Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι περιμένει η ρωσική ελίτ από τον Putin μετά τις εκλογές - Τόπος στα νιάτα, αλλαγές στους κολοσσούς και οι... αμετακίνητοι

Τι περιμένει η ρωσική ελίτ από τον Putin μετά τις εκλογές - Τόπος στα νιάτα, αλλαγές στους κολοσσούς και οι... αμετακίνητοι
Αλλαγές στις μεγάλες κρατικές εταιρείες, στους κρατικούς ενεργειακούς κολοσσούς και στις περισσότερες από 80 περιφερειακές διοικήσεις της Ρωσίας θεωρούνται πιθανές
Ανασχηματισμό στις σημαντικές κυβερνητικές θέσεις και νέους ανθρώπους περιμένει από τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin η ελίτ της χώρας, μετά την τυπική διαδικασία της ηχηρής εκλογικής νίκης του που αναμένεται το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές προσκείμενες στις αρχές.
Ελέγχοντας όλους τους κρατικούς μοχλούς και χωρίς σοβαρούς πολιτικούς ανταγωνιστές, ο Putin - που βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την τελευταία ημέρα του 1999 - αναμένεται ευρέως να κερδίσει την πέμπτη προεδρική θητεία του και άλλα έξι χρόνια στην εξουσία.
Νέα δημοσκόπηση δίνει στον Ρώσο πρόεδρο το ποσοστό του 82% στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.
Αν αυτή τη φορά καταφέρει να ξεπεράσει δηλαδή το ποσοστό του 80%, το αποτέλεσμα θα είναι το καλύτερο που είχε σε προεδρικές εκλογές.
Στις εκλογές του 2018 είχε λάβει το 76,7% των ψήφων, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 67,5%.
Η εκλογική επιτροπή υπολογίζει τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη Ρωσία σε 112 εκατομμύρια. Άλλοι δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι ζουν στο εξωτερικό.

Τόπος στα... νιάτα

Οι τέσσερις πηγές, οι οποίες αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι αναμένουν ότι νεότεροι άνθρωποι θα τοποθετηθούν σε πιο υψηλόβαθμες κυβερνητικές θέσεις, μεταξύ άλλων ίσως ως αναπληρωτές υπουργοί και επικεφαλής υπουργικών υπηρεσιών, και ότι μια παλαιότερη γενιά κυβερνητικών αξιωματούχων θα υποβιβαστεί ή θα συνταξιοδοτηθεί μετά τις εκλογές.
Μία από τις πηγές δήλωσε ότι επανεξετάζονται και τα υπουργικά χαρτοφυλάκια και ότι ο ανασχηματισμός αναμένεται να γίνει τον Μάιο.

Αλλαγές στις μεγάλες κρατικές εταιρείες

Αλλαγές στις μεγάλες κρατικές εταιρείες, στους κρατικούς ενεργειακούς κολοσσούς και στις περισσότερες από 80 περιφερειακές διοικήσεις της Ρωσίας θεωρούνται επίσης πιθανές, ανέφεραν οι πηγές.
Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν σχολιάζει ποτέ τις σχεδιαζόμενες αλλαγές προσωπικού εκ των προτέρων.

Οι αμετακίνητοι

Σε μια εποχή που η Ρωσία διεξάγει πόλεμο με την Ουκρανία και χρειάζεται συνέχεια στο κράτος, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι δεν περιμένουν ωστόσο ότι ο Putin θα αλλάξει τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών.
Δεν αλλάζεις τα άλογα στη μέση της διαδρομής", δήλωσε η πρώτη πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι θα ήταν έκπληξη αν ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu, 68 ετών, και ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov, ο οποίος γίνεται 74 ετών αργότερα αυτό το μήνα, δεν διατηρούσαν τις θέσεις τους.
Στη θέση του από το 2020, ο Mikhail Mishustin, ο 58χρονος τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αναμένεται επίσης να διατηρήσει τη θέση του.
Το ίδιο και η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina, ανέφεραν τρεις πηγές.
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην κορυφή των μεγάλων υπουργείων και στις υπηρεσίες ασφαλείας θα πραγματοποιηθούν μόνο μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την πρώτη πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης