Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας - Η Ρωσία θα αποτύχει στην Υπερδνειστερία

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας - Η Ρωσία θα αποτύχει στην Υπερδνειστερία
Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Μολδαβίας στο Κίεβο
Η Ουκρανία εξέφρασε, δια του Υπουργού Εξωτερικών της, την πλήρη υποστήριξή της «στην κυριαρχία στην εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας», καθώς ο πρώτος τη τάξει διπλωμάτης της χώρας Dmitro Kuleba, συνατήθηκε στο Κίεβο με τον Μολδαβό ομόλογό του.
«Υποστηρίζουμε πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας, καταδικάζουμε οποιεσδήποτε προσπάθειες εμπλοκής της Ρωσίας στην επίλυση των εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων της Μολδαβίας», δήλωσε ο Kuleba κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον Μολδαβό ΥΠΕΞ Mihai Popsoi.
Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τα «πολιτικά παιχνίδια» που προσπαθεί να παίξει η Ρωσία στην αποσχισθείσα Υπερδνειστερία και τις αυτόνομες περιοχές της Γκαγκαουζίας της Μολδαβίας είναι «καταδικασμένα να αποτύχουν», ο Kuleba υποστήριξε ότι αυτά εξακολουθούν να «καταναλώνουν πολλούς πόρους και δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους».
Επιπλέον, ο Ουκρανός Υπουργός εξωτερικών έκανε γνωστό ότι διαβεβαίωσε τον Ποπσόι και τους Μολδαβούς πως η Ουκρανία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται σθεναρά «όχι μόνο την ελευθερία και την ανεξαρτησία της, αλλά και την ειρήνη και την ηρεμία στη Μολδαβία».
«Η Ουκρανία ενδιαφέρεται για μια ισχυρή δημοκρατική φιλοευρωπαϊκή Μολδαβία και η Μολδαβία ενδιαφέρεται επίσης για την ίδια Ουκρανία. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον», εξήγησε.

Mihai Popsoi (ΥΠΕΞ Μολδαβίας): Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους πληρεξούσιούς της για να μας αποσταθεροποιήσει

Από την πλευρά του, ο Μολδαβός Popsoi ανέφερε ότι ο ίδιος και ο Kuleba αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή και ότι οι Μολδαβοί είναι ευγνώμονες για τη «θυσία και το θάρρος της Ουκρανίας».
«Οι Μολδαβοί ζουν σε μια κατάσταση ειρήνης παρά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Μολδαβία», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε «πληρεξούσιους» για να βγάλει τη χώρα από τον «νόμιμο δρόμο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Χρησιμοποίησε επίσης αυτούς τους «πληρεξούσιους» για να δημιουργήσει μια «σφήνα» μεταξύ Μολδαβών και Ουκρανών προσφύγων, καθώς και Ρουμάνων και Ρωσόφωνων στη Μολδαβία, ισχυρίστηκε ο Μολδαβος ΥΠΕΞ.
«Σήμερα, η επίσκεψή μου επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας και η Ουκρανία είναι στρατηγικοί εταίροι και ο διάλογός μας είναι μόνιμος, βιώσιμος και δομημένος, με στόχο στόχους που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την πρόοδο των χωρών μας, καθώς και τη δημιουργία ενός κλίμα δίκαιης ειρήνης και βιώσιμης συνεργασίας στην περιοχή», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κισινάου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης