Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νορβηγία θα αναπτύξει πρόσθετα νέας γενιάς ραντάρ TPY-4 κοντά στα ρωσικά σύνορα

Η Νορβηγία θα αναπτύξει πρόσθετα νέας γενιάς ραντάρ TPY-4 κοντά στα ρωσικά σύνορα
Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των ραντάρ TPY-4 είναι η ικανότητά τους να εξουδετερώνουν αποτελεσματικά στόχους που πετούν χαμηλά, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.
Η Νορβηγία έλαβε στρατηγική απόφαση να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα στο βόρειο τμήμα της χώρας, συνάπτοντας συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά των ραντάρ νέας γενιάς TPY-4.
Αυτά τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας θα αναπτυχθούν σε καίριες τοποθεσίες όπως το Senje, το Målselve και το Βόρειο Ακρωτήριο, ενισχύοντας σημαντικά τις αμυντικές δυνατότητες της Νορβηγίας στην περιοχή της Αρκτικής. Τα σχέδια για την απόκτηση ραντάρ συζητούνται από το 2022 και η εγκατάστασή τους αναμένεται σε περιοχές που καλύπτουν τη χερσόνησο Κόλα, την Καρελία και τον Αρκτικό Ωκεανό.
Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των ραντάρ TPY-4 είναι η ικανότητά τους να εξουδετερώνουν αποτελεσματικά στόχους που πετούν χαμηλά, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Αυτό καθιστά το νέο σύστημα ραντάρ βασικό στοιχείο στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ, δεδομένων των αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία στην αρκτική ζώνη. Τα ραντάρ έχουν εμβέλεια περίπου 500 km, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 1000 km κατευθύνοντας την κεραία στις 90°.
Η απόφαση της Νορβηγίας έρχεται εν μέσω ενεργών στρατιωτικών ασκήσεων στη βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Nordic Response και Köha 2024, όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εξασκούν διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αποκλεισμού του Φινλανδικού Κόλπου, μιας σημαντικής πλωτής οδού από την Αγία Πετρούπολη. Ο φινλανδικός στρατός διεξήγαγε επίσης τους ελιγμούς «Etel Karjala», όπου εξασκήθηκαν στην ταχεία άνοδο και προέλαση σε πιθανές ζώνες μάχης κοντά στα ρωσικά σύνορα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης