Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκαλεί ο Λιθουανός πρωθυπουργός Nauseda : Ο Putin θυμίζει τον Hitler και η Ουκρανία την ... Τσεχοσλοβακία

Προκαλεί ο Λιθουανός πρωθυπουργός Nauseda : Ο Putin θυμίζει τον Hitler και η Ουκρανία την ... Τσεχοσλοβακία
«Όπως η Τσεχοσλοβακία δεν ικανοποίησε τον Hitler, η Ουκρανία δεν θα ικανοποιούσε τον Putin», τόνισε ο Λιθουανός πρωθυπουργός
Υπάρχουν εμφανείς ιστορικές ομοιότητες μεταξύ του ναζί δικτάτορα Adolf Hitler και του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin, προειδοποίησε την Τετάρτη 13/3 ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nausėda.
«Όπως η Τσεχοσλοβακία δεν ικανοποίησε τον Hitler, η Ουκρανία δεν θα ικανοποιούσε τον Putin», τόνισε ο Nausėda, μιλώντας στο Φόρουμ Άμυνας και Στρατηγικής του Παρισιού στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Ούτε τα κράτη της Βαλτικής ούτε η Πολωνία. Κανένα από τα ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι ασφαλές αυτή τη στιγμή.
«Η Ρωσία δεν θα σταματήσει. Μπορεί μόνο να ανακοπεί από εμάς», πρόσθεσε.
Επισημαίνεται ότι το 1938, ο Hitler προσάρτησε μέρος της Τσεχοσλοβακίας στη Γερμανία καθώς οι στρατιωτικές του φιλοδοξίες αυξάνονταν, με αποκορύφωμα το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα σχόλια του Nausėda ήρθαν καθώς ο Putin υποστήριξε -για άλλη μια φορά- ότι το Κρεμλίνο είναι «έτοιμο» για πυρηνικό πόλεμο με τη Δύση.
Ο Λιθουανός πρόεδρος είπε στο κοινό ότι θα ήταν «θεμελιώδες λάθος» να πιστέψουμε ότι η Μόσχα μπορεί να «κατευναστεί» με την παραχώρηση εδαφών.
Δεν είναι μόνος στις προειδοποιήσεις του.
Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις δυτικές χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό που αποκαλούν «ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Putin», οι οποίες φοβούνται ότι μπορεί να εκτείνονται πέρα από την Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας ανακοίνωσε την Τετάρτη 13/3 ένα νέο σχέδιο για τη διάθεση 27 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή καταφυγίων για βόμβες και άλλα μέτρα ασφαλείας τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
Ο Nausėda προέτρεψε τους ηγέτες να λάβουν σοβαρά υπόψη την απειλή της ρωσικής επέκτασης και «να σταματήσουμε να χαράσσουμε κόκκινες γραμμές για τον εαυτό μας».
Επαίνεσε μάλιστα, τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Macron ότι δεν πρέπει να «αποκλείονται» δυτικά στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία.
«Μαζί είμαστε ισχυροί – η συνδυασμένη οικονομία των δυτικών χωρών είναι πάνω από 20 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ρωσίας», υποστήριξε ο Λιθουανός Nausėda.
Η Δύση πρέπει να συνεχίσει να προμηθεύει εξοπλισμό και όπλα στην Ουκρανία, ενώ οι σύμμαχοι πρέπει να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, είπε ο Λιθουανός πρόεδρος στο κοινό.
Χαιρέτισε την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική της Επιτροπής, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών εταιρειών του μπλοκ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να διευρύνει την αρμοδιότητά της ώστε να μπορεί να χρηματοδοτεί κατασκευαστές όπλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης