Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνουν τα πατριωτικά κόμματα στην Ευρώπη – Θριαμβεύει η LePen στη Γαλλία, έκρηξη ανόδου σε Γερμανία, Πορτογαλία

Σαρώνουν τα πατριωτικά κόμματα στην Ευρώπη – Θριαμβεύει η LePen στη Γαλλία, έκρηξη ανόδου σε Γερμανία, Πορτογαλία
Το RN αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν το 30% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, 10 μονάδες μπροστά από τo κόμμα του Macron
Η Marine Le Pen εξακολουθεί να είναι το πρόσωπο της γαλλικής ακροδεξιάς, αλλά ο 28χρονος προστατευόμενός της τραβάει όλο και περισσότερο τα βλέμματα πάνω του κλέβει όλο τα φώτα της δημοσιότητας στη γαλλική πολιτική σκηνή.
Το ακροδεξιό National Rally ξεκίνησε επίσημα την ευρωεκλογική του εκστρατεία το περασμένο Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Μασσαλίας, μόλις τρεις μήνες πριν από την ψηφοφορία.
Χιλιάδες υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν σε ένα εκθεσιακό κέντρο, με το γαλλικό τρίχρωμο να εκτοξεύεται στην αίθουσα για να ξεκινήσει η εκλογική περίοδος με το σύνθημα «Η Γαλλία επέστρεψε, η Ευρώπη γεννιέται ξανά».
Οι πιο δυνατές επευφημίες δεν ήρθαν για τη Le Pen, αλλά για τον χαρισματικό πρόεδρο του κόμματος, Jordan Bardella.
Ο γεννημένος στο Παρίσι ηγέτης του κόμματος έχει γίνει γνωστό όνομα στη γαλλική πολιτική σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που έγινε αρχηγός του κόμματος στα τέλη του 2022.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Bardella θα μπορούσε να οδηγήσει τη γαλλική ακροδεξιά στη μεγαλύτερη νίκη της μέχρι τώρα σε εθνικές εκλογές.
Το κόμμα του αναμένεται να συγκεντρώσει σχεδόν το 30% των ψήφων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, 10 μονάδες μπροστά από τη κόμμα του Macron.
Το RN δεν έχει φτάσει ποτέ το όριο του 25% σε εκλογές σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Η γαλλική ακροδεξιά έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία —εκμεταλλευόμενη ένα κύμα λαϊκισμού που παρατηρείται αλλού στην Ευρώπη— και αποδίδει καλύτερα σε εκλογές μετά από εκλογές.
Ο Bardella έπαιξε βασικό ρόλο στην ενίσχυση του κόμματός του από τότε που έγινε ηγέτης του κόμματος.
Είναι τώρα ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους πολιτικούς αστέρες της Γαλλίας.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Bardella είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γαλλία, πίσω μόνο από τον πρώην πρωθυπουργό Edouard Philippe και μπροστά από τη Le Pen.

Κανείς δεν τον αμφισβητεί

Το αυξανόμενο προφίλ του σημαίνει ότι έχει δει περισσότερους αντιπάλους του να του επιτίθενται, αλλά η φινέτσα του Bardella με πνευματώδεις αποστροφές σημαίνει ότι παραμένει σε μεγάλο βαθμό αλώβητος.
Η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή, παρά την τάση να απομακρύνεται από τις κομματικές γραμμές.
Δεν υπήρχε κανένας χώρος για κριτική στην ηγεσία του στις τάξεις του.
Είναι τέτοιο το μέγεθος της αντιληπτής απειλής από την ορμή του ακροδεξιού ηγέτη που ο Macron πιστεύεται ότι επέλεξε τον 34χρονο Gabriel Attal σε μεγάλο βαθμό ως άμεση απάντηση στην άνοδο του Bardella.
«Ο Attal και ο Bardella είναι της ίδιας γενιάς, είναι προφανές.
Ο Attal έχει πολιτική οξυδέρκεια, είναι κάποιος που μπορεί να αντιμετωπίσει το National Rally», είπε στο Politico ένας βοηθός του Macron.

Στρατόπεδο υπέρ του Macron

Το κόμμα υπέρ του Macron, Renaissance, μέλος της ομάδας Renew Europe, δεν δυσκολεύτηκε πολύ να βρει επιχειρήματα ενάντια στον Bardella.
Προσπάθησαν να τον χαρακτηρίσουν ως έναν «αλαζονικό» φιλορώσο απομονωτιστή — αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει αποτέλεσμα.
«Το Εθνικό Ράλλυ θα τελειώσει πρώτο, αλλά αν μπορέσουμε να μετατρέψουμε τον αγώνα σε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ μας και αυτών, θα τα πάμε καλά», είπε στο POLITICO ένα μέλος του κοινοβουλίου της Αναγέννησης.
«Το χάσμα μεταξύ εθνικιστών και παγκοσμιοποίησης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας.
Πρέπει να το κάνουμε αυτό ζήτημα πολιτισμού».
Το Renaissance έχει προσπαθήσει να απεικονίσει το Εθνικό Ράλλυ (RN) ως εξτρεμιστική δύναμη τονίζοντας τους δεσμούς της με τη Ρωσία, τις τάσεις κατά της ΕΕ και τις συμμαχίες με εξτρεμιστικά κόμματα στο εξωτερικό.
Για το σκοπό αυτό, η Renaissance έχει στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στη διαμάχη γύρω από τις σχέσεις με το γερμανικό AfD.
Μέλη του AfD, του οποίου οι ευρωβουλευτές συμμετέχουν στην ομάδα Identity and Democracy (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τους RN's, συμμετείχαν σε μια μυστική συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών στην οποία σχεδίασαν την πολιτική της «μετανάστευσης» η οποία προβλέπει την απέλαση αλλοδαπών και «ανομοιότυπων» - μια πολιτική που το Εθνικό Ράλλυ απορρίπτει επίσημα.
Όταν κυκλοφόρησε η είδηση της συνεδρίασης του AfD, προκάλεσε εκτεταμένη οργή και μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Η Le Pen και ο Bardella συναντήθηκαν αργότερα με τη συναρχηγό του AfD, Alice Weidel, για να συζητήσουν το θέμα και να ζητήσουν εξηγήσεις.
Το Εθνικό Ράλλυ δεν έχει, σε αυτό το σημείο, διακόψει τους δεσμούς του με έναν από τους μοναδικούς εταίρους του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Πες μου με ποιον συναναστρέφεσαι, θα σου πω ποιος είσαι», έγραψε η Valérie Hayer, η πρώτη υποψήφια για τη λίστα υπέρ του Macron, σε μια ανάρτηση στο X (παλαιότερα γνωστή ως Twitter), στην οποία κατηγόρησε το RN και τους συμμάχους της ότι «επιδιώκουν να καταστρέψουν τις ευρωπαϊκές αξίες».
Το RN στοχοποιείται επίσης για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με τη Ρωσία - μια μακροχρόνια κατηγορία εναντίον του κόμματος την οποία επεσήμανε ο Macron και στις δύο προεδρικές του εκστρατείες, επικαλούμενος δάνειο 6 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από ρωσική εταιρεία.
Το επίμαχο δάνειο έχει αποπληρωθεί από τότε.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, μια διερευνητική επιτροπή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για ξένες παρεμβάσεις χαρακτήρισε το RN, του οποίου το προεδρικό μανιφέστο του 2022 καλούσε τη Γαλλία να αποχωρήσει από την ολοκληρωμένη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, ως «ζώνη κίνησης» για τη Μόσχα.
Αξιωματούχοι του RN είπαν ότι τέτοιες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχονται σε πρόσφατη έρευνα της Washington Post για ρωσική ανάμειξη στις γαλλικές υποθέσεις, αποτελούν μέρος μιας «εκστρατείας» εναντίον του κόμματος.
«Το RN έχει μια φιλορωσική γραμμή, όλες οι ψήφοι τους στο κοινοβούλιο της ΕΕ το έδειξαν αυτό», δήλωσε στο POLITICO η Nathalie Loiseau, η οποία έθεσε υποψηφιότητα εναντίον του Bardella στις ευρωεκλογές του 2019.
Ο Bardella και άλλοι ευρωβουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης ψήφισαν υπέρ στο ψήφισμα της ΕΕ για την καταδίκη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής, αλλά αργότερα απείχαν από την ψηφοφορία για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και πάλι τον περασμένο Ιούνιο σε ψήφισμα που αναφέρει τις ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης στην Ουκρανία. ΕΕ.
Οι επικρίσεις που ασκήθηκαν στον Bardella μερικές φορές έπεσαν σε προσωπικό τόνο.

Κληρονόμος της Le Pen

Καμία από τις επιθέσεις εναντίον του Bardella δεν έχει κολλήσει μέχρι στιγμής, ειδικά αυτές στη Ρωσία.
Ο Mathieu Gallard, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, είπε στο Politico ότι οι θέσεις της Εθνικής Συσπείρωσης για τη Ρωσία δεν είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο οι περισσότεροι ψηφοφόροι ταυτίζουν το κόμμα, ακόμα κι αν υπάρχουν κάποιοι «διστακτικοί ψηφοφόροι που αποθαρρύνονται (από αυτούς )»
«Είναι απίθανο να οδηγήσει στον Bardella να χάσει βαθμούς και θα μπορούσε το πολύ να εμποδίσει την ορμή του», είπε.
Ο Bardella έχει λάβει επιπλέον μέτρα για να αποφύγει να εμφανιστεί φιλορώσος. Σε συνέντευξή του πέρυσι στην l'Opinion, είπε ότι λυπάται που η γαλλική πολιτική τάξη, συμπεριλαμβανομένης της RN, δεν μπόρεσε να κατανοήσει πιο γρήγορα την απειλή που αντιπροσώπευε η Μόσχα.
«Υπήρχε μια συλλογική αφέλεια σχετικά με τις φιλοδοξίες του Putin», είπε ο Bardella.
Λίγες ημέρες αργότερα, η Le Pen δημοσίευσε μια επιστολή στην οποία επέκρινε την πολιτική κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και την «ανεύθυνη πολεμοχαρή» σε κάτι που θεωρήθηκε ως άμεση απάντηση στον 28χρονο.
Δεν ήταν η μόνη φορά που η Le Pen έπρεπε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.
Ο Bardella έσπασε τις κομματικές γραμμές σε μια σειρά ζητημάτων, οδηγώντας σε κάποια εσωτερική κριτική.
Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος του RN μίλησε κατά της εφαρμογής κατώτατων τιμών για τους Γάλλους αγρότες, παρά την υποστήριξη του κινήματος για την πολιτική — η οποία ώθησε για άλλη μια φορά τη Le Pen να αποσαφηνίσει την επίσημη στάση που έπρεπε να ακολουθήσει για το θέμα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας, ανέφερε το POLITICO .

Πορτογαλία: Θρίαμβος των Εθνικιστών του Chega με 17%

Η τρικομματική κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) με επικεφαλής τον Luis Montenegro επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (10/3/2024) στη Πορτογαλία.
Σύμφωνα με το Exit Poll, συγκεντρώνει ποσοστό από 29% έως 33%.
Από την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές κυμαίνονται μεταξύ 25% και 29%.
Εντυπωσιακή άνοδος του εθνικιστικού κόμματος Chega, το ποσοστό του οποίου μπορεί να φτάσει μέχρι 17%.
Πρόκειται για τον πραγματικό νικητή των εκλογών, καθώς υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και έχει ρυθμιστικό ρόλο. 
Επιπλέον οι εκλογές της Πορτογαλίας αποτελούν τροχιοδεικτική βολή για τις ευρωεκλογές, όπου και εκεί αναμένεται εντυπωσιακή άνοδος των εθνικών κομμάτων. 

Πάντως για την κεντροδεξιά είναι δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του Chega, αν και ο Montenegro φαίνεται να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στον αντίποδα οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν Αριστερό Μπλοκ και τους Κομμουνιστές, που του επέτρεψαν να κυβερνήσει μεταξύ 2015 και 2019, εφόσον βέβαια αθροιστικά εξασφαλίσουν περισσότερες έδρες (115 από τις 230).
Οι δημοσκοπήσεις από τα τρία μεγαλύτερα πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα SIC, RTP και TVI δείχνουν ότι συγκεντρωτικά τα όλα τα δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Chega, είναι πιθανό να εξασφαλίσουν μαζί απόλυτη πλειοψηφία.
Το Chega κινείται σε ποσοστά μεταξύ 14%-21,6%, σε ένα πελώριο ποσοστιαίοα άλμα από το 7,2% που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου του 2022.
Ωστόσο, η AD έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το Chega.
Μετά από οκτώ χρόνια σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, το κοινοβούλιο της ιβηρικής χώρας φαίνεται να μετατοπίζεται προς τα δεξιά με νέα ώθηση από λαϊκιστές, σύμφωνα με τα exit poll.
Ως προς τις έδρες η Κεντροδεξιά αναμένεται να καταλάβει μέχρι 91, οι Σοσιαλιστές έως 77 και οι εθνικιστές μέχρι 46.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης