Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα χάους και βίας στην Αϊτή – Σενάριο για εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ

Κύμα χάους και βίας στην Αϊτή – Σενάριο για εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ
Οι αρχές της Αϊτής ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επέκτειναν την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, καθώς οι σκληρές μάχες συνεχίζονται στο Port-au-Prince
Έκρυθμη είναι κατάσταση στην Αϊτή όπου εξαπλώνεται ταχύτατα ένα κύμα χάους και βίας.
Ο στρατός των ΗΠΑ αναγκάστηκε αυτό το την Κυριακή 10 Μαρτίου να προστατεύσει με ενισχύσεις στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας, Port-au-Prince, όπου η περιοχή έχει μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη.
Η αργά τη νύχτα επιχείρηση περιλάμβανε επίσης εκκενώσεις έκτακτης ανάγκης για το μη απαραίτητο προσωπικό της πρεσβείας:
«Η αεροπορική μεταφορά προσωπικού μέσα και έξω από την πρεσβεία είναι σύμφωνη με την τυπική μας πρακτική για την ενίσχυση της ασφάλειας της πρεσβείας παγκοσμίως και κανένας Αϊτινός δεν επέβαινε στο στρατιωτικό αεροσκάφος», ανέφερε η αμερικανική Νότια Διοίκηση σε δήλωση, σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, περισσότεροι από 4.500 κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις δύο μεγαλύτερες φυλακές της Καραϊβικής. Ένοπλες συμμορίες που ενορχήστρωσαν τις αποδράσεις ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ariel Henry.

«Την περασμένη εβδομάδα, η πολιτική κρίση στην Αϊτή, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της βίας και τις εμφύλιες αναταραχές, δημιούργησαν μια απαράδεκτη κατάσταση που απειλεί τους πολίτες και την ασφάλεια της χώρας», δήλωσε στο Newsweek ο εκπρόσωπος του State Department Matthew Miller την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024.
Οι αρχές της Αϊτής ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την επέκτειναν την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, καθώς οι σκληρές μάχες συνεχίζονται στο Port-au-Prince.
Η αμερικανική πρεσβεία έγραψε στο X ότι θα «παραμείνει ανοιχτή» παρά την «εντεινόμενη βία των συμμοριώνκοντά στα συγκροτήματα της αμερικανικής πρεσβείας και κοντά στο αεροδρόμιο».
Η Αϊτή βρίσκεται «στο κατώφλι ενός ακόμη μεγαλύτερου χάους και βίας», δήλωσε η οργάνωση εκστρατείας Human Rights Watch την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η πολιτική και οικονομική κρίση οδηγεί σε μια μεγάλη ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης