Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία και Δύση… ανταλλάσσουν «παγωμένα» assets - Πως θα γίνουν οι συναλλαγές

Ρωσία και Δύση… ανταλλάσσουν «παγωμένα» assets - Πως θα γίνουν οι συναλλαγές
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό αξίας περίπου 16,3 δισ. δολαρίων
Σχετικά Άρθρα
Περίπατο... φαίνεται πως πάνε τα σχέδια της ΕΕ για «κλοπή» των ρωσικών assets, μετά τις σχετικές προειδοποιήσεις από τη Ρωσία.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, οι Ρώσοι, οι οποίοι κατέχουν δεσμευμένους ξένους τίτλους θα μπορούν από τις 25 Μαρτίου να υποβάλουν αίτηση για την πώλησή τους σε αλλοδαπούς με δεσμευμένα ρωσικά assets.
Οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται μέσω ενός Ρώσου broker, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, τον περασμένο Νοέμβριο και το οποίο ανοίγει τον δρόμο σε Ρώσους και ξένους επενδυτές να ξεμπλοκάρουν περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί από τις δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι αιτήσεις πρέπει να τοποθετηθούν στον ρωσικό μεσίτη Investitsionnaya Palata (Επενδυτικό Επιμελητήριο) μεταξύ 25 Μαρτίου και 8 Μαΐου και ο διακανονισμός των συναλλαγών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024, ανέφερε το υπουργείο.

Οι κυρώσεις

Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό αξίας περίπου 1,5 τρισ. ρουβλίων (16,3 δισ. δολαρίων).
Ο νέος μηχανισμός επιτρέπει στους πολίτες των χωρών που η Ρωσία θεωρεί «μη φιλικές» να αγοράζουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιώντας κεφάλαια από ειδικούς λογαριασμούς «τύπου Γ» στη Ρωσία, οι οποίοι διαφορετικά είναι ουσιαστικά μπλοκαρισμένοι.

Η διαδικασία

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι ρωσικής ιδιοκτησίας ξένοι τίτλοι θα συγκεντρωθούν σε παρτίδες για τις οποίες οι ξένοι αγοραστές μπορούν να υποβάλουν προσφορές μεταξύ 3 Ιουνίου και 5 Ιουλίου. Εάν οι αιτήσεις των ξένων αγοραστών εγκριθούν, θα μπορούν να μεταφέρουν τους τίτλους ελεύθερα από ρωσικό αποθετήριο σε ξένο.
Ο broker θα ορίσει μια αρχική τιμή δημοπρασίας των τίτλων σε ρούβλια, με βάση την τιμή κλεισίματος στις 22 Μαρτίου, και η τελική τιμή πώλησης πρέπει να είναι σε αυτό το επίπεδο ή υψηλότερη.
Οι Ρώσοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πώληση ξένων τίτλων αξίας άνω των 100.000 ρουβλίων στο πλαίσιο του προγράμματος. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, το 80% των επηρεαζόμενων Ρώσων επενδυτών έχουν παγώσει ξένα περιουσιακά στοιχεία μέχρι αυτό το όριο.

Το σχέδιο της ΕΕ

Η ΕΕ σχεδίαζε τη δέσμευση των έκτακτων εσόδων από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, προκειμένου αυτά να διατεθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το τελικό ποσό που θα μπορούσε να εισπράξει από τα ρωσικά assets εκτιμάται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στον αντίποδα, όμως, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πως θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, διαμηνύοντας μάλιστα ότι και η Ρωσία έχει αρκετά assets ου έχουν παγώσει, σε λογαριασμούς «τύπου Γ».

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι η ΕΕ επιδιώκει να δώσει στην Ουκρανία 2 δισεκ. με 3 δισεκ. ευρώ εντός του 2024 από τα κέρδη που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά assets.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει ένα σχέδιο, σύμφωνα με αξιωματούχους, που θα περιλαμβάνει κατάσχεση κερδών που σχετίζονται με κυρώσεις, που χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο και μετά, που αποκτώνται στο κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear.
Μετά από μήνες διαφωνών, μια πρώτη δόση χρημάτων θα μπορούσε να εκταμιευθεί ακόμα και τον Ιούλιο, αν οι Βρυξέλλες μπορέσουν να εξασφαλίσουν την έγκριση των κρατών μελών.
Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης