Στις 14 Μαρτίου, θα επιμείνουμε για άλλη μια φορά σε μια διεθνή έρευνα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Nord Streams κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", έγραψε στο κανάλι του στο Telegram.
"Ζητήσαμε μια συνεδρίαση για το θέμα αυτό, η οποία θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών.
Σκοπεύουμε να μιλήσουμε στους δημοσιογράφους μετά από αυτήν".

Καλύπτουν τον ύποπτο

Τόνισε ότι αφού η Δανία και η Σουηδία ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους, κατέστη απολύτως σαφές ότι το μόνο που ήθελαν ήταν "να κερδίσουν χρόνο και να προσπαθήσουν να γλιτώσουν τον κύριο και προφανή ύποπτο αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης".
"Φαίνεται ότι η Στοκχόλμη και η Κοπεγχάγη δεν μπόρεσαν να το τραβήξουν άλλο.
Αλλά το Βερολίνο εξακολουθεί να προσπαθεί, αλλά αυτό δεν αλλάζει την εικόνα", δήλωσε.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Nord Stream AG ανέφερε "πρωτοφανείς ζημιές" σε τρία σκέλη των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου του συστήματος Nord Stream.
Αργότερα, Σουηδοί σεισμολόγοι δήλωσαν ότι εντόπισαν δύο εκρήξεις στη διαδρομή των αγωγών του Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου 2022. Μετά το περιστατικό, η γενική εισαγγελία της Ρωσίας άνοιξε υπόθεση με την κατηγορία της διεθνούς τρομοκρατίας.
Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία ξεκίνησαν τις δικές τους εθνικές έρευνες, αλλά αρνήθηκαν να εμπλέξουν τη Ρωσία.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, ο Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος και βραβευμένος με Πούλιτζερ Seymour Hersh δημοσίευσε ένα άρθρο που ισχυριζόταν, επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ότι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είχαν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κάτω από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 υπό την κάλυψη της άσκησης BALTOPS τον Ιούνιο του 2022 και ότι οι Νορβηγοί ενεργοποίησαν τις βόμβες τρεις μήνες αργότερα.
Οι New York Times ανέφεραν αργότερα, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι η πράξη δολιοφθοράς στους αγωγούς φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει διαπραχθεί από μια "φιλοουκρανική ομάδα" που ενεργούσε ανεξάρτητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης