Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σπάει κάθε ρεκόρ η βόμβα-τέρας FAB-1500 των Ρώσων, καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά - Τρόμος των Ουκρανών, «μόνο ένα θαύμα τους σώζει»

Σπάει κάθε ρεκόρ η βόμβα-τέρας FAB-1500 των Ρώσων, καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά - Τρόμος των Ουκρανών, «μόνο ένα θαύμα τους σώζει»
Εξοπλισμένα με το UMPK, τα FAB-1500 μπορούν να εκτοξευθούν από τα αεροσκάφη τους σε αποστάσεις έως και 50 km από τον στόχο και έως και 10 km επάνω, και να μεταφερθούν τόσο από στρατηγικά βομβαρδιστικά, όπως το Tupolev Tu-95 και το Tupolev Tu-160 και με αεροσκάφη τακτικής κρούσης όπως τα Sukhoi Su-27 και Sukhoi Su-34
Τους τελευταίους τρεις μήνες σημειώθηκαν μια σειρά από αιφνιδιαστικές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων κατά των ισχυρά ενισχυμένων ουκρανικών θέσεων στο Donbass, με στρατεύματα να καταστρέφουν οχυρώσεις που ο υποστηριζόμενος από το ΝΑΤΟ στρατός της Ουκρανίας πέρασε μια δεκαετία, χτίζοντας.
Το μυστικό της Ρωσίας;
Μια εκσυγχρονισμένη προσέγγιση μιας σοβιετικής κατασκευής υπερ-βαριάς εναέριας βόμβας.
Δυτικά μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν ένα «νέο» ρωσικό σούπερ όπλο που απειλεί να σπάσει σχεδόν κάθε οχύρωση.
Σε ένα άρθρο, το CNN προειδοποίησε ότι η Ρωσία «άρχισε να χρησιμοποιεί μια ισχυρή εναέρια βόμβα που έχει αποδεκατίσει τις ουκρανικές άμυνες και έχει ηγετικό ρόλο στην πρώτη γραμμή», χρησιμοποιώντας «ένα βασικό όπλο της σοβιετικής εποχής» που μετατράπηκε «σε βόμβα ολίσθησης που μπορεί προκαλέσει έναν κρατήρα πλάτους δεκαπέντε μέτρων».
Τα πυρομαχικά, τα οποία τα ουκρανικά μέσα είχαν προηγουμένως χαρακτηρίσει ως «βόμβα τέρας» «πιο ισχυρή από τον πύραυλο Iskander», είναι το FAB-1500 – μια αεροπορική βόμβα 1.525 κιλών που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η FAB1500

FAB – ένα ρωσικό ακρωνύμιο για το «High-Explosive Aviation Bomb» – αποτελεί μια ολόκληρη σειρά σοβιετικών και ρωσικής κατασκευής αεροπορικών βομβών γενικής χρήσης, από τις 50 kg FAB-50 έως τις FAB-500, τις FAB-2000, FAB -3000, FAB-5000 και το τερατώδες FAB-9000 (το οποίο διαθέτει συμβατική εκρηκτική γόμωση περίπου 4.300 kg TNT – περίπου το ήμισυ της απόδοσης έκρηξης που προκαλεί η W54 – η μικρότερη τακτική πυρηνική βόμβα στον κόσμο.
Εξοπλισμένα με το UMPK, τα FAB-1500 μπορούν να εκτοξευθούν από τα αεροσκάφη τους σε αποστάσεις έως και 50 km από τον στόχο και έως και 10 km επάνω, και να μεταφερθούν τόσο από στρατηγικά βομβαρδιστικά, όπως το Tupolev Tu-95 και το Tupolev Tu-160 και με αεροσκάφη τακτικής κρούσης όπως τα Sukhoi Su-27 και Sukhoi Su-34.
Το μέγεθός της αντισταθμίζει το σύστημα καθοδήγησής της, το οποίο, αν και λιγότερο εξελιγμένο από το αμερικανικό GPS, εξακολουθεί να είναι αρκετά ακριβές.

Τρόμος στην Ουκρανία

Ουκρανικά και δυτικά ΜΜΕ άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση του FAB-1500 το περασμένο φθινόπωρο, με το Newsweek να παρουσιάζει ένα κομμάτι για τη «ρωσική βόμβα ολίσθησης που καταστρέφει καταφύγιο [με ακτίνα έκρηξης] 1.600 πόδια» στα τέλη Οκτωβρίου.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Yuriy Ignat, προειδοποίησε ήδη από την άνοιξη του 2023 ότι η Ουκρανία πρέπει να «ανταποκριθεί επειγόντως» στην «απειλή» που θέτουν οι ρωσικές βόμβες FAB, υποδεικνύοντας ότι μόνο εξελιγμένες δυτικές αεράμυνες όπως το πυραυλικό σύστημα Patriot θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αναγκάσουν τα ρωσικά αεροσκάφη να μείνουν μακριά από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

1683810392_6.webp

Γιατί ξεχωρίζει...

Αυτό που ξεχωρίζει την FAB-1500 M-54 είναι το Universal Gliding and Correction Module.
Αυτό το δορυφορικό σύστημα καθοδήγησης GLONASS, σε συνδυασμό με δύο πτερύγια που ανοίγουν, επιτρέπει στη βόμβα να πετάξει προς τον στόχο της, καθιστώντας την ένα ευέλικτο όπλο για τον σύγχρονο πόλεμο.
Αν και αρκετοί αμφισβητούν την ακρίβεια στόχου της FAB-1500 M-54, το τεράστιο μέγεθος της βόμβας και η ποσότητα του εκρηκτικού υλικού που μεταφέρει την καθιστούν ένα τρομερό εργαλείο στο πεδίο της μάχης.
maxresdefault_6.jpg
Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις Ρώσων στρατιωτικών παρατηρητών, ενώ οι βόμβες FAB που διαθέτουν UMPC είναι κατώτερες από τους πυραύλους όσον αφορά τα χαρακτηριστικά βεληνεκούς τους, η τιμή τους είναι σημαντικά χαμηλότερη, καθιστώντας τους ανώτερους τόσο σε κόστος όσο και σε ισχύ πυρός από τους μεγάλους βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται. από το πυραυλικό σύστημα Iskander.

Σκορπά το χάος...

Διοικητές και στρατιώτες στο πεδίο επιβεβαίωσαν σε δυτικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης τον βαθμό στον οποίο οι βόμβες της σειράς FAB, συμπεριλαμβανομένου του FAB-1500, έχουν χρησιμεύσει για να αποθαρρύνουν τις δυνάμεις της Ουκρανίας.
Ένας στρατιώτης από την 46η Ξεχωριστή Αεροπορική Ταξιαρχία είπε στο CNN ότι η «ζημία που προκλήθηκε» από το FAB-1500 είναι «πολύ σοβαρή» και ότι «αν επιζήσετε, θα είναι από θαύμα...».
Ο Ignat ισχυρίστηκε ότι «εκατοντάδες» αεροπορικές βόμβες όπως το FAB-1500 χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης για τον στρατηγικό οικισμό Donbass Avdeyevka τον Φεβρουάριο, με «250 από αυτές χρησιμοποιήθηκαν στην [την] κατεύθυνση Avdeyevka σε 48 ώρες μόνο» πριν από τη ρωσική προέλαση.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, πρέπει να σημειωθεί, δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη χρήση του FAB-1500 στον πόλεμο της Ουκρανίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης