Τελευταία Νέα
Διεθνή

To «αφεντικό» της Airbus θέλει να κερδίσει δισ. από τον πόλεμο - «Putin και Trump απειλούν την Ευρώπη»

tags :
To «αφεντικό» της Airbus θέλει να κερδίσει δισ. από τον πόλεμο - «Putin και Trump απειλούν την Ευρώπη»
Προέτρεψε την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο να "ενώσουν τις προσπάθειές" και να συγχωνεύσουν τα ανταγωνιστικά προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών.
Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για πόλεμο με τη Ρωσία ή για τον κίνδυνο να αποσύρει ο Donald Trump τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για αμυντικό εξοπλισμό, προειδοποίησε το «αφεντικό» της Airbus, ζητώντας αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Ο Guillaume Faury, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε ότι πρόκειται για μια "καθοριστική στιγμή" για την αμυντική βιομηχανία της ηπείρου, αφού η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 έφερε τον πόλεμο στα σύνορα της δυτικής Ευρώπης.
Τα ευρωπαϊκά έθνη είχαν στηριχθεί υπερβολικά στις ΗΠΑ για την ασφάλεια και το υλικό τους και είχαν γίνει "υποκριτικά" σε βασικούς τομείς της άμυνας, τόνισε.
Προέτρεψε την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο να "ενώσουν τις προσπάθειές" και να συγχωνεύσουν τα ανταγωνιστικά προγράμματα μαχητικών αεροσκαφών, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Παρέμβαση εν μέσω πολεμικών ιαχών

Η παρέμβαση του Faury, η εταιρεία του οποίου κατασκευάζει στρατιωτικό εξοπλισμό από Eurofighter Typhoon μέχρι ελικόπτερα και κατασκευάζει τα μισά από τα εμπορικά αεροσκάφη στον κόσμο, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων απειλών από τον Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πρόσφατα στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο αν στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σε μια ευθεία αντεπίθεση στον Emanuel Macron της Γαλλίας, ο οποίος άνοιξε την πόρτα στην προοπτική αυτή.
"Προερχόμαστε από ειρηνική περίοδο", δήλωσε ο Faury στον Guardian.
"Δεν νομίζω ότι η Ευρώπη έχει ακόμη το επίπεδο ετοιμότητας που θα χρειαζόταν για μια σύγκρουση μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας.
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Και φαίνεται ότι η Ρωσία αυξάνει τις αμυντικές της δυνατότητες.
"Έχουμε περάσει σχεδόν 80 χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με ένα διαφορετικό σύστημα που ήταν περισσότερο σχεδιασμένο για να αποτρέψει τους άλλους από επιθέσεις και όχι για να προετοιμαστεί πραγματικά για μια σύγκρουση.
Αν θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για δυνητικά διαφορετικά επίπεδα εμπλοκής και σύγκρουσης, τότε πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα", τόνισε.

Οι απειλές του Trump

Ο Faury, πρώην πιλότος δοκιμών στρατιωτικών ελικοπτέρων, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της Airbus το 2019, δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις του Trump για έξοδο από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποτελέσουν ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη τόσο για την ασφάλεια όσο και για τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος τώρα είναι ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, έχει επανειλημμένα καλέσει την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα και πρόσφατα δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ που θεωρεί οικονομικά "παραβατικά".
"Όσο το ΝΑΤΟ είναι ΝΑΤΟ και παρέχει το επίπεδο προστασίας που αναμένεται από το ΝΑΤΟ, αυτή είναι μια ορισμένη πραγματικότητα", δήλωσε ο Faury.
"Αν αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι διαφορετική ... θα πρέπει να προβλέψουμε καλύτερα αυτή την πιθανή κατάσταση.
Είχαμε τις πρώτες προειδοποιήσεις με τον Trump 1.
Εάν ο Trump 2 είναι της ίδιας φύσης ή ακόμη περισσότερο από την άποψη ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από την Ευρώπη να φροντίσει τον εαυτό της ... καλύτερα να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας".
Τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη βασίζεται όλο και περισσότερο σε αμερικανικό υλικό, συμβάλλοντας στην παρακμή της δικής της βιομηχανικής βάσης.
Το stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin χρησιμοποιείται από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ολλανδία.
Η Boeing προμηθεύει το Ηνωμένο Βασίλειο με ελικόπτερα Apache και Chinook, βαρέα αεροσκάφη C-17, κατασκοπευτικά αεροσκάφη P-8 και αεροσκάφη φρουράς E-7, όλα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ.
Ο Faury τόνισε ότι η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, όταν οι πόροι μοιράστηκαν σε τρία ανταγωνιστικά αεροσκάφη: το Eurofighter, το Gripen της Σουηδίας και το Rafale της Γαλλίας.
Οι ευρωπαϊκές παραγγελίες για το F-35 ξεπέρασαν τις συνδυασμένες παραγγελίες για το Eurofighter και το Rafale, τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης