Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο - Αλλάζει η πολιτική της ΕΤΕπ για τις αμυντικές δαπάνες

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο - Αλλάζει η πολιτική της ΕΤΕπ για τις αμυντικές δαπάνες
Αντιδρούν οι ουδέτερες χώρες, ανησυχώντας ότι η χρηματοδότηση της άμυνας θα μπορούσε να βλάψει την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της ΕΤΕπ
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστηρίξουν την αλλαγή της πολιτικής δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε ο τεράστιος ευρωπαϊκός κρατικός δανειστής να μπορεί να χρηματοδοτεί αμυντικά έργα, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των ηγετών την επόμενη εβδομάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την ΕΤΕπ την περασμένη εβδομάδα να αλλάξει την πολιτική δανεισμού της, η οποία πλέον αποκλείει ρητά τη χορήγηση δανείων για αμιγώς στρατιωτικά έργα, ώστε να βοηθήσει την Ευρώπη να αυξήσει την αμυντική της παραγωγή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, ιδίως οι ουδέτερες χώρες, υπήρξαν διστακτικές, ανησυχώντας ότι η χρηματοδότηση της άμυνας θα μπορούσε να βλάψει την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση της ΕΤΕπ και να μην αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο, όπως λένε, δεν είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις.
Το σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο είδε το Reuters, αναφέρει:
Η αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Ένωσης και θα απαιτήσει πρόσθετες προσπάθειες για ... τη βελτίωση της πρόσβασης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επανεξετάζοντας μεταξύ άλλων τον ορισμό των αγαθών διπλής χρήσης και την πολιτική δανεισμού της αμυντικής βιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης