Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ευρωκοινοβούλιο «σέρνει» την Κομισιόν στα δικαστήρια για τα 10 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία

Το Ευρωκοινοβούλιο «σέρνει» την Κομισιόν στα δικαστήρια για τα 10 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία
Ένας «εμφύλιος» εντός της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Στη Δικαιοσύνη ενδέχεται να λογοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα με ενάγοντα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το «ξεπάγωμα» και την καταβολή 10,2 δισεκ. ευρώ στην Ουγγαρία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, το Ευρωκοινοβούλιο θα πάει στα δικαστήρια την Κομισιόν στον απόηχο της απόφασης της προέδρου Ursula von der Leyen να ξεμπλοκάρει ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Βουδαπέστη, τα οποία ήταν «παγωμένα» για λόγους διαφθοράς και εξαιτίας της ανησυχίας των Βρυξελλών για το κράτος Δικαίου στη χώρα.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη 12/3 ότι η Κομισιόν θεωρεί πως ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ «και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων».
Η κίνηση αυτή έγινε πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, κατά την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban απειλούσε να εκτροχιάσει την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία. Η Επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 11/3, σύμφωνα με το Politico, αποφασίζοντας σχεδόν ομόφωνα να προχωρήσει σε νομικές κινήσεις.
«Πιστεύουμε πως έχουμε μια ισχυρή υπόθεση, καθώς η Κομισιόν ακύρωσε τον εαυτό της στο εάν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Daniel Freund, προσθέτοντας ότι «το Δικαστήριο της ΕΕ πάντα στήριζε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων».
Η απόφαση ελήφθη με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ενώ το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνάντηση των προέδρων των κομμάτων, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, προκειμένου να πάει την Κομισιόν στα δικαστήρια έως τις 25 Μαρτίου.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως σύμφωνα με όσα ανέφεραν αξιωματούχοι στο Politico, μαζί με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελεύθερων, υπέρ αναμένεται να ψηφίσει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη 12/3 ότι η Κομισιόν θεωρεί πως ενήργησε σε πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ «και θα υπερασπιστεί την απόφασή της ενώπιον των δικαστηρίων».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης