Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 1,66 τρισ. δολ. τα εταιρικά μερίσματα παγκοσμίως το 2023

Στα 1,66 τρισ. δολ. τα εταιρικά μερίσματα παγκοσμίως το 2023
Οι μεγαλύτεροι μερισματοδότες στον κόσμο το 2023 ήταν η Microsoft, ακολουθούμενη από την Apple και την Exxon Mobil.
Στο υψηλό των 1,66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασαν τα εταιρικά μερίσματα παγκοσμίως, έναντι 1,57 τρισ. δολ. το 2022, με τις πληρωμές από τις τράπεζες να αποτελούν το ήμισυ, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Janus Henderson Global Dividend Index (JHGDI), η οποία προβλέπει ότι οι πληρωμές μερισμάτων θα φτάσουν στα 1,72 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.
Σε παγκόσμια βάση, το 86% των εισηγμένων εταιρειών είτε αύξησαν τα μερίσματα είτε τα διατήρησαν.
Οι μεγαλύτεροι μερισματοδότες στον κόσμο το 2023 ήταν η Microsoft, ακολουθούμενη από την Apple και την Exxon Mobil.
«Οι εταιρικές ταμειακές ροές στους περισσότερους τομείς παρέμειναν ισχυρές και αυτό παρείχε άφθονη δύναμη πυρός για μερίσματα και επαναγορές μετοχών», δήλωσε ο Ben Lofthouse, επικεφαλής του παγκόσμιου εισοδήματος μετοχών της Janus Henderson.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, η αύξηση των κερδών για τον S&P 500 το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αναμενόταν να είναι 9% σε ετήσια βάση.
Τα υψηλά επιτόκια ενίσχυσαν τα τραπεζικά περιθώρια και οι τράπεζες κατέβαλαν μερίσματα 220 δισ. δολ. στους μετόχους το 2023, που σηματοδοτεί μια άνοδος 15% από το 2022.
Οποιαδήποτε θετική επίδραση από τα υψηλότερα τραπεζικά μερίσματα αντισταθμίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από περικοπές από τον τομέα εξόρυξης, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων επιβάρυνε τα κέρδη της εξόρυξης.
Μεγάλες περικοπές μερισμάτων είχαμε από πέντε εξέχουσες εταιρείες: την BHP, τη Rio Tinto, την Petrobras, την Intel και την AT&T, γεγονός που μείωσε τον υποκείμενο ρυθμό αύξησης των μερισμάτων παγκοσμίως το 2023 κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
«Πέρα από αυτούς τους δύο τομείς (τραπεζικές και ορυχεία), των οποίων ο αντίκτυπος ήταν ασυνήθιστα μεγάλος, είδαμε ενθαρρυντική ανάπτυξη από βιομηχανίες όπως οχήματα, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, λογισμικό, τρόφιμα και μηχανική, καταδεικνύοντας τη σημασία ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου», ανέφερε η έκθεση.
Σε γεωγραφική βάση, η Ευρώπη (εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου), ήταν βασικός μοχλός ανάπτυξης, συνεισφέροντας τα δύο πέμπτα της παγκόσμιας αύξησης καθώς οι πληρωμές αυξήθηκαν κατά 10,4%, στα 300,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ιαπωνία συνέβαλε επίσης σημαντικά, αν και η επίδρασή της μετριάστηκε κάπως από το αδύναμο γιεν, ανέφερε η έκθεση.
Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τη σημαντικότερη συμβολή στην παγκόσμια αύξηση των μερισμάτων λόγω του μεγέθους τους, ένας ρυθμός αύξησης 5,1% ήταν σύμφωνος με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Τα μερίσματα των αναδυόμενων αγορών παρέμειναν σταθερά, με τη Janus Henderson να υπογραμμίζει τις απότομες περικοπές στη Βραζιλία και την αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα.
Παρόλο που η ταχεία αύξηση των τραπεζικών μερισμάτων είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, οι ραγδαίες μειώσεις από τον τομέα εξόρυξης μπορεί επίσης να έχουν μικρότερο αντίκτυπο, δήλωσε ο Lofthouse.
«Οι τιμές της ενέργειας παραμένουν σταθερές, επομένως τα μερίσματα των πετρελαϊκών φαίνονται καλά υποστηριζόμενα και οι μεγάλοι αμυντικοί τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, τα τρόφιμα και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά θα συνεχίσουν να σημειώνουν σταθερή πρόοδο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης