Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικός μαραθώνιος της Αιγύπτου με Hamas και Ισραήλ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα

Διπλωματικός μαραθώνιος της Αιγύπτου με Hamas και Ισραήλ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα
Η παλαιστινιακή Hamas θεωρεί ότι το Ισραήλ δεν ικανοποιεί τα αιτήματά της
H Αίγυπτος βρισκόταν σε σειρά επαφών με ανώτερα στελέχη της Hamas και του Ισραήλ, καθώς και με άλλους μεσολαβητές την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, σε μια προσπάθεια να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκινά τη Δευτέρα ή την Τρίτη 11-12/3), δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι επαφές της Αιγύπτου με τη Hamas και την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad την Κυριακή (10/3) πραγματοποιήθηκαν με εντολή της αιγυπτιακής προεδρίας σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν οι αποκλίνουσες θέσεις των δύο πλευρών, ανέφεραν οι πηγές, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που συνελήφθησαν στην επίθεση που πραγματοποίησε η Hamas στις 7 Οκτωβρίου, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών, στον οποίο δεν συμμετείχε το Ισραήλ, διαλύθηκε στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα.
Η Mossad δήλωσε το Σάββατο 9/3 ότι οι προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας συνεχίζονται, παρά τις εξασθενημένες ελπίδες για εξασφάλιση εκεχειρίας πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Αναποφάσιστη η Hamas

Η Hamas δεν έχει αποφασίσει ακόμη για την επανέναρξη των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Κάιρο, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya, επικαλούμενο πηγές της οργάνωσης
«Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την επανέναρξη των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο.
Δεν υπάρχει πρόοδος σε αυτό το θέμα επειδή ο Netanyahu αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας», ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης