Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Έθαψε» ο δυτικός Τύπος τα περί γερμανικής επίθεσης στη Ρωσία – Κατά τα άλλα… κατηγορούν τον Putin για επιθετικότητα

«Έθαψε» ο δυτικός Τύπος τα περί γερμανικής επίθεσης στη Ρωσία – Κατά τα άλλα… κατηγορούν τον Putin για επιθετικότητα
Μια σταγόνα στη μέση του ωκεανού της πολεμικής προπαγάνδας και των ψεύτικων ειδήσεων από τον βρετανικό Τύπο κατά της Ρωσίας
Τι θα γινόταν αν είχε αποκαλυφθεί συνομιλία μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων που συζητούσαν την έκρηξη γέφυρας στη Γερμανία;
Η κάλυψη του δυτικού Τύπου θα αντιμετώπιζε επίσης τη διαρροή ως κάτι πιο σοβαρό από τις απειλές για στρατιωτική επίθεση;
Την 1η Μαρτίου, η αρχισυντάκτρια του ομίλου Rossiya Segodnya, δημοσιογράφος Margarita Simonyan, αποκάλυψε, στο κανάλι της στο Telegram, ένα ηχητικό διάρκειας 38 λεπτών στο οποίο αξιωματικοί της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe) συζητούσαν για την πιθανότητα αποστολής πυραύλων στην Ουκρανία και αν θα μπορούσαν να φτάσουν στη γέφυρα της Κριμαίας στο στενό του Κερτς, που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική χώρα και είναι ρωσικό έδαφος.
Ο ρωσικός Τύπος, φυσικά, έκανε μεγάλο μέρος της αποκάλυψης.
Αυτό ανάγκασε τα κύρια δυτικά μέσα ενημέρωσης - ειδικά τα γερμανικά - να αναφέρουν τη διαρροή.
Αλλά όποιος πίστευε ότι θα συνέβαινε ένα θαύμα, δηλαδή ότι ο δυτικός Τύπος θα έθετε επιτέλους το θέμα των στρατιωτικών απειλών του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας… είναι απλώς πολύ αφελής.

Τι απέκρυψαν;

Τα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως πάντα, προσπάθησαν να χειραγωγήσουν την είδηση και να κρύψουν το κύριο θέμα.
Οι New York Times, η Washington Post, το BBC, η The Guardian, η Die Welt και το Der Spiegel δημοσίευσαν 39 άρθρα σχετικά με το θέμα στους αντίστοιχους ιστότοπούς τους από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η είδηση και το βράδυ της 6ης Μαρτίου.
Οι δύο βορειοαμερικανικές εφημερίδες δεν θέλησαν να τονίσουν το θέμα.
Η Post δημοσίευσε δύο αναφορές και οι Times μόνο μία.
Οι τρεις τους εξέφρασαν ανησυχία για την ευθραυστότητα των γερμανικών συστημάτων ασφαλείας πληροφοριών έναντι της ρωσικής κατασκοπείας.
Οι Ευρωπαίοι, όπως συνέβαινε εδώ και αρκετό καιρό, έκαναν πολύ περισσότερη προπαγάνδα εναντίον της Ρωσίας.
Το BBC δημοσίευσε τέσσερα άρθρα, όλα αναφερόμενα στην αποτυχία προστασίας των επικοινωνιών της Luftwaffe.
Ο Guardian δημοσίευσε πέντε άρθρα.
Η πλειοψηφία προειδοποιεί για την αποτυχία των Γερμανών και αντιμετωπίζει τους Ρώσους ως μεγάλους, απειλητικούς κακούς.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γίνει μια τιμητική αναφορά στη στήλη του Simon Jenkins, του μόνου που επιτράπηκε να πει ότι οι συνομιλίες που διέρρευσαν δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία με κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Προπαγάνδα

Αυτή είναι μια σταγόνα στη μέση του ωκεανού της πολεμικής προπαγάνδας και των ψεύτικων ειδήσεων από τον βρετανικό Τύπο κατά της Ρωσίας.
Οι ιδιοκτήτες εφημερίδων επιτρέπουν την ελευθερία της έκφρασης μόνο όταν είναι αβλαβής – και προσπαθούν να απομονώσουν ελάχιστα ανεξάρτητες απόψεις.
Ακόμη και στην κάλυψη των γερμανικών εφημερίδων.
Η Die Welt δημοσίευσε 18 κομμάτια για το σκάνδαλο διαρροής και το αντιμετώπισε ως τέτοιο.
Φυσικά, ο κύριος λόγος του σκανδάλου ήταν –για τους Γερμανούς πολεμικούς προπαγανδιστές– η υποκλοπή και η διάδοση της συνομιλίας και όχι το περιεχόμενό της.
Ολόκληρη η απήχηση της Die Welt περιστρέφεται γύρω από αποτυχίες στο σύστημα ασφαλείας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και τη ρωσική κατασκοπεία.
Η πιθανότητα ο Olaf Scholz να στείλει τους Taurus στον Zelensky συζητείται εν συντομία και μάλιστα αναφέρεται ότι η Γερμανία θέτει σε κίνδυνο τους δυτικούς συμμάχους της επιτρέποντας την υποκλοπή συνομιλιών που μπορεί να αναφέρουν εμπιστευτικές πληροφορίες - όπως η συμμετοχή Βρετανών στρατιωτών στην Ουκρανία, όπως αναφέρεται στην επίμαχη συνομιλία.
Μια ενιαία έκθεση της Die Welt παρουσιάζει μια «αντιφρονητική» άποψη, η οποία δεν είναι «ρωσική προπαγάνδα»: η σύντομη ομιλία ενός μέλους του AfD – ο οποίος, ωστόσο, χαρακτηρίζεται ρωσικός πράκτορας από το γερμανικό κράτος και τους πράκτορες του, όπως ο Τύπος.
Το άρθρο που υπογράφει ο Pavel Lokshin έχει τον ακόλουθο τίτλο: «Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί διαρροές Ταύρου για να απειλήσει με πόλεμο κατά της Γερμανίας», λες και ήταν οι Ρώσοι που σκέφτηκαν να ανατινάξουν μια γέφυρα σε γερμανικό έδαφος...
Με τη σειρά του, το Der Spiegel, στα εννέα άρθρα του για την υπόθεση, αναπαράγει την ίδια ομιλία με την Die Welt για τις αποτυχίες στη γερμανική ασφάλεια και τον κίνδυνο της ρωσικής κατασκοπείας.
Αποκλείει επίσης τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι η συνομιλία είναι ξεκάθαρη απόδειξη της άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία και πόσο αυτό απειλεί τη ρωσική εθνική ασφάλεια.
Η ανάλυση της Christina Hebel είναι το μόνο κομμάτι σε αυτά τα δύο γερμανικά μέσα που παίρνει πιο σοβαρά τις κατηγορίες της ρωσικής κυβέρνησης και της γερμανικής εμπλοκής στον πόλεμο, αλλά θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αυτή η δημοσίευση θα ήταν στη σφαίρα της δημοσιογραφίας.

Χειραγώγηση

Εν ολίγοις, η κάλυψη αυτών των εφημερίδων –και η κάλυψη άλλων μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Δύση δεν διαφέρει – είναι απολύτως προκατειλημμένη και χειραγωγημένη.
Στην πραγματικότητα, όπως συμβαίνει πάντα, αντιστρέφουν ρόλους: η Γερμανία, που απείλησε να ανατινάξει μια γέφυρα στη Ρωσία, είναι το θύμα, ενώ η Ρωσία είναι ο κακός!
Αν τουλάχιστον μία από αυτές τις εφημερίδες ήταν πραγματικά δημοσιογραφικό εργαλείο και όχι εργαλείο προπαγάνδας, θα έπρεπε να δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο όπως «Γερμανοί αξιωματικοί σκέφτηκαν να ανατινάξουν γέφυρα στη Ρωσία» ή «Τα ακουστικά αποκαλύπτουν συζήτηση για επίθεση στη Ρωσία με γερμανικά όπλα».
Τελικά, τι είναι πιο σοβαρό: η διαρροή του ήχου από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ή η συζήτηση μεταξύ ανώτερων Γερμανών αξιωματούχων για στρατιωτική επίθεση στη Ρωσία;
Τι θα γινόταν αν ήταν το αντίστροφο; Τι θα γινόταν αν είχε αποκαλυφθεί συνομιλία μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων που συζητούσαν την έκρηξη γέφυρας στη Γερμανία;
Η κάλυψη του δυτικού Τύπου θα αντιμετώπιζε επίσης τη διαρροή ως κάτι πιο σοβαρό από τις απειλές για στρατιωτική επίθεση;
Φυσικά και όχι!
Εάν η Ρωσία σκεφτόταν να επιτεθεί στη Γερμανία, δεν θα υπήρχαν 39 άρθρα σε αυτούς τους ιστοτόπους, αλλά μάλλον 3.900.
Η Ρωσία θα παρουσιαζόταν ως απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό (περισσότερο από ό,τι παρουσιάζεται σήμερα), θα προκαλούσε χάος στη γερμανική και τη δυτική κοινωνία και τα τύμπανα του πολέμου κατά της Ρωσίας θα χτυπούσαν.
Θα συγκαλούνταν επειγόντως συνεδριάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι μονομερείς κυρώσεις θα αυξάνονταν παράλογα, όλες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μιλούσαν δημόσια καταδικάζοντας την τρέλα του Vladimir Putin.
Και, παρόλο που η πλειονότητα αυτών των μέσων ενημέρωσης είναι ιδιωτικά, όλα λειτουργούν ως κυβερνητικά όργανα, υπό τον αυστηρό έλεγχο των αντίστοιχων κρατών τους, ως αληθινοί εκπρόσωποι για όσους βρίσκονται στην εξουσία.
Αλλά η Ρωσία είναι αυτή που ελέγχει τον Τύπο, η Ρωσία είναι αυτή που διαδίδει προπαγάνδα και η Ρωσία είναι αυτή που παραπληροφορεί, σωστά;
Το ηχητικό που διέρρευσε αποδεικνύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Ο δυτικός Τύπος ενισχύει αυτόν τον ισχυρισμό προπαγανδίζοντας πόλεμο κατά της Ρωσίας και ενθαρρύνοντας επιθέσεις εναντίον της Ρωσίας.
Ένας αυξανόμενος αριθμός Γερμανών αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και στη συμμετοχή της Γερμανίας σε έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας, αλλά εξαπατούνται συστηματικά και προδίδονται από την κυβέρνησή τους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης