Τελευταία Νέα
Διεθνή

H ήττα της Ουκρανίας συγκλονίζει το ΝΑΤΟ - O Zelensky απορρίπτει συνθηκολόγηση, επιχείρησε εισβολή στο Belgorod, συνετρίβησαν

H ήττα της Ουκρανίας συγκλονίζει το ΝΑΤΟ - O Zelensky απορρίπτει συνθηκολόγηση, επιχείρησε εισβολή στο Belgorod, συνετρίβησαν
Jens Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Εάν συνθηκολογήσει η Ουκρανία, δεν είναι δεδομένο ότι θα έρθει ειρήνη, απαραίτητες οι διαπραγματεύσεις - William Burns (Επικεφαλής CIA): Χωρίς βοήθεια η Ουκρανία θα χάσει πολλά εδάφη
(upd27) Πλέον όλο και περισσότεροι κατανοούν το προφανές… η Ουκρανία ηττήθηκε…και ακόμη η μεγάλη αντεπίθεση των Ρώσων δεν έχει ξεκινήσει.... που θα συνθλίψει τα Ουκρανικά απομεινάρια. 
Το ΝΑΤΟ δια του Jens Stoltenberg εμμέσως μίλησε για συνθηκολόγηση κάτι που αμέσως απέρριψε ο Zelensky o Πρόεδρος της Ουκρανίας…
Μάλιστα ο Zelensky απέρριψε την Γαλλική πρόταση για στρατό δυτικών χωρών στην Ουκρανία… δεν χρειαζόμαστε ξένους στρατιώτες δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος…
Εν τω μεταξύ ο William Burns ο επικεφαλής της CIA προειδοποιεί ότι μέσα στο 2024 η Ουκρανία θα χάσει περισσότερα εδάφη…
Η CIA επιμένει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία αλλά αυτό το ενδεχόμενο έχει καταρρεύσει λόγω της άρνησης των Ρεπουμπλικάνων…
Το εντυπωσιακό είναι ότι η CIA και η GUR οι στρατιωτικές υπηρεσίες της Ουκρανίας μιλούν ανοικτά για στρατηγικό πλήγμα στην Κριμαία… αγνοώντας ότι εάν χτυπηθεί η Κριμαία… η Ουκρανία θα τελειώσει μια ώρα αρχύτερα.
Σε στρατιωτικό επίπεδο οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σε 6 σημεία στην Ουκρανία, βόρεια, ανατολικά και νότια στην Zaporizhia.
Εν τω μεταξύ η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας άλλαξε ξανά διοικητή για 4η φορά επειδή η εν λόγω Ταξιαρχία έχασε πολλά αμερικανικά Abrams και γελοιοποίησε τα αμερικανικά όπλα στον κόσμο… που παρακολουθεί το φιάσκο.
Τα Abrams είναι τενεκές με κανόνι…

Ρωσία: Αποτρέψαμε εισβολή Ουκρανών - Δεν πέρασαν τα σύνορα

Ο ρωσικός στρατός με τη συνδρομή της FSB, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας απέτρεψαν την προσπάθεια ουκρανικών δυνάμεων να εισβάλουν στο ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα στις επαρχίες Belgorod και Kursk.
«Σήμερα το πρωί, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαζί με μονάδες της συνοριακής υπηρεσίας της FSB της Ρωσίας, απέτρεψαν μια προσπάθεια του καθεστώτος του Κιέβου να κάνει διάρρηξη στο συνοριακό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις περιφέρειες του Belgorod και του Kursk» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως επισημαίνει, οι Ουκρανοί τρομοκράτες που προσπάθησαν να εισβάλουν στο ρωσικό έδαφος επλήγησαν από την αεροπορία, από πυραυλικές δυνάμεις και το πυροβολικό.
«Η προσπάθεια της Ουκρανίας να εισβάλει στην περιοχή του Belgorod έγινε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα.
Οι τρομοκρατικοί σχηματισμοί του καθεστώτος του Κιέβου υπέστησαν σημαντικές απώλειες και απωθήθηκαν από τις δυνάμεις των μονάδων που καλύπτουν τα κρατικά σύνορα.
Οι μονάδες που κάλυπταν τα κρατικά σύνορα εξουδετέρωσαν έως και 60 Ουκρανούς τρομοκράτες, 5 τανκ και ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού.
Δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τους Ουκρανούς τρομοκράτες που προσπάθησαν να εισβάλουν στο ρωσικό έδαφος» υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας όσον αφορά την επίθεση στο Belgorod.
Σημειώνεται πως νωρίτερα, ρωσικές δυνάμεις είχαν αποκρούσει τέσσερις επιθέσεις Ουκρανών σαμποτέρ στην περιοχή Tetkino, στην επαρχία του Kursk.

Οι απώλειες

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ουκρανικές τρομοκρατικές ομάδες που επιτέθηκαν στα ρωσικά κρατικά σύνορα στις περιοχές Belgorod και Kursk έχασαν 234 μαχητές, 7 τανκς και 3 οχήματα Bradley.
«Ως αποτέλεσμα των ενεργειών των μονάδων που καλύπτουν τα κρατικά σύνορα της Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων και της συνοριακής υπηρεσίας του FSB της Ρωσίας, οι τρομοκρατικοί σχηματισμοί του καθεστώτος του Κιέβου ανατράπηκαν.
Ο εχθρός έχασε 234 μαχητές σκοτώθηκαν, 7 τανκς, 3 αμερικανικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού Bradley και 2 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις των κρατικών συνόρων» αναφέρθηκε.

Μαζικό κύμα επιθέσεων από ουκρανικά drones - Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 26 σε 7 περιοχές

Μαζική επίθεση με drones εξαπέλυσαν νωρίτερα σήμερα τα ξημερώματα οι Ουκρανοί βάζοντας στο στόχαστρο τους 7 επαρχίες της Ρωσίας, ανάμεσα στις οποίες και αυτές της Μόσχας και του Λένινγκραντ.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα συστήματα αεράμυνας κατάφεραν να αναχαιτίσουν 26 drones καθώς και 8 πυραύλους Vampire και έναν πύραυλο Tochka – U, ενώ αναφέρθηκαν πυρκαγιές σε διυλιστήριο πετρελαίου στο Nizhny Novgorod και σε χώρο αποθήκευσης πετρελαίου στο Oryol.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε τουλάχιστον 26 drones πάνω από 7 περιοχές της Ρωσίας.
Όπως αναφέρεται, τα περισσότερα drones, 12, αναχαιτίστηκαν πάνω από την επαρχία του Kursk, τα 7 στο Belgorod, τα 2 στη Μόσχα και στο Oryol και από ένα σε Bryansk, Tula και Λένινγκραντ.
Παράλληλα επιθέσεις αναφέρθηκαν στις περιοχές του Voronezh και του Nizhny Novgorod, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε 8 βλήματα από το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Vampire και ενός πυραύλου από το επιχειρησιακό – τακτικό συγκρότημα Tochka-U.
Είναι χαρακτηριστικό πως η πόλη Oryol βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ στόχος έγινε και το Kstovo, στο Nizhny Novgorod που απέχει 450 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, από τις επιθέσεις αυτές δεν αναφέρθηκαν νεκροί, παρά μόνο ένας τραυματισμός κατοίκου στον οικισμό Shebekinο.

Οι γαλλικές αρχές σχεδιάζουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με 150 drones και έξι οβίδες Caesar

Οι γαλλικές αρχές σχεδιάζουν να εφοδιάσουν το Κίεβο με έξι αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar και 150 άοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) τους επόμενους μήνες.
Αυτό ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Gabriel Attal.
«Τους επόμενους μήνες, θα προμηθεύσουμε την Ουκρανία με 150 drones χωρίς πυρομαχικά, με τηλεχειριστήριο και έξι οβίδες Caesar», είπε, μιλώντας κατά την έναρξη μιας συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση (κάτω βουλή) αφιερωμένη στην Ουκρανία.
Ο αρχηγός της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι το Παρίσι θα χορηγήσει την παράδοση άλλων 12 αυτοκινούμενων όπλων Caesar στην Ουκρανία εκτός από τα έξι που κατονομάζονται.
Υποσχέθηκε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να παράγουν 3 χιλιάδες πυρομαχικά πυροβολικού το μήνα για την Ουκρανία.
Ανακοίνωσε επίσης την παράδοση περίπου 600 κατευθυνόμενων βομβών AASM στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις - 50 το μήνα - και περίπου 40 πυραύλους SCALP.
Ο Attal υπενθύμισε ότι η Γαλλία υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Τσεχίας να αγοράσει πυρομαχικά πυροβολικού για την Ουκρανία από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ.

Η Γερμανία εξετάζει την αποστολή Taurus στην Ουκρανία μέσω ... Βρετανίας

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει σοβαρά την ιδέα μιας κυκλικής ανταλλαγής πυραύλων κρουζ Taurus με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην κατάληξη της οποίας το Κίεβο θα βρισκόταν με ακόμα περισσότερους πυραύλους Storm Shadow από το Λονδίνο.
Ωστόσο, κατά το δεύτερο, πιο σοβαρό και σαφώς πιο επικίνδυνο σενάριο για το Βερολίνο και το Λονδίνο, εξετάζεται και η επιλογή απευθείας μεταφοράς των πυραύλων Taurus στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ανταλλαγή.
Αυτό θα σήμαινε πως η Ουκρανία θα προμηθευόταν το εν λόγω σύστημα, αλλά δίχως να το χρησιμοποιήσουν Γερμανοί χειριστές, κάτι που σύμφωνα με τον καγελάριο Scholz θα απέτρεπε την άμεση εμπλοκή του Βερολίνου στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Τη σχετική εξέλιξη αποκαλύπτει ένα λεπτομερές δημοσίευμα της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της εφημερίδας, η ιδέα αυτής της κίνησης είναι τα Taurus να παραδοθούν σε δεύτερο χρόνο από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του γερμανικού στρατού.
Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος της χρήσης του οπλικού συστήματος δεν πρόκειται μεταφερθεί πλήρως στο Κίεβο, καθώς τα βρετανικά στρατεύματα μπορούσαν να σταθμεύσουν στην Ουκρανία.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή απορρίφθηκε επίσης από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία την Τρίτη ως «πολύ διαφανής».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο να προμηθεύσει την Ουκρανία πυραύλους Taurus χωρίς να παραβιάσει τις οδηγίες του καγκελαρίου Scholz και της κυβέρνησής του.
Επί του παρόντος, όλο και περισσότεροι κορυφαίοι πολιτικοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, υποστηρίζουν τον Scholz και τη θέση του στο θέμα της προμήθειας πυραύλων στο Κίεβο.
Ενδεικτικά, ο γενικός γραμματέας του SPD, Kevin Kühnert, στέλεχος με μεγάλη επιρροή στο κόμμα, ζήτησε να σταματήσει άμεσα η συζήτηση για τα Taurus.

Έκθεση CIA: Η Ρωσία δεν επιθυμεί σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι ρώσοι είναι ικανός αντίπαλος

Η Ρωσία δεν επιθυμεί άμεση σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αναφέρει η ετήσια έκθεση του γραφείου του διευθυντή της αμερικανικής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.
«Η Ρωσία σχεδόν σίγουρα δεν επιθυμεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει την ασύμμετρη δραστηριότητα κάτω από αυτό που υπολογίζουν ότι είναι το κατώφλι για σύγκρουση σε παγκόσμια κλίμακα», αναφέρει η έκθεση της CIA.
Την ίδια στιγμή, οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτήρισαν τη Ρωσία «σταθερό και ικανό αντίπαλο».
Στην Δύση όλο και περισσότερο αναφέρεται στην προοπτική άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, καθώς και για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία στοχεύει στην αντιπαράθεση, αλλά η περαιτέρω επέκτασή της στα Ανατολικά δεν θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

William Burns (Επικεφαλής CIA): Χωρίς βοήθεια η Ουκρανία θα χάσει πολλά εδάφη - Χρειάζεται όπλα για να χτυπήσει την Κριμαία 

Ο επικεφαλής της CIA William Burns είπε ότι η νέα βοήθεια των ΗΠΑ, εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο, θα παράσχει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να εξαπολύσει μια επίθεση και «διεισδυτικά πλήγματα στην Κριμαία».
«Με το νέο πακέτο βοήθειας, η Ουκρανία θα μπορούσε να είναι σε θέση στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025 όπου θα ανακτήσει την επιθετική πρωτοβουλία και θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί από μια θέση σημαντικής ισχύος», είπε σε ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας.
Σύμφωνα με τον William Burns , «με το νέο πακέτο βοήθειας, η Ουκρανία θα μπορέσει να αντέξει το 2024 και το 2025».
Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ θα παράσχει στην Ουκρανία τις δυνατότητες για «διεισδυτικά χτυπήματα στην Κριμαία» και ενέργειες κατά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Την ίδια στιγμή, η άρνηση των ΗΠΑ να παράσχουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια είναι γεμάτη με σημαντικές εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία το 2024, τόνισε ο William Burns.
Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν συμφώνησε με το αίτημα του Λευκού Οίκου για νέα βοήθεια προς την Ουκρανία...

Kirill Budanov (Διεύθυνση πληροφοριών Ουκρανίας): Ο Ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται για μεγάλο χτύπημα στην Κριμαία

Η Ουκρανία προετοιμάζει μια σοβαρή στρατιωτική επιχείρηση στην Κριμαία, δήλωσε ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της χώρας, Kirill Budanov.
«Οι ενέργειές μας στη Μαύρη Θάλασσα είναι προετοιμασία για μια σοβαρή επιχείρηση στην Κριμαία», ισχυρίζεται.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Medvedev δήλωσε πρόσφατα ότι μια πιθανή επίθεση στην Κριμαία θα σήμαινε κλιμάκωση της σύγκρουσης και κάλεσε την Ουκρανία να κατανοήσει ότι τέτοιες επιθέσεις θα συναντούσαν «αναπόφευκτα αντίποινα» χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε τύπο όπλου.
Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σημείωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας είναι έτοιμο για οποιεσδήποτε προκλήσεις από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα.
Στην Κριμαία, τα σχέδια του Κιέβου να επιτεθεί στη χερσόνησο χαρακτηρίστηκαν από τη Δύση περιπέτεια... θα γινόταν μια κολοσσιαία τραγωδία για την Ουκρανία.
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας πρόσθεσε ότι όλες οι ενέργειες των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας το 2022-2023 «συνδέονταν επίσης με ένα στρατηγικό σχέδιο». Σημείωσε ότι οι προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να επιτεθούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Kherson εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό.
Τα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν μια ταινία για τις «επιτυχίες» του ουκρανικού στρατού και τις επιχειρήσεις στρατιωτικών πληροφοριών προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτοί οι ισχυρισμοί για ορισμένες «επιχειρήσεις» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρονται στο πλαίσιο σημαντικών καθυστερήσεων στην παράδοση βοήθειας από δυτικούς συμμάχους.
Το αμερικανικό Κογκρέσο δεν μπορεί να εγκρίνει τις δαπάνες για τη στήριξη του Κιέβου εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ οι προμήθειες από χώρες της ΕΕ δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη για τον ουκρανικό στρατό μετά την απώλεια της πόλης Avdiivka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR), το οποίο απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.
Ο ανώτερος αναλυτής της Global Guardian, Zev Feintuch, επεσήμανε ότι ο ουκρανικός στρατός θα αντιμετωπίσει σύντομα νέες καταστροφές εάν οι ΗΠΑ δεν στείλουν νέα βοήθεια στην Ουκρανία....

Jens Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Εάν συνθηκολογήσει η Ουκρανία, δεν είναι δεδομένο ότι θα έρθει ειρήνη – Απαραίτητες οι διαπραγματεύσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας δεν θα φέρει ειρήνη, είναι πεπεισμένος ότι είναι απαραίτητες οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τα λόγια του, θα πρέπει να «διατηρήσουν την Ουκρανία ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο έθνος».
Σύμφωνα με τον Jens Stoltenberg, για την Ουκρανία, «συνθηκολόγηση δεν σημαίνει ειρήνη», κάλεσε για «ενίσχυση της Ουκρανίας» προκειμένου να «δείξει» στη Ρωσία ότι «δεν θα πάρει αυτό που θέλει στο πεδίο της μάχης».
«Είναι απαραίτητο να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε μια λύση στην οποία η Ουκρανία θα παραμείνει ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος», δήλωσε ο Jens Stoltenberg σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας.
Η Ρωσία ξεκίνησε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin χαρακτήρισε τον στόχο του «την προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακοποίηση και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου για οκτώ χρόνια».

American Conservative: Μαύρη τρύπα και επικίνδυνο παιχνίδι η αποστολή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στην Ουκρανία

Για μαύρη τρύπα και για πολύ επικίνδυνο παιχνίδι κάνει λόγο το American Conservative σχετικά με την προοπτική αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει, η παρουσία αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία για την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει επικίνδυνη κλιμάκωση.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στη χρήση όπλων και συστημάτων υψηλής τεχνολογίας που μεταφέρονται στην Ουκρανία, και αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση την πιθανότητα αποτελεσματικής χρήσης τους.
Η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού φέρνει τα αμερικανικά στρατεύματα επικίνδυνα κοντά σε άμεση επαφή με τον ρωσικό στρατό, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει μια μεγαλύτερη σύγκρουση που περιλαμβάνει το ΝΑΤΟ και την πυρηνική κλιμάκωση» τονίζει το δημοσίευμα
Επιπλέον, σημειώνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος απώλειας ή κλοπής εξοπλισμού καθώς όπως τονίζεται, οι αξιωματούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες συχνά δεν έχουν ιδέα πού καταλήγει ο εξαιρετικά ευαίσθητος εξοπλισμός αμερικανικής προέλευσης αφού καταλήξει στην Ουκρανία.
«Η αποστολή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας σε μια μαύρη τρύπα ελπίζοντας για το καλύτερο είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι» καταλήγει το δημοσίευμα.

Alexei Pushkov (Ρώσος Πολιτικός): Τα λόγια του Jens Stoltenberg για την Ουκρανία σημαίνουν μια αλλαγή στη δυτική στρατηγική

Η πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens  Stoltenberg για την Ουκρανία σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στρατηγική της Δύσης, ο γερουσιαστής Alexei Pushkov.
Ο Jens Stoltenberg είπε ότι η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας δεν θα φέρει ειρήνη.
Κάλεσε να ενισχυθεί η Ουκρανία για να δείξει στη Ρωσία ότι «δεν θα πάρει αυτό που θέλει στο πεδίο της μάχης».
«Είναι απαραίτητο να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε μια λύση στην οποία η Ουκρανία θα παραμείνει ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.
Όπως σημείωσε ο Alexei Pushkov, ο Jens Stoltenberg παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι για να επιλυθεί η κρίση, τα μέρη πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ενώ «δεν ειπώθηκε λέξη» για επιστροφή στα προηγούμενα σύνορα της Ουκρανίας.
«Αυτό είναι κάτι νέο για την ρητορική του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Η στροφή είναι προφανής.
Η δήλωση του Jens Stoltenberg δείχνει ότι η Δύση είναι δύσπιστη για τις προοπτικές στρατιωτικής δράσης από την Ουκρανία.

Scott Ritter (πρώην CIA): Εάν η Ρωσία έκανε πόλεμο, δεν θα είχε μείνει τίποτα στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν διεξάγει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας αλλά μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση υποστηρίζει ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, επισημαίνοντας πως εάν όντως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αρχίσει πόλεμο, τότε δεν θα έμενε τίποτα από την Ουκρανία.
«Η Ρωσία διεξάγει αυτή τη μάχη με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από τον πόλεμο.
Γιατί ξέρει ότι μια μέρα αυτή η σύγκρουση θα τελειώσει και θα πρέπει να αντιμετωπίσει ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία» ανέφερε ο Ritter στο κανάλι Dialogue Works στο Youtube.
Όπως λέει, μέλημα της Ρωσίας είναι να υπάρχει μια ικανή Ουκρανία, διαφορετικά αυτή θα είναι μόνο βάρος.
«Τα ρωσικά στρατεύματα, σε αντίθεση με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν επιτίθενται σε μη στρατιωτικές υποδομές.
Οι στόχοι είναι η ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία και οι εγκαταστάσεις στρατιωτικού ελέγχου» υπογράμμισε ο Ritter.

Η Πολωνία το ξεκαθαρίζει: Κανένας Πολωνός στρατιώτης στην Ουκρανία

Η Πολωνία δεν σχεδιάζει ούτε πρόκειται να στείλει στρατιώτες της στην Ουκρανία ακόμα και εάν πρόκειται για εκπαιδευτικούς σκοπούς διεμήνυσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Stanislav Wzętek.
«Δεν περιμένουμε οι στρατιώτες μας να συμμετάσχουν στον πόλεμο, καθώς η παρουσία Πολωνών στρατιωτών στην Ουκρανία, ακόμη και αν ήταν εκπαιδευτικού χαρακτήρα, θα ισοδυναμούσε με συμμετοχή σε αυτόν» υποστήριξε μιλώντας σε πολωνικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Wzętek τη στιγμή πάντως που και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να σταλούν πολωνικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η Σουηδία δεν θέλει ούτε πυρηνικά ούτε βάσεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος της

Η Σουηδία δεν θέλει να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της ούτε να αναπτυχθούν μόνιμες στρατιωτικές βάσεις της Συμμαχίας υποστήριξε ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Tobias Billström.
«Φυσικά, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα επιχειρήσουν στη Σουηδία.
Ωστόσο, δεν θέλουμε να έχουμε μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ.
Δεν βλέπουμε επίσης κανένα λόγο να έχουμε πυρηνικά όπλα στο έδαφός μας σε καιρό ειρήνης.
Σε αυτό το θέμα, θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Νορβηγίας και της Δανίας.
Μόνο τρεις χώρες του ΝΑΤΟ - οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία - διαθέτουν πυρηνικά όπλα» υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu ο Σουηδός ΥΠΕΞ.
Όπως είπε, «πυρηνικά όπλα δεν έχουν αναπτυχθεί στο έδαφος κανενός από τα άλλα κράτη μέλη της συμμαχίας από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», ενώ σημείωσε ότι κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι υποχρεωμένο να έχει πυρηνικά όπλα στο έδαφός του παρά τη θέλησή του.
«Επομένως, νομίζω ότι αυτή η ερώτηση σχετικά με την πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Σουηδία είναι κάπως υπερβολική.
Μπήκαμε στο ΝΑΤΟ χωρίς καμία προϋπόθεση για αυτό το θέμα» ανέφερε ο Σουηδός ΥΠΕΞ.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Όσο η Ουκρανία αντέχει, ο γαλλικός στρατός δεν χρειάζεται… - Απορρίπτουμε τα σενάρια συνθηκολόγησης

Η Ουκρανία δεν χρειάζεται γαλλικό στρατιωτικό σώμα, δήλωσε ο Zelensky σε συνέντευξή του στο BFMTV.
«Όσο η Ουκρανία αντέχει, ο γαλλικός στρατός μπορεί να παραμείνει στο γαλλικό έδαφος.
Τα παιδιά σας δεν θα πεθάνουν στην Ουκρανία» τόνισε ο Zelensky.
Σύμφωνα με τον Zelensky, η συζήτηση για τη συμμετοχή της Γαλλίας στις εχθροπραξίες μπορεί να γίνει μόνο εάν η Ρωσία έρθει σε σύγκρουση με μια χώρα του ΝΑΤΟ.
Υπενθύμισε ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε ότι δεν έχει αντίρρηση στην αποστολή στρατιωτικού και τεχνικού προσωπικού για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών, καθώς και για την παραγωγή και επισκευή όπλων.
Ο Zelensky τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία υπέφερε από έλλειψη βλημάτων, καθώς και από αεροπορικό αποκλεισμό, ρωσικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και UAV.
Επιπλέον, ανακοίνωσε την κατασκευή τριών αμυντικών γραμμών μήκους χιλίων χιλιομέτρων.

Η Ουκρανία απορρίπτει σχέδια για παύση των εχθροπραξιών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelenskyαπέρριψε την επιλογή για παύση των εχθροπραξιών σε συνέντευξή του στο γαλλικό BFMTV.
Υποστήριξε ότι «η Ρωσία χρειάζεται μια παύση στη μάχη όπως το οξυγόνο».
Κατά τη γνώμη του, η Ρωσία ενδιαφέρεται για μια τέτοια παύση «όχι για να διεξάγει διαπραγματεύσεις, αλλά για να αναπληρώσει το στρατιωτικό της δυναμικό και να εκπαιδεύσει στρατεύσιμους».
Πέραν του ΝΑΤΟ και ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε να ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία με τη συμμετοχή διεθνών μεσολαβητών στη συνέντευξή του για το RSI της Ελβετίας.
Σύμφωνα με τον ποντίφικα, όταν κάποιος βλέπει ότι «είναι ηττημένος, ότι κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να δείξει θάρρος και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις» για να αποφύγει τα χειρότερα και να αποφύγει νέους θανάτους. Στην συνέντευξη του χρησιμοποίησε τον όρο «λευκή σημαία», τον οποίο πολλοί ερμήνευσαν ως έκκληση για συνθηκολόγηση της Ουκρανίας.

Landsbergis (ΥΠΕΞ Λιθουανίας): Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε την αποστολή στρατού στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis, σε συνέντευξή του στο γαλλικό έντυπο Ouest France, χαρακτήρισε έγκαιρη τη συζήτηση για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
«Είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συζητήσεις.
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μας επιτρέψει να απορρίψουμε τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει».
Ο Landsbergis ρωτήθηκε επίσης ποιες επείγουσες ενέργειες θα μπορούσε να λάβει η ΕΕ για να στηρίξει την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από την προμήθεια οβίδων, θα μπορούσε να είναι η αποστολή στρατευμάτων για την εκτέλεση διαφόρων αποστολών στην πρώτη γραμμή.
«Οι απαιτήσεις του ουκρανικού στρατού είναι πολύ σαφείς: χρειάζονται σύγχρονα όπλα, κρίσιμοι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.
Αυτό θα επιτρέψει στην Ουκρανία να πάρει πιο πλεονεκτικές θέσεις.
Αυτή είναι μια επείγουσα ανάγκη, έχουμε πολύ λίγο χρόνο» τόνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν δεν σταματήσει η Ρωσία , η Ουκρανία θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με δυσμενείς όρους».

American Conservative: Απελπισμένα βήματα, η Δύση αναμένει πόλεμο με τη Ρωσία εάν το ΝΑΤΟ μπει στην Ουκρανία

Οι δυτικές χώρες κινδυνεύουν να εισέλθουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία εάν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, επομένως πρέπει να αγωνιστούν για μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης, γράφει το American Conservative.
«Η Δύση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τρομερό δίλημμα.
Ο διπλασιασμός της βοήθειάς της και η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι μια επικίνδυνη επιλογή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία και έναν αδιανόητο πόλεμο.
Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος.
Η Δύση μπορεί να απομακρυνθεί από την επιλογή του πολέμου που δεν έχει ωφελήσει κανέναν, και αντ' αυτού χρησιμοποιήσει τη διπλωματία».
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας συζητούν την αποστολή ξένων στρατευμάτων λόγω της κατάρρευσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο μέτωπο.
«Η Ουκρανία χάνει και κανένας αριθμός όπλων ή βοήθειας δεν θα το αλλάξει αυτό», κατέληξε το American Conservative.

Wall Street Journal: Οι αμερικανοί εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για 2 με 5 χρόνια… χαλαρά

Η Wall Street Journal ανέφερε στις 11 Μαρτίου ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί πιθανότατα να διατηρήσει την τρέχουσα πολεμική της προσπάθεια για δύο έως πέντε ακόμη χρόνια…
Ερευνητές ανοιχτού κώδικα ανέλυσαν πρόσφατα δορυφορικές εικόνες και εκτίμησαν ότι η Ρωσία φέρεται να έχει αφαιρέσει το 25 έως 40% των στρατηγικών αποθεμάτων της σε τανκς, ανάλογα με το μοντέλο, από υπαίθριες εγκαταστάσεις αποθήκευσης από το 2022.
Ο ανώτερος συνεργάτης του Προγράμματος για τη Ρωσία και την Ευρασία του Carnegie Endowment for International Peace, Dara Massicot, εκτίμησε στις 8 Μαρτίου ότι το «απομένον απόθεμα της Ρωσίας θα μειωθεί τα επόμενα δύο χρόνια» εάν η Ρωσία συνεχίσει τον τρέχοντα ρυθμό των επιχειρήσεων της.
Το Βρετανικό Ινστιτούτο Ενωμένων Υπηρεσιών (RUSI) ανέφερε ότι η Ρωσία έχει επί του παρόντος περίπου 3 εκατομμύρια βλήματα παλαιών πυρομαχικών πυροβολικού στα αποθέματά της, αλλά ότι μεγάλο μέρος τους είναι σε κακή κατάσταση.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η RUSI και άλλοι δυτικοί αναλυτές έχουν αξιολογήσει ότι η τρέχουσα εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών της Ρωσίας δεν επαρκεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επομένως η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει να βασίζεται σε προμήθειες από εταίρους.
Το CNN ανέφερε στις 11 Μαρτίου ότι οι πληροφορίες του ΝΑΤΟ υπολογίζουν ότι η Ρωσία παράγει περίπου 250.000 πυρομαχικά πυροβολικού απροσδιόριστου διαμετρήματος το μήνα, συνολικά περίπου τρία εκατομμύρια βλήματα ετησίως.
Ανώτερος αξιωματούχος των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να είπε στο CNN ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν συλλογικά να παράγουν μόνο περίπου 1,2 εκατομμύρια οβίδες απροσδιόριστων διαμετρημάτων ετησίως για την Ουκρανία.
Το CNN ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός έθεσε στόχο να παράγει 100.000 οβίδες το μήνα μέχρι το τέλος του 2025 και σημείωσε ότι αυτό είναι λιγότερο από το ήμισυ της τρέχουσας μηνιαίας παραγωγής της Ρωσίας, αλλά ο Βοηθός Γραμματέας του Στρατού των ΗΠΑ για την απόκτηση, την επιμελητεία και την τεχνολογία Doug Bush δήλωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι αυτός ο στόχος των 100.000 βλημάτων το μήνα μέχρι το 2025 αναφέρεται μόνο σε βλήματα πυροβολικού των 155 mm και δεν περιλαμβάνει βλήματα άλλων διαμετρημάτων που παράγουν οι ΗΠΑ και που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Οι εκτιμήσεις πληροφοριών του ΝΑΤΟ για την παραγωγή ρωσικών πυρομαχικών πυροβολικού που επικαλείται το CNN πιθανότατα περιλαμβάνουν διάφορα διαμετρήματα πυρομαχικών, όχι μόνο βλήματα 152 χιλιοστών που είναι ανάλογα με τα δυτικά βλήματα 155 χιλιοστών και πιθανότατα δεν αποτελούν άμεση σύγκριση με τους στόχους της Δύσης για την παραγωγή βλημάτων 155 χιλιοστών.
Οι μεταφορές βορειοκορεατικών όπλων στη Ρωσία δια θαλάσσης προφανώς επαναλήφθηκαν μετά από μια παύση από τα μέσα Φεβρουαρίου 2024.
Το NK Pro με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα ανέφερε στις 11 Μαρτίου ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ένα πλοίο που μοιάζει με το ρωσικό φορτηγό πλοίο Lady R έφτασε στο πλοίο της Βόρειας Κορέας
Το λιμάνι Rajin στις 10 Μαρτίου και φαίνεται να είναι φορτωμένο με κοντέινερ με όπλα…
Η NK Pro δήλωσε ότι αντικείμενα, που πιθανώς παραδόθηκαν στο λιμάνι με τρένο από το εσωτερικό της Βόρειας Κορέας, εμφανίστηκαν στην προβλήτα στο λιμάνι Rajin όπου συνήθως φορτώνονται τα πλοία πριν αναχωρήσουν για τη Ρωσία.
Το πλοίο Lady R φέρεται να παρέδωσε φορτίο από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία δύο φορές τον Οκτώβριο του 2023 και μία φορά τον Φεβρουάριο του 2024.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Η Ρωσία έχει καταστρέψει πολλά συστήματα Patriot

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Patriot όταν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τράβηξαν κοντά στο μέτωπο, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Λόγω του γεγονότος ότι οι Ουκρανοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις ανώτερες δυνάμεις των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, τράβηξαν τις καλύτερες μονάδες αεράμυνας πιο κοντά στο μέτωπο.
Αυτό επέτρεψε στη Ρωσία να τις εντοπίσει και να τις εξαλείψει γρήγορα.
Αυτό έγινε μια πραγματική καταστροφή, άρχισαν το κυνήγι για ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό», τόνισε ο Μερκούρης.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, μετά την πλήρη εξάντληση της αεράμυνας που κληρονόμησε η Ουκρανία από την ΕΣΣΔ, έλαβε νέα συστήματα από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αεράμυνας Patriot και Iris-T.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Μερκούρης, δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν πλήρως και μόνιμα τα όπλα που παράγονται στην ΕΣΣΔ και γρήγορα καταστράφηκαν από τη Ρωσία.

Stanislav Krapivnik (Αξιωματικός στρατού ΗΠΑ): Έως 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ σκοτώθηκαν στην πρόσφατη καταστροφή των Patriot

Περισσότεροι από 30 στρατιωτικοί από χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να έχουν σκοτωθεί μαζί με τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot στην Ουκρανία, δήλωσε ο απόστρατος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού Stanislav Krapivnik.
«Πιθανότατα, το σύστημα αεράμυνας Patriot το χρησιμοποιούσαν στρατιώτες από τις ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ουκρανία.
Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι και άλλα στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούνται επίσης από τους Γερμανούς.
Δεν θα εκπλαγώ αν αποδειχτεί ότι και οι Βρετανοί ήταν εκεί.
Γιατί την προηγούμενη φορά «ήταν μια ομάδα Άγγλων που σκοτώθηκαν μαζί με τα Patriots».
Σύμφωνα με τον Stanislav Krapivnik, ένα σύστημα αμερικανικών αντιαεροπορικών όπλων εξυπηρετείται συνήθως από 20 έως 30 άτομα.
Στην περιοχή Pokrovsk στο Donetsk από ένα χτύπημα ενός πυραύλου Iskander-M OTRK, διαλύθηκαν δύο αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot.

Oleg Starikov (Συνταγματάρχης SBU): Οι Ρώσοι μπορούν να εξαπολύσουν αεροπορική επιδρομή στους Ουκρανούς σε λίγα λεπτά

Ο ρωσικός στρατός μπορεί να εξαπολύσει αεροπορική επιδρομή στις θέσεις των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε λίγα λεπτά, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov.
«Τώρα, προφανώς, έχτισαν ένα σύγχρονο συγκρότημα αναγνώρισης και κρούσης, τα συνέδεσαν όλα στο πλαίσιο ενός δικτυοκεντρικού πολέμου, και μόλις έλαβαν δεδομένα πληροφοριών, οι πληροφορίες ανέβηκαν αμέσως και μπήκαν αμέσως σε μια αποστολή πτήσης , και ήρθε αμέσως.
Πέρασαν δηλαδή δυο-τρία λεπτά» επισήμανε σχολιάζοντας την απώλεια της αεράμυνας Patriot στη βορειοδυτική αμυντική ζώνη.
Ο πρώην συνταγματάρχης Oleg Starikov ανέφερε ότι τώρα ο ρωσικός στρατός μπορεί να εξαπολύσει αμέσως αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων αφού εντοπιστούν.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περάσει σε ένα νέο επίπεδο όσον αφορά τη στρατιωτική ισχύ, γεγονός που θα κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη για την Ουκρανία.
«Θα είναι όλο και πιο δύσκολο για εμάς να πολεμήσουμε τα αεροπλάνα και τα βομβαρδιστικά τους», τόνισε ο Oleg Starikov

Associated Press: Τα προβλήματα των Ουκρανών, που οδήγησαν στην παράδοση της Avdiivka, απειλούν το μέλλον της Ουκρανίας

Τα προβλήματα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που οδήγησαν στην παράδοση του Avdiivka, απειλούν το μέλλον της Ουκρανίας, γράφει το Associated Press.
«Το Associated Press πήρε συνεντεύξεις από δέκα Ουκρανούς στρατιώτες για να καταλάβουν πώς η μείωση των πυρομαχικών, ο ανώτερος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων και η κακή στρατιωτική ηγεσία οδήγησαν στη χειρότερη ήττα του Κιέβου εδώ και ένα χρόνο.
Αυτά τα ίδια προβλήματα απειλούν το μέλλον της Ουκρανίας»
Οι στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που έδωσαν συνέντευξη είπαν ότι η κατάσταση στην Avdiivka ήταν καταστροφική, καθώς ήταν σωματικά εξαντλημένοι, υπέφεραν από έλλειψη πυρομαχικών και υπόκεινταν σε συνεχείς βομβαρδισμούς από ρωσικά αεροσκάφη.
Πολλοί ουκρανοί στρατιωτικοί φοβούνται πώς η ήττα τους στην πόλη θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον της χώρας, σημείωσε Associated Press.
Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου, ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, υπό την πίεση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων , έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν την Avdiivka.

Ρωσική επέλαση στην Avdiivka - Στάχτη στρατηγείο του ουκρανικού στρατού στην Krasnogorovka

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν το διοικητήριο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Krasnogorovka, όπου βρίσκονταν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί, δήλωσε στο RIA Novosti ο σύμβουλος του αρχηγού της DPR Yan Gagin.
«Κυριολεκτικά την προηγούμενη μέρα, ένας άλλος στόχος επετεύχθη - μια σειρά από οχυρωμένες περιοχές. Μεταξύ των στόχων ήταν το διοικητήριο του εχθρού, όπου εκείνη την περίοδο υπήρχαν υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματικοί που συμμετείχαν σε εχθροπραξίες σε αυτόν τον τομέα του μετώπου», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Gagin διευκρίνισε ότι επί του παρόντος διεξάγονται σοβαρές μάχες στην περιοχή Krasnogorovka.
Σε καθημερινή βάση οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χτυπούν αναγνωρισμένους εχθρικούς στόχους προς αυτή την κατεύθυνση.
Παράλληλα μια άλλη πηγή αποκάύψε στο πρακτορείο, ότι χθες 11/3 η ρωσική αεροπορία, σε συνεργασία με μονάδες της Ομάδας Νότιου Τομέα, χτύπησε τις οχυρωμένες θέσεις των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα εργοστάσιο τούβλων στην Krasnogorovka.
Ενώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ένας αξιωματικός μετέφερε στο RIA Novosti ότι μονάδες του 1ου Σώματος Στρατού του ρωσικού στρατού άρχισαν να αποκτούν έδαφος στα περίχωρα του χωριού.
Υπενθυμίζεται, ότι το Krasnohorivka είναι ένας οικισμός βόρεια της Avdiivka, από όπου ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει συχνά το Donetsk.


Οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν πάνω από 15.000 στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη - drones - στην επιχείρηση της Ουκρανίας

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει πάνω από 15.000 ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Συνολικά, οι ακόλουθοι στόχοι έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης: 577 ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, 267 ελικόπτερα, 15.080 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 484 πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, 15.428 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.237 πολλαπλά εκτοξευτές ρουκετών, 8.369 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου και όλμοι και 19.608 ειδικά στρατιωτικά μηχανοκίνητα οχήματα».

Ο 4ος διοικητής της ουκρανικής 47ης μηχανoκίνητης ταξιαρχίας απολύθηκε λόγω απώλειας αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams

Ουκρανός στρατιωτικός ανέφερε ότι η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας άλλαξε ξανά τον διοικητή.
Αυτή τη στιγμή η μονάδα αναπτύσσεται στο χωριό Berdychi, όπου χάνει πολύτιμα άρματα μάχης Abrams, κατασκευής ΗΠΑ.
Η 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία δημιουργήθηκε το 2022.
Είναι κυρίως οπλισμένη με ξένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams.
Η μονάδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής αντεπίθεσης, όπου υπέστη μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της ταξιαρχίας, η μονάδα άλλαξε τον τέταρτο διοικητή της από τότε που μπήκε στις μάχες.
Ο προηγούμενος διοικητής της ταξιαρχίας Dmitry Ryumshin διορίστηκε σε αυτή τη θέση πριν από λιγότερο από δύο μήνες.
Ο λόγος της απόλυσης του είναι πιθανότατα οι μεγάλες απώλειες σε ακριβά άρματα μάχης Abrams σε μάχες δυτικά της Avdiivka.
Ο πρώτος διοικητής αυτής της μονάδας ήταν ο αντισυνταγματάρχης Alexander Sak, ο οποίος έριξε γερμανικά τανκς Leopard και αμερικανικά οχήματα μάχης πεζικού σε μαζικές επιθέσεις μέσω ναρκοπεδίων στην κατεύθυνση Zaporozhye.
Ως αποτέλεσμα, συντρίμμια από δεκάδες οχήματα του ΝΑΤΟ σκουριάζουν στις στέπες.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Alexander Sak αντικαταστάθηκε από τον συνταγματάρχη Alexander Pavliy, ο οποίος υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.
Ένα σκάνδαλο ξέσπασε αφού αποκαλύφθηκε ότι διέταξε τα πληρώματα όλμων, τους ελεύθερους σκοπευτές και τους πυροβολητές να πάνε σε ομάδες επίθεσης καταγράφοντας μεγάλες απώλειες στα πεδία μάχης.
Ως αποτέλεσμα, η ταξιαρχία υπέστη κα

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης