Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία – Εκλογές: Θρίαμβος των Εθνικιστών του Chega με 17% - Νίκη Κεντροδεξιάς με 33% - Στο 29% η Κεντροαριστερά

Πορτογαλία – Εκλογές: Θρίαμβος των Εθνικιστών του Chega με 17% - Νίκη Κεντροδεξιάς με 33% - Στο 29% η Κεντροαριστερά
Εντυπωσιακή άνοδος των εθνικιστών του Chega στην Πορτογαλία 
Η τρικομματική κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) με επικεφαλής τον Luis Montenegro επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (10/3/2024) στη Πορτογαλία.
Σύμφωνα με το Exit Poll, συγκεντρώνει ποσοστό από 29% έως 33%.
Από την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές κυμαίνονται μεταξύ 25% και 29%.
Εντυπωσιακή άνοδος του εθνικιστικού κόμματος Chega, το ποσοστό του οποίου μπορεί να φτάσει μέχρι 17%.
Πρόκειται για τον πραγματικό νικητή των εκλογών, καθώς υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και έχει ρυθμιστικό ρόλο. 
Επιπλέον οι εκλογές της Πορτογαλίας αποτελούν τροχιοδεικτική βολή για τις ευρωεκλογές, όπου και εκεί αναμένεται εντυπωσιακή άνοδος των εθνικών κομμάτων. 

Πάντως για την κεντροδεξιά είναι δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του Chega, αν και ο Montenegro φαίνεται να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στον αντίποδα οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να προσεγγίσουν Αριστερό Μπλοκ και τους Κομμουνιστές, που του επέτρεψαν να κυβερνήσει μεταξύ 2015 και 2019, εφόσον βέβαια αθροιστικά εξασφαλίσουν περισσότερες έδρες (115 από τις 230).
Οι δημοσκοπήσεις από τα τρία μεγαλύτερα πορτογαλικά τηλεοπτικά δίκτυα SIC, RTP και TVI δείχνουν ότι συγκεντρωτικά τα όλα τα δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Chega, είναι πιθανό να εξασφαλίσουν μαζί απόλυτη πλειοψηφία.
Το Chega κινείται σε ποσοστά μεταξύ 14%-21,6%, σε ένα πελώριο ποσοστιαίοα άλμα από το 7,2% που κατέγραψε στις τελευταίες εκλογές του Ιανουαρίου του 2022.
Ωστόσο, η AD έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με το Chega.
Μετά από οκτώ χρόνια σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, το κοινοβούλιο της ιβηρικής χώρας φαίνεται να μετατοπίζεται προς τα δεξιά με νέα ώθηση από λαϊκιστές, σύμφωνα με τα exit poll.
Ως προς τις έδρες η Κεντροδεξιά αναμένεται να καταλάβει μέχρι 91, οι Σοσιαλιστές έως 77 και οι εθνικιστές μέχρι 46.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης