Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρία δισεκ. δολάρια στην Αίγυπτο από την Παγκόσμια Τράπεζα, από τα 20 δισεκ. της συμφωνίας Καΐρου - ΔΝΤ

Τρία δισεκ. δολάρια στην Αίγυπτο από την Παγκόσμια Τράπεζα, από τα 20 δισεκ. της συμφωνίας Καΐρου - ΔΝΤ
Η Αίγυπτος βρίσκεται σε οικονομική κρίση εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια και αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, ωστόσο το τελικό χτύπημα για την οικονομία της χώρας προήλθε από τις επιθέσεις των ανταρτών Houthi κατά των πλοίων στην Ερυθρά που μείωσαν δραματικά τα έσοδα της χώρας από τις διελεύσεις πλοίων μέσω του Σουέζ
Tα πρώτα 3 δισεκατομμύρια δολάρια θα λάβει η Αίγυπτος από την Παγκόσμια Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών την Κυριακή 10/3, ποσό που αποτελεί τμήμα ενός πακέτου χρηματοδότησης του ΔΝΤ για τη χώρα, συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.
Η Αίγυπτος βρίσκεται σε οικονομική κρίση εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια και αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, ωστόσο το τελικό χτύπημα για την οικονομία της χώρας προήλθε από τις επιθέσεις των ανταρτών Houthi κατά των πλοίων στην Ερυθρά που μείωσαν δραματικά τα έσοδα της χώρας από τις διελεύσεις πλοίων μέσω του Σουέζ και συρρίκνωσαν τα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Έτσι την περασμένη Τετάρτη η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 600 μονάδες βάσης και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τη λίρα να διαπραγματεύεται ελεύθερα στο πλαίσιο της εκστρατείας της για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.
Η αιγυπτιακή λίρα κατρακύλησε έναντι του δολαρίου, πάνω από τις 45 λίρες στο δολάριο, από 30,85 λίρες, στον απόηχο των ανακοινώσεων.
Η πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία αποτελούσε βασικό αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να παράσχει χρηματοδότηση στην Αίγυπτο.
Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος περιμένει σημαντικές εισροές σε σκληρό συνάλλαγμα από μεγάλα επενδυτικά έργα, μεταξύ των οποίων και μια συμφωνία ύψους 35 δισ. δολ. με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που υπεγράφη στο τέλος του Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης