Διεθνή

Προειδοποίηση σοκ από τον επικεφαλής της CIA: H Ουκρανία θα υποστεί καταστροφή το 2024, θα χάσει σημαντικά εδάφη

Προειδοποίηση σοκ από τον επικεφαλής της CIA: H Ουκρανία θα υποστεί καταστροφή το 2024, θα χάσει σημαντικά εδάφη
Ο Διευθυντής της CIA υπογράμμισε ότι χωρίς σημαντική βοήθεια με τη μορφή πρόσθετων κονδυλίων «μου φαίνεται ότι ένα πολύ πιο ζοφερό μέλλον» περιμένει την Ουκρανία
Η Ουκρανία θα σημειώσει βαριές εδαφικές απώλειες το 2024 εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενισχύσουν τις προμήθειες όπλων και την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Κίεβο.
Κάτι τέτοιο υποστηρίχθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη της αμερικανικής διπλωματίας , δηλαδή από τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, της CIA, William Burns.
Μάλιστα, ο Διευθυντής της CIA υπογράμμισε ότι «χωρίς σημαντική βοήθεια με τη μορφή πρόσθετων κονδυλίων, μου φαίνεται ότι τους περιμένει ένα πολύ πιο ζοφερό μέλλον. Η Ουκρανία πιθανότατα θα χάσει εδάφη και, προφανώς, σημαντικό μέρος της επικράτειάς της εντός 2024», σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Πληροφοριών του Κογρέσου.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τελειώνουν από πυρομαχικά και μας τελειώνει ο χρόνος για να τους βοηθήσουμε», διεμήνυσε σε αγωνιώδη τόνο ο Burns, ο οποίος είχε μόλις επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες από μια επίσημη επίσκεψη Ουκρανία.
Εντούτοις, ο διευθυντής της CIA δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτήν του την επίσκεψη.
Επισμαίνεται, ότι ο Burns συμμετέχει στην άτυπη εκστρατεία του Joe Biden να μεταπείσει το Κογκρέσο και να εντάξει ένα μεγάλο πακέτο στήριξης πολλών δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, στον τακτικό προϋπολογισμό

«Πρέπει να βάλουμε το Κίεβο σε καλύτερη θέση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις»

«Η εκτίμησή μας είναι ότι η Ρωσία σήμερα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε στη συνέχεια ο Burns, σχολιάζοντας τις προοπτικές για μια διαπραγμάτευση για την Ουκρανία, στη σχετική ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Κατά τη γνώμη του Διευθυντή της CIA, οι ρωσικές αρχές πιστεύουν ότι «ο χρόνος είναι με το μέρος» της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Η πρόκληση το 2024 δεν είναι μόνο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κρατηθεί, αλλά και να συνεχίσει να επιβάλλει κόστος στη Ρωσία έτσι ώστε αυτοί [ενν.οι αξιωματούχοι στο Κίεβο] να βρίσκονται σε καλύτερη θέση στις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε περαιτέρω, τοποθετούμενος για την μακροπρόθεσμη στρατηγική του Κιέβου.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της CIA εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τις «μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες» της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, λόγω των κυρώσεων και περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει η Δύση.
«Αυτό μετατρέπει γρήγορα τη Ρωσία σε οικονομικό ενεργούμενο της Κίνας», υποστήριξε ο αξιωματούχος ασφαλείας των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin, σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, τόνισε ότι η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο για την Ουκρανία, αλλά μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο του 2022, δεν πρόκειται επ' ουδενί να κάνει το πρώτο βήμα.

Avril Haines (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ΗΠΑ): Η πανωλεθρία των Ουκρανών στην Avdiivka έδειξε τις πραγματικές δυνατότητες του Κιέβου

Σε παρόμοιο -καθ' όλα απαισιόδοξο για το Κίεβο- μήκος κύματος με τον Διευθυντή της CIA κινείται και η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Avril Haines, η οποία υποστηρίζει πως το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας εξασθενεί δραματικά.
H Haines εκτίμησε μάλιστα πως οι όροι της αποχώρησης των Ουκρανών από την Avdiivka, δηλαδή η χαώδης και άτακτη φυγή τους από το μέτωπο εξέθεσαν «στον εχθρό» της αδυναμίες του Κιέβου.
«Οι αποτυχημένες προσπάθειές της Ουκρανίας να αποτρέψει περαιτέρω εδαφικές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εκθέσει τη διάβρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας» τόνισε η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

haines.JPG
H Avril Haines ανώτατη αξιωματούχος ασφαλείας των ΗΠΑ

Τέλος, κατά την τοποθέτησή της στην αρμόδια Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ, η Haines έθεσε ως μείζον ζήτημα τις δραματικές περικοπές στην «εξωτερική στρατιωτική βοήθεια» που δέχεται το Κίεβο.
Η Haines μπαίνει, έτσι από κοινού με τον Burns της CIA στον χορό των πιέσεων προς τη Γερουσία και το Κογκρέσο, με απώτατο στόχο της έγκριση του πακέτου Biden προς την Ουκρανία. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης