Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμπανάκι του Φινλανδού πρωθυπουργού: Η Ευρώπη χρειάζεται αμυντική αυτονομία - ΕΕ και ΝΑΤΟ πρέπει να συμπληρώνονται

Καμπανάκι του Φινλανδού πρωθυπουργού: Η Ευρώπη χρειάζεται αμυντική αυτονομία - ΕΕ και ΝΑΤΟ πρέπει να συμπληρώνονται
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και θα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας» τονίζει ο Φινλανδός πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Petteri Orpo έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα κάλεσμα προκειμένου να ενισχυθούν η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια σύγκρουση στα σύνορα της Ευρώπης, αλλά «μια έντονη υπενθύμιση της ευθραυστότητας της ειρήνης μας», διεμήνυσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο της Γαλλίας.
Ο Orpo εξήγησε πώς η Φινλανδία, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, παρέμεινε «δεσμευμένη στη διατήρηση μιας αξιόπιστης και ανεξάρτητης αμυντικής ισχύος».
«Η απόφασή μας να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ δεν είναι μια απόφαση που πήραμε ελαφρά. Ήταν ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσής μας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε ο Orpo.
Μετά από δεκαετίες ουδετερότητας, η Φινλανδία έγινε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ τον περασμένο Απρίλιο, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Στα 1.340 χιλιόμετρα, τα κοινά σύνορα της Ρωσίας με τη Φινλανδία είναι τα μεγαλύτερα της Μόσχας με χώρα του ΝΑΤΟ.
Για το λόγο αυτό οι φινλανδικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για τη φύλαξή τους από το ξέσπασμπα του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία πριν από σχεδόν 25 μήνες.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια κλήση αφύπνισης για όλους μας. Δεν πρέπει ποτέ ξανά να βασιζόμαστε τόσο σε άλλους για την ενέργεια και την ασφάλειά μας. Πρέπει να φροντίσουμε τη δική μας άμυνα», επεσήμανε σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ελσίνκι.

Καμπανάκι για την Ευρώπη

Επιπλέον, ο Orpo υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η στρατηγική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, καθώς η ήπειρος «υστερεί σε παραγωγικότητα», ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα «βιώνουν ταχύτερη ανάπτυξη».
Η Ευρώπη πρέπει επίσης να βελτιώσει την «συνολική ασφάλειά της», σύμφωνα με τον Φινλανδό πρωθυπουργό.
«Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν αποκλείουν το ένα το άλλο. Συμπληρώνουν το ένα το άλλο», υποστήριξε και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «εξοπλίζει τη μετανάστευση για να ασκήσει πίεση στη Φινλανδία και σε ολόκληρη την ΕΕ».
Η Ρωσία ωθεί υπηκόους τρίτων χωρών προς τα σύνορα της Φινλανδίας και «οι αριθμοί είναι ακόμα σχετικά χαμηλοί, αλλά το φαινόμενο είναι ανησυχητικό», εξήγησε ο Orpo.
Τόνισε επίσης τη σημασία της υιοθέτησης του «σωστού είδους κλιματικής πολιτικής», που θα ενίσχυε τις προμήθειες ασφάλειας της Ευρώπης, θα τονώσει την οικονομία της και θα «βελτίωνε την προσφορά ευρωπαϊκών πρώτων υλών».
Ο Φινάνδός πρωθυπουργός τόνισε επίσης τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, λέγοντας ότι θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τη «χρηματοδότηση της ασφάλειας και της άμυνας».
Σχετικά με τον ρόλο του μεγαλύτερου διατλαντικού εταίρου του ΝΑΤΟ, είπε: «Περισσότερη Ευρώπη δεν σημαίνει και δεν πρέπει να σημαίνει λιγότερη Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και θα είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης