Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Διαδοχικές περικοπές Biden στις αμυντικές δαπάνες - Σε συνεχή παρακμή η αποτρεπτική ικανότητα των ΗΠΑ

WSJ: Διαδοχικές περικοπές Biden στις αμυντικές δαπάνες - Σε συνεχή παρακμή η αποτρεπτική ικανότητα των ΗΠΑ
Οι τόκοι για το εθνικό χρέος θα κοστίσουν περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ δαπανούν για την άμυνα φέτος και το χάσμα θα συνεχίσει να διευρύνεται
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ξεκίνησε τον περίφημο ετήσιο λόγο του για «την κατάσταση της Ένωσης» παρουσιάζοντας λίγο έως πολύ έναν στρατιωτικό προϋπολογισμό που θυμίζει το 1991 κατά τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όπως τονίζει η Wall Street Journal.
Το αίτημα του Προέδρου για 850 δισεκατομμύρια δολάρια για το Πεντάγωνο το 2025 αντιπροσωπεύει αύξηση 1% σε σχέση με το 2024.
Ωστόσο, αν κανείς συνυπολογίσει τον πληθωρισμό, αυτό ισοδυναμεί με μείωση, σηματοδοτώντας την τέταρτη διαδοχική περικοπή που προτείνει ο Biden, ως ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι μειώσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό που φέρνουν φθορά

Ο Biden εκτιμά ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μειωθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, με την κυβέρνησή του να επικαλείται τη συμμόρφωση με τα δημοσιονομικά όρια που διαπραγματεύθηκε με το Κογκρέσο πέρυσι, έγραψε η WSJ.
Ο στρατός των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί, αλλά όχι επειδή η Αμερική χρειάζεται λιγότερες χερσαίες δυνάμεις, οι οποίες έχουν μεγάλη ... ζήτηση στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Άλλωστε το Επιτελείο των ΗΠΑ στοχεύει σε 442.300 στρατιώτες, παρόλο που η κυβέρνηση Biden ζήτησε 485.000 μόλις το 2022.
Η αλήθεια είναι ότι ο ιδανικός αριθμός για τις απαιτούμενες αποστολές είναι 500.000.
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η μείωση του μεγέθους της δύναμης δεν αρκεί για να λύσει το υφέρπον αυτό πρόβλημα.

Παρακμή στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Το Ναυτικό των ΗΠΑ θα αγοράσει μόνο έξι φρεγάτες τη στιγμή που δέκα θα αποσυρθούν πρόωρα, γεγονός που θα μειώσει τον στόλο σε 287 πλοία το 2025 από 296 που είναι σήμερα.
Τούτου λεχθέντος, η διοίκηση πρόκειται να αγοράσει μόνο ένα επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Virginia, αντί για δύο.
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η αμερικανική τεχνολογία υποβρυχίων θεωρείται κορωνίδα της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος, ωστόσο, η βιομηχανική βάση αγωνίζεται να παραγάγει δύο σκάφη το χρόνο.
Βάσει αυτού, η αγορά μόνο ενός υποβρυχίου στέλνει ένα αρνητικό μήνυμα σχετικά με τις επενδύσεις κεφαλαίου και υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται να επανεξοπλίσουν.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να στοχεύουν στην κατασκευή 2,3 υποβρυχίων ετησίως για να πληρούν τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και να παρέχουν υποβρύχια στην Αυστραλία στο πλαίσιο του συμφώνου AUKUS.

Περικοπές και στην πολυδιαφημισμένη διαστημική ισχύ των ΗΠΑ

Όσον αφορά τη Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ πρέπει να επεκτείνουν και να ενισχύσουν τους δορυφόρους τους στο διάστημα για να ... προλάβουν την παγκόσμια διαστημική κούρσα, όπου η Ρωσία και η Κίνα διαπρέπουν.
Ωστόσο, ο προϋπολογισμός Biden σκοπεύει να μειώσει τη Διαστημική Δύναμη κατά 600 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το περσινό αίτημα.
Αυτό αντιπροσωπεύει το 2% του προϋπολογισμού της δύναμης, παρόλο που οι υπηρεσίες θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν μια προτεινόμενη αύξηση μισθού 4,5% για τα στρατεύματα.
Η ευρύτερη προοπτική που απεικονίζεται σε αυτόν τον προϋπολογισμό είναι ότι ο στρατός των ΗΠΑ βιώνει μια «ελεγχόμενη» πτώση, υπογραμμίζει η WSJ.
Οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν στο 2,4% της οικονομίας έως το 2034, από 3,1% που εκτιμάται ότι ήταν φέτος.
Οι τόκοι για το εθνικό χρέος θα κοστίσουν περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ δαπανούν για την άμυνα φέτος και το χάσμα θα συνεχίσει να διευρύνεται, υποσημείωσε το αμερικανικό έντυπο.

wsj_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης