Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Πρόωρες κάλπες με ρυθμιστή το ακροδεξιό κόμμα Chega και αυξημένη συμμετοχή

Πορτογαλία: Πρόωρες κάλπες με ρυθμιστή το ακροδεξιό κόμμα Chega και αυξημένη συμμετοχή
Αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής αρχής
Στις κάλπες προσέρχονται οι Πορτογάλοι στις πρόωρες εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.
Με ρυθμιστή το κόμμα της άκρας Δεξιάς, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της διατήρησης της κεντροαριστεράς στην εξουσία ή μιας νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.
Η στεγαστική κρίση που προκάλεσε η αύξηση των ενοικίων, οι χαμηλοί μισθοί, η υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και η διαφθορά αποτέλεσαν το επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στη φτωχότερη χώρα της δυτικής Ευρώπης.
Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των 10,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Πορτογαλίας είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές της χώρας μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (10 Μαρτίου 2024), ανέφερε η εκλογική αρχή.
Το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλότερο από το 23,3% που καταγράφηκε το μεσημέρι της ημέρας των εκλογών του 2022, όταν η Πορτογαλία διεξήγαγε για τελευταία φορά νομοθετική ψηφοφορία.
Αυτή η ψηφοφορία του 2022 χαρακτηρίστηκε από υψηλά ποσοστά αποχής, με σχεδόν τους μισούς δικαιούχους να μένουν σπίτι τους.
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Fernando Anastácio δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συνολική συμμετοχή μπορεί να είναι υψηλότερη αυτή τη φορά.

Η παραίτηση Costa 

Οι πρόωρες εκλογές, τέσσερις μήνες μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού António Costa – έπειτα από έρευνα για φερόμενες παρανομίες στη διαχείριση από την κυβέρνησή του μεγάλων επενδυτικών σχεδίων – φέρνουν ξανά αντιμέτωπες τις δύο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τις τελευταίες δεκαετίες.
Το ακροδεξιό Chega προβλέπεται να αυξήσει τα ποσοστά του και να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αφού κέρδισε υποστηρικτές με την ρητορική του απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και με την υπόσχεση ότι θα πατάξει τη διαφθορά.
Την Παρασκευή (8 Μαρτίου 2024), ο συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Marcelo Rebelo de Sousa,στην εφημερίδα Expresso πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιτρέψει στο Chega να αποκτήσει εξουσία, προκαλώντας επικριτικά σχόλια.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) θα μπορούσε να προσεγγίσει το Αριστερό Μπλοκ και τους Κομμουνιστές, που του επέτρεψαν να κυβερνήσει μεταξύ 2015 και 2019, εφόσον βέβαια αθροιστικά εξασφαλίσουν περισσότερες έδρες (115 από τις 230).

Προβάδισμα της κεντροδεξιάς

Η τρικομματική Δημοκρατική Συμμαχία (AD) με επικεφαλής τον Luis Montenegro  – τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) – προηγείται στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αλλά εκτιμάται πως θα δυσκολευόταν να κυβερνήσει χωρίς την υποστήριξη του ακροδεξιού Chega («Αρκετά»).
Ο ίδιος είχε αποκλείσει πάντως το ενδεχόμενο συμφωνίας με τους ακροδεξιούς, οι οποίοι έχουν εκφράσει δημοσίως τη φιλοδοξία τους να έχουν κυβερνητικό ρόλο.
Οι κάλπες ανοίγουν στις 8 το πρωί (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα. Μία ώρα αργότερα θα κλείσουν οι κάλπες στις Αζόρες, το νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται περίπου 1.500 χιλιόμετρα δυτικότερα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης