Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Ιράν στρέφεται η Βενεζουέλα - Επιστρέφουν οι αμερικανικές κυρώσεις στο πετρέλαιο

Στο Ιράν στρέφεται η Βενεζουέλα - Επιστρέφουν οι αμερικανικές κυρώσεις στο πετρέλαιο
Επιστροφή του καθεστώτος κυρώσεων των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας

Το Ιράν και η Βενεζουέλα προσπαθούν να ανασυστήσουν την πετρελαϊκή συμμαχία που το προηγούμενο διάστημα είχε ατονίσει και υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς η νοτιοαμερικανική χώρα έμεινε πίσω στις ανταλλαγές πετρελαίου που είχαν ενισχύσει τις εξαγωγές αργού και βοήθησαν στον περιορισμό των εγχώριων ελλείψεων καυσίμων, σύμφωνα με το Reuters.
Η αναμενόμενη επιστροφή του καθεστώτος κυρώσεων των ΗΠΑ στον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας, από τον Απρίλιο, θα καταστήσει τη συμμαχία με το Ιράν κρίσιμη για τη διατήρηση του ενεργειακού τομέα που υστερεί.
Η Ουάσιγκτον το 2023 χαλάρωσε προσωρινά τις κυρώσεις λόγω της δέσμευσης της Βενεζουέλας να χαλαρώσει το καθεστώς υπό το οποίο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί.

Με την πλάτη στον τοίχο

Ωστόσο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά για τη Βενεζουέλα.
Η ανασκόπηση των δεδομένων ναυτιλίας και των εγγράφων από την εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας, PDVSA, δείχνει ότι η Βενεζουέλα έμεινε πίσω στις πληρωμές προς το Ιράν, ένα έλλειμμα που επιδεινώθηκε όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να εκδίδουν άδειες στα τέλη του 2022.
Αυτές οι εξουσιοδοτήσεις ώθησαν την κρατική εταιρεία να εκχωρήσει εκ νέου φορτία που είχαν αρχικά σχεδιαστεί για το Ιράν σε πελάτες που πληρώνουν μετρητά.
Για να σώσει τη συνεργασία, η Βενεζουέλα σπεύδει να εκπληρώσει τους όρους της τριετούς συμφωνίας που περιλαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ανταλλαγές πετρελαίου και συμβόλαια.
Η χώρα προσπαθεί να διευθετήσει το εκκρεμές χρέος επιταχύνοντας τις παραδόσεις βαρέων φορτίων αργού και καυσίμων στο Ιράν.
Η Βενεζουέλα προσπαθεί επίσης να επαναδιαπραγματευτεί δεκάδες ημιτελή έργα, από τη γεωργία μέχρι την κατασκευή αυτοκινήτων, προτού ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί επισκεφθεί το Καράκας τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Δύο προηγούμενες ιρανικές αντιπροσωπείες που ταξίδεψαν στη Βενεζουέλα από τα μέσα του 2023 έφυγαν χωρίς να έχουν ανακοινωθεί σημαντικές συμφωνίες, με την υπόσχεση ότι η Βενεζουέλα θα καλύψει τις πληρωμές.
«Παρά τις προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά τις πληρωμές από τη Βενεζουέλα, και τα δύο κράτη παραμένουν αποφασιστικά στη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη σχέση τους και να ενισχύσουν την ενεργειακή τους εταιρική σχέση απέναντι στην αμερικανική πίεση», δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Pedro Telesea, αναγνώρισε τον Φεβρουάριο την φθορά στη σχέση των δύο κρατών, λέγοντας ότι η PDVSA θα πραγματοποιήσει τη δική της συντήρηση για διυλιστήρια και πετροχημικά εργοστάσια φέτος, κάτι που ήταν βασικό μέρος της 20ετούς συμφωνίας με το Ιράν.
«Ολοκληρώνουμε τα προγράμματα συντήρησης με τους εργάτες μας», είπε σε μια ενημέρωση σε εργοστάσιο διανομής καυσίμων στην κεντρική πολιτεία Carabobo.
Το εγχώριο έργο ακολουθεί την ολοκλήρωση μιας γενικής επισκευής ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ από Ιρανούς τεχνικούς στο μικρότερο διυλιστήριο της Βενεζουέλας που επρόκειτο να επαναληφθεί πέρυσι στο μεγαλύτερο συγκρότημα διύλισης της χώρας, την Παραγουάνα.
Αυτό θα είχε φέρει τον πολύ αναγκαίο νέο εξοπλισμό επεξεργασίας από το Ιράν και την Κίνα για να αντικαταστήσει παλαιωμένα, αμερικανικά εργαλεία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης