Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ανερχόμενος σταρ της βελγικής ακροδεξιάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους - Γιατί κατηγορείται

Ο ανερχόμενος σταρ της βελγικής ακροδεξιάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους - Γιατί κατηγορείται
Καταδικάστηκε για υποκίνηση βίας και άρνηση του Ολοκαυτώματος ο Dries Van Langenhove
Ένα κεντρικό στέλεχος της βελγικής ακροδεξιάς καταδικάστηκε το πρωί της Τρίτης 12/3 σε φυλάκιση ενός έτους, ενώ παράλληλα επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο.
Ο Dries Van Langenhove, πολιτικός ακτιβιστής και ηγέτης ενός φλαμανδικού-εθνικιστικού κινήματος νεολαίας που ονομάζεται Schild & Vrienden, καταδικάστηκε για υποκίνηση βίας και άρνηση του Ολοκαυτώματος, αποφάσισε το ποινικό δικαστήριο της Γάνδης το πρωί της Τρίτης.
Ο Van Langenhove καθώς και έξι άλλα μέλη του ακροδεξιού κινήματος της νεολαίας του δικάστηκαν για σωρεία κατηγοριών όπως μίσος, ρατσισμός, άρνηση του Ολοκαυτώματος και παραβίαση του τοπικού νόμου περί όπλων.
Πέντε από τα άλλα μέλη που δικάστηκαν έλαβαν ποινές φυλάκισης με αναστολή.
Ο 30χρονος Van Langenhove «αποκάλυψε στους Ναζιστικές ιδέες που προκάλεσαν πολλά δεινά. Θέλει να υπονομεύσει την κοινωνία», τόνισε ο δικαστής, ανακοινώνοντας την απόφαση.
Ο ηγέτης των Schild & Vrienden έγινε γνωστός ως πολιτικό prodigy στα τέλη της δεκαετίας του 2010, οργανώνοντας μαζικά ακροδεξιούς νέους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικόού σταθμού VRT από τι 2018 έδειξε ότι μέλη της ομάδας αντάλλασσαν ρατσιστικά και αντισημιτικά μηνύματα σε ομαδικές συνομιλίες, πυροδοτώντας, έτσι, τη δικαστική έρευνα για το κίνημά τους.
Ως προς την κεντρική πολιτική σκηνή, ο Van Langenhove έθεσε υποψηφιότητα το 2019 και διετέλεσε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας από το 2019-2023, ως ανεξάρτητο μέλος στην πολιτική ομάδα του Vlaams Belang, τουβασικού ακροδεξιού κόμματος της Φλάνδρας που ποντάρει αντιμεταναστευτική ρητορική και θέλει να κηρύξει τη Φλάνδρα ένα πλήρως ανεξάρτητο, αποσχισμένο κράτος.
Ωστόσο, ο Van Langenhove άφησε τη θέση του στο κοινοβούλιο το 2023 για να επικεντρωθεί στον πολιτικό ακτιβισμό «από τα κάτω».
Σημειώνεται ότι η απόφαση στέρησε, επίσης, από τον Van Langenhove ορισμένα πολιτικά δικαιώματα για μια περίοδο 10 ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν θα μπορεί να υπηρετήσει σε δημόσιο αξίωμα ή να συμμετάσχει σε εκλογές.
Θα πρέπει επίσης να πληρώσει πρόστιμο 16.000 ευρώ και να εκτίσει ποινή φυλάκισης 10 μηνών με αναστολή.
Ο δικηγόρος του Van Langenhove είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης