Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Τι αλλάζει στους κανόνες δανεισμού των τραπεζών

ΕΚΤ: Τι αλλάζει στους κανόνες δανεισμού των τραπεζών
Αλλαγές στο λειτουργικό πλαίσιο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής
Αλλαγές στο λειτουργικό πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι « θα παραμείνει κατάλληλο, καθώς ο ισολογισμός του Ευρωσυστήματος εξομαλύνεται», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι αλλαγές ακολουθούν την αναθεώρηση του πλαισίου για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022.
Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να κατευθύνει τη νομισματική πολιτική μέσω του επιτοκίου διευκόλυνσης καταθέσεων (DFR), με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια «να εξελίσσονται κοντά στο DFR, δείχνοντας ανοχή σε κάποια μεταβλητότητα».
Η ρευστότητα θα παρέχεται μέσω πολλών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των βραχυπρόθεσμων πιστωτικών πράξεων (MRO) και των τρίμηνων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs), ενώ η ΕΚΤ σχεδιάζει να συμπεριλάβει διαρθρωτικές πιο μακροπρόθεσμες πιστωτικές πράξεις και ένα διαρθρωτικό χαρτοφυλάκιο τίτλων σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η οικονομική ποινή και το στίγμα για τους δανειολήπτες που απευθύνονται στην κεντρική τράπεζα, το επιτόκιο αυτών των δημοπρασιών, που σήμερα είναι 4,50%, θα μειωθεί ώστε να μειωθεί η διαφορά μεταξύ αυτού και του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στις 15 μονάδες βάσης, ενώ η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και των MROs παραμένει αμετάβλητη στις 25 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει πιο μακροπρόθεσμα δάνεια και πράξεις αγοράς ομολόγων μόλις δει ότι ο ισολογισμός της έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι ως αποτέλεσμα του δικού της δανεισμού από τις τράπεζες.
«Οι πράξεις αυτές θα συμβάλουν σημαντικά στην κάλυψη των διαρθρωτικών αναγκών ρευστότητας του τραπεζικού τομέα που προκύπτουν από αυτόνομους παράγοντες και τις απαιτήσεις ελάχιστων αποθεματικών» σημείωσε η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης