Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριστικό: Trump και Biden, τελικοί υποψήφιοι στις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024 – Εξασφάλισαν και μαθηματικά τη θέση

Οριστικό: Trump και Biden, τελικοί υποψήφιοι στις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2024 – Εξασφάλισαν και μαθηματικά τη θέση
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επικρατήσει ο υποψήφιος που θα υποστεί τις λιγότερες αποστασίες
Τους αντιπροσώπους που χρειάζονταν εξασφάλισαν Donald Trump και Joe Biden, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις προεδρικές υποψηφιότητες των κομμάτων τους.
Το «δίδυμο» οδεύει σε μια ρεβάνς εκλογών για τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, όπως έγινε και το 2020.
Σύμφωνα με το Associated Press, ο Trump κέρδισε επαρκή υποστήριξη για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων μετά τη νίκη σε προκριματικό γύρο στην Ουάσινγκτον την Τρίτη.
Νωρίτερα το βράδυ, ο Biden κέρδισε τη διαδικασία υποψηφιότητας των Δημοκρατικών, αφού επικράτησε στις προκριματικές εκλογές της Τζόρτζια.
Οι άνετες νίκες και για τους δύο υποψηφίους έδειξαν την κυριαρχία τους στα αντίστοιχα κόμματά τους.
Έχουν επίσης κρύψει ορισμένες αδυναμίες και στις δύο πλευρές που θα κάνουν τις εκλογές του 2024 μια πικρή μάχη στην οποία μπορεί να επικρατήσει ο υποψήφιος που θα υποστεί τις λιγότερες αποστασίες.

Πανηγυρισμοί σε όλα τα στρατόπεδα

Ο Trump δημοσίευσε ένα τρίλεπτο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημίζοντας τη «μεγάλη μέρα της νίκης» του και είπε ότι ήρθε η ώρα να «επιστρέψει στη δουλειά» γιατί ο Biden «πρέπει να νικηθεί».
«Το έθνος μας αποτυγχάνει, είμαστε ένα έθνος που βρίσκεται σε σοβαρή παρακμή», είπε.
«Θα το ανατρέψουμε, θα κάνουμε την ανατροπή, θα κλείσουμε τα σύνορά μας».
Σε μια δήλωση νωρίτερα την Τρίτη, ο Biden προσπάθησε να τονίσει τα υψηλά διακυβεύματα που έχουν οι αμερικανικές εκλογές.
«Η ελευθερία και η Δημοκρατία κινδυνεύουν εδώ στο σπίτι με τρόπο που δεν είχε συμβεί από τον Εμφύλιο Πόλεμο», είπε.
«Ο Trump διεξάγει μια εκστρατεία αγανάκτησης, εκδίκησης και ανταπόδοσης που απειλεί την ίδια την ιδέα της Αμερικής.
Δοξάζει δικτάτορες και δεσμεύεται να γίνει ο ίδιος την πρώτη μέρα».

Οι δημοσκοπήσεις

Ο Trump προηγείται του Biden σε εθνικό επίπεδο με 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, δίνοντάς του ένα ελαφρύ προβάδισμα σε αυτό το στάδιο της κούρσας, σύμφωνα με έναν μέσο όρο δημοσκοπήσεων της RealClearPolitics.
Ο Trump αντιμετώπισε την ισχυρότερη «αντιπολίτευση» στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών από τη Nikki Haley, την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας που αποχώρησε από την κούρσα την περασμένη εβδομάδα.
Η ικανότητά της να κερδίσει σημαντικά κομμάτια του μετριοπαθούς και ανεξάρτητου κεντροδεξιού εκλογικού σώματος έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ ορισμένων Ρεπουμπλικανών σχετικά με τις πιθανότητες του Trump στις γενικές εκλογές.
Η Haley δεν έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει τον Trump.
Στις προκριματικές εκλογές της Τζόρτζια την Τρίτη, κέρδισε το 13,2%, ή σχεδόν 78.000, των ψήφων των Ρεπουμπλικανών.
Ο Biden είχε να αντιμετωπίσει πολύ πιο αδύναμη αντίθεση στον Dean Phillips, βουλευτή της Μινεσότα, και τη Marianne Williamson, συγγραφέα.
Αλλά αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά ψηφοφοριών διαμαρτυρίας, συγκεκριμένα στο Μίσιγκαν, όπου περισσότεροι από 100.000 Δημοκρατικοί ψήφισαν «αδέσμευτοι» αντί για τον πρόεδρο για να δείξουν την απογοήτευσή τους για τις πολιτικές του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Ο Biden, 81 ετών, προσπάθησε επίσης να αποκρούσει την κριτική —κυρίως από Ρεπουμπλικάνους αλλά ακόμη και ορισμένους Δημοκρατικούς— ότι είναι πολύ μεγάλος για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, ο Biden έκανε μια δυναμική κριτική εναντίον του Trump, ο οποίος είναι 77 ετών και αντιμετωπίζει 91 ποινικές διώξεις σε ομοσπονδιακά και πολιτειακά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στην προσπάθεια ανατροπής των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020.
Επειδή είναι εν ενεργεία πρόεδρος υποψήφιος για επανεκλογή, ο Biden είχε ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, του κομματικού μηχανισμού, πέρυσι, επιτρέποντάς του να χτίσει την εκστρατεία του και να έχει μια ώθηση άντλησης κεφαλαίων που έχει επισκιάσει μέχρι στιγμής τον Trump.
Ο Trump ελπίζει να προλάβει.
Την περασμένη εβδομάδα κινήθηκε για να τοποθετήσει τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Lara Trump, της νύφης του, στο τιμόνι της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, προκειμένου να εδραιώσει τον έλεγχό του στο κόμμα και να προσπαθήσει να ξεπεράσει τους Δημοκρατικούς στην κούρσα για τα κεφάλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης