Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Οι Ουκρανοί θα πάρουν 6… από τα 45 F-16 έως τα τέλη Μαΐου του 2024

New York Times: Οι Ουκρανοί θα πάρουν 6… από τα 45 F-16 έως τα τέλη Μαΐου του 2024
Η Δανία θα δώσει τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τώρα και τα υπόλοιπα 13 πριν από τα τέλη του 2025
Τα 6 από τα 45 μαχητικά αεροσκάφη που είχαν υποσχεθεί οι Σύμμαχοι, θα λάβει τελικά η Ουκρανία έως τα τέλη Μαΐου του 2024 όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Βάσει του δημοσιεύματος, από τους συμμάχους που έχουν δεσμευθεί να δώσουν F-16 στην Ουκρανία, μόνο η Δανία έχει παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης των μαχητικών.
Συγκεκριμένα, η Δανία θα δώσει τα πρώτα έξι μαχητικά έως τα τέλη της άνοιξης του 2024 με τα υπόλοιπα 13 να αναμένονται πριν από τα τέλη του 2025.
Οι υπόλοιποι Σύμμαχοι - Ολλανδία, Βέλγιο και Νορβηγία – που έχουν υποσχεθεί να προμηθεύσουν τους Ουκρανούς με μαχητικά, δεν έχουν ορίσει ακόμα συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποστολή των αεροπλάνων.
Μάλιστα, οι New York Times υποστηρίζουν πως με πιο αργούς ρυθμούς από ότι αναμενόταν, προχωρά και η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, οι οποίοι έπρεπε να εκπαιδευτούν στην αγγλική γλώσσα και στις δυτικές προσεγγίσεις όσον αφορά τα στρατιωτικά θέματα.
Η Ολλανδία έχει διαμηνύσει πως θα στείλει τα αεροσκάφη, μόλις η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να τα δεχθεί.

Δεν θα αλλάξουν τίποτα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται Αμερικάνους αξιωματούχους, τα F-16 δεν πρόκειται να αλλάξουν αποφασιστικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, ενώ η εκπαίδευση των πιλότων αναμένεται να διαρκέσει πολύ καιρό.
Όπως υποστηρίζει η Evgenia Gaber, πρώην διπλωμάτης των Ουκρανών και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής, τα μαχητικά F-16 θα μπορέσουν να γίνουν αποφασιστικός παράγοντας στο πεδίο της μάχης, μόνο αν αλληλεπιδράσουν με άλλα όπλα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Πιλότοι από το καλοκαίρι

Βάσει του δημοσιεύματος, η πρώτη ομάδα των Ουκρανών πιλότων εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στις ΗΠΑ έως το καλοκαίρι.
Η δεύτερη ομάδα πιλότων ξεκίνησε την εκπαίδευση τον Ιανουάριο και η τρίτη εξακολουθεί να παρακολουθεί γλωσσική εκπαίδευση απαραίτητη για να αρχίσει να εργάζεται με τα αεροσκάφη
Η Erin Hannigan, εκπρόσωπος της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ, υποστήριξε πως όλοι οι πιλότοι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους έως τον Αύγουστο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κατακτήσουν το πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Yuriy Ignat, εκπρόσωπο της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ουκρανοί πιλότοι που επανεκπαιδεύονται για να πετάξουν αμερικανικά μαχητικά F-16 έχουν ήδη αρχίσει να εξασκούνται σε στόχους χτυπήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης