Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο λογαριασμός για την Ουκρανία θα πληρωθεί από την Ευρώπη με την έκδοση αμυντικών ευρωομολόγων αξίας τρισ. ευρώ

Ο λογαριασμός για την Ουκρανία θα πληρωθεί από την Ευρώπη με την έκδοση αμυντικών ευρωομολόγων αξίας τρισ. ευρώ
Ο κακός λύκός Putin: Σχεδιάζεται η Ευρωζώνη να δανειστεί ακριβά για να καλύψει τις δαπάνες της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και την αύξηση των αμυντικών δαπανών λόγω της αντιρωσικής υστερίας
Το κατεστημένο των Βρυξελλών σχεδιάζει να φορτώσει στις ευρωπαϊκές οικονομίες το βάρος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας καθώς και των αμυντικών δαπανών για την αντιμετώπιση της (υποτιθέμενης) ρωσικής επιθετικότητας με τη μορφή ενός δυσβάσταχτου χρέους το οποίο θα επιβαρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες για πολλές δεκαετίες.
Μετά την καταστροφή της παραγωγικής βάσης κυρίως της Γερμανίας με την ιδεοληπτική απόφαση για «απεξάρτηση» από τα φθηνά ενεργειακά προϊόντα και την πρόκληση ενεργειακής κρίσης που γονάτισε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Γηραιάς Ηπείρου, το νέο αυτό σχέδιο έρχεται να ναρκοθετήσει το μέλλον της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Προς επίρρωση, σε δημοσίευμα των Financial Τimes το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας υποχωρεί έναντι αυτής των ΗΠΑ που έχουν φροντίσει να ενισχύσουν την εγχώρια στροφή στις πράσινες τεχνολογίες και την με τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικές ενισχύσεις ενώ την ίδια ώρα θησαυρίζουν πουλώντας κατά βούληση ακριβό LNG στους εταίρους.. τους οι οποίοι φέρονται ως χρήσιμοι ηλίθιοι εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους.

Το σχέδιο και το προμοτάρισμα του Bloomberg

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg που προωθεί την ιδέα – από την πλευρά υποτίθεται της αγοράς - οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων…. πιέζουν (;) τους ηγέτες της Ε.Ε. να λειτουργήσουν από κοινού προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Δηλαδή την ίδια ώρα που π.χ. η Ιταλία έχει ένα «βαρύ» πρόγραμμα εκδόσεων για να εξυπηρετήσει το χρέος της, η Ευρωζώνη θα πλημμυρίζει την αγορά με ουκρανο-ομόλογα – για τα οποία υποτίθεται διψούν οι.. επενδυτές.
Τη ίδια ώρα και οι ΗΠΑ αναμένεται να προχωρήσουν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκδόσεων κρατικού χρέους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τεράστιο έλλειμμά τους και το υψηλό κόστος των τοκοχρεολυσίων που αυξάνονται λόγω της ανόδου των επιτοκίων.
Γίνεται λοιπό αντιληπτό ότι εντός του έτους θα προκληθεί ένα κραχ στις αγορές χρέους εξαιτίας του τεράστιου όγκου της επικείμενες προσφοράς.


Παρά τις σοβαρές πολιτικές διαφωνίες που έχει εγείρει αυτή η πρόταση, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίου που «διψούν» για τίτλους με την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ ζητούν περισσότερες εκδόσεις από την Ε.Ε..
Το επιχείρημα που προβάλλεται από τους επενδυτές είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους, χωρίς το κάθε κράτος μέλος να επωμιστεί μόνο του περισσότερο χρέος.
Ο κοινός δανεισμός που δεν προκρίθηκε ως λύση στην κρίση χρέους στο επίκεντρο της οποία βρέθηκε η Ελλάδα – θυμόμαστε τα «απεταξάμην» του μακαρίτη Wolfgang Schäuble όταν του είχε κάνει κάποιες νύξεις ο Mario Draghi για κοινό δανεισμό – αλλά χρησιμοποιήθηκε στην πανδημία, έρχεται τώρα να εκπληρώσει καθαρά πολιτικούς στόχους.
Τη στιγμή δε, που τα ομόλογα της Ε.Ε. πληρώνουν premium έναντι των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων είναι φυσιολογικό «οι επενδυτές διψούν για τέτοια ομόλογα», μας.. διαβεβαιώνει ο Brian Maguire, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Barings που διαχειρίζεται χρέος της Ε.Ε..
Με αυτά τα επιτόκια (δεν προβλέπεται, άλλωστε, δραστική αλλαγή στη νομισματική πολιτικη΄στον προβλεπτό ορίζοντα), είναι λογικό να.. ενεργοποιούνται τα κερδοσκοπικά ένστικτα όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά χρέους.

Ο κακός λύκος.. Putin

Και βεβαία το παραμύθι θέλει έναν κακό λύκο…
Ευκολάκι.. καθώς στο δημοσίευμα υπάρχει ως κερασάκι στη τούρτα το αντιρωσικό αφήγημα ενώ επισημαίνεται ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μπορεί να επιτεθεί και σε άλλες χώρες εάν εξασφαλίσει τη νίκη στην Ουκρανία, την ώρα που η Ε.Ε. είναι απροετοίμαστη.
Αρα.. ο Putin φταίει για την καταστροφή των ευρωπαϊκών οικονομιών, την ύφεση και την ασύλληπτη λιτότητα την οποία θα βιώσουν οι κοινωνίες για να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικοί προϋπολογισμοί.

Οι νέες business – Ποιος επωφελείται

Ο κοινός δανεισμός χαρακτηρίστηκε από τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Paolo Gentiloni ως «υγιής τρόπος» για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Το σχέδιο προωθείται κυρίως από χώρες, των οποίων οι αμυντικές βιομηχανίες θα ευνοηθούν τα μέγιστα – όπως Γαλλία – καθώς και από αυτές που έχουν γειτνίαση με την Ρωσία και έχουν την αίσθηση ότι απειλούνται, όπως η Εσθονία.
Αντίθετα, οι πιο σφιχτές δημοσιονομικά χώρες της Ευρώπης δεν συμφωνούν με το σχέδιο αυτό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενας βασικός λόγος που οι επενδυτές πιέζουν προς αυτή τη λύση είναι η αξιολόγηση ΑΑΑ του χρέους της Ε.Ε., τη στιγμή δε που οι ΗΠΑ έχασαν την κορυφαία τους αξιολόγηση πέρυσι.
Ακόμη ένα πλεονέκτημα είναι ότι τα υφιστάμενα ομόλογα της Ε.Ε. πληρώνουν στους επενδυτές λίγο υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τη Γερμανία, που αξιολογείται επίσης με τριπλό Α.
Ο ενθουσιασμός των επενδυτών στην αγορά ομολόγων αποτυπώνεται στις ομολογιακές εκδόσεις.
Τον προηγούμενο μήνα, ομόλογο της Ε.Ε. άντλησε 3 δισ. δολάρια, με τη ζήτηση ωστόσο να φθάνει τα 81 δισ.δολάρια, ήτοι 27 φορές πάνω από την υψηλότερη αναλογία κάλυψης που έχει καταγραφεί σε κοινοπρακτική έκδοση της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Tον Οκτώβριο του 2020, η πρώτη κοινή έκδοση ομολόγων της Ε.Ε. από την πανδημία, προσείλκυσε ζήτηση ύψους 233 δισ. ευρώ, τη μεγαλύτερη σε μία μόλις ημέρα στην ιστορία της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-10_171218.png
Προτάσεις για μόνιμο δανεισμό - Ποιοι αρνούνται 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής αγοράς χρέους, τα υπό διαπραγμάτευση ομόλογα της Ε.Ε. φθάνουν τα 450 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων εκδόθηκαν για να χρηματοδοτήσουν το πανδημικό Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πρόγραμμα αυτό όμως εκπνέει το 2026, οπότε θα σταματήσει τότε να εκδίδει ομόλογα, όμως αυξάνονται οι φωνές στην Ε.Ε. ότι το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων θα πρέπει να γίνει μόνιμο.
Ωστόσο, οι συντηρητικά δημοσιονομικές χώρες αντιτίθενται σε καθετί μπορεί να είναι μόνιμο – και έχουν δίκιο καθώς ο κοινός δανεισμός πέραν ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίου απαιτεί κοινή δημιοσιονομική πολιτική, αλλίως απλώς θα αναδείξει τις δημοσιονομικές ανισορροπίες η αυξηση του κόστους του χρήματος .
Αυτή ήταν και η λογική στην οποία βασίστηκε το Ταμείο Ανάκαμψης στη διάρκεια της πανδημίας και έκανε τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά να δώσουν τη συγκατάθεσή τους
Και από αυτό απέχουμε πολύ ενώ οι εξελίξεις μάλλον δείχνουν προς την κατεύθυνση της «επανεθνικοποίησης» της
Γερμανία και Ολλανδία έχουν απορρίψει την πρόταση για ένα κοινό εργαλείο χρηματοδότησης της άμυνας και έως τώρα οι αυξήσεις των αμυντικών δαπανών επαφίενται στις ίδιες τις χώρες μέλη.
Στις αρχές της εβδομάδας, η Ε.Ε. ανακοίνωσε την κινητοποίηση 1,5 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως ένα μέσο κοινών δαπανών, ενώ ο Επίτροπος για τη Βιομηχανία Thierry Breton πρότεινε τη δημιουργία αμυντικού ταμείου με 100 δισ. ευρώ.
Bond Investors Are Lining Up to Fund the War Against Putin
Ακριβός δανεισμός λόγω του premium

Η ειρωνεία της όποιας νέας κοινής έκδοσης ομολόγου είναι η άκρως υψηλή ελκυστικότητα που θα έχει στους επενδυτές καθώς θα πρόκειται βεβαίως για… ακριβό χρήμα.
Ο προσωρινός χαρακτήρας του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένας από τους λόγους που ζητούν υψηλότερες αποδόσεις για να αγοράσουν τους τίτλους.
Τα ομόλογάα της ΕΕ που λήγουν το 2034 δίδουν απόδοση 2,9%, ενώ τα γερμανικά με την ίδια λήξη προσφέρουν λιγότερο από 2,2% και τα γαλλικά με λήξη το 2033 απόδοση 2,7%.
Αυτό σημαίνει ότι με τις τρέχουσες τιμές των ομολόγων, η Ε.Ε. θα επιβαρύνεται με πρόσθετο ετήσιο κόστος τόκων περίπου 7 εκατ. ευρώ ανά 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε σύγκριση με τη Γερμανία.
Επίσης, αναφέρεται ότι οι κοινές εκδόσεις θα μειώσουν την ανάγκη για κάθε χώρα μέλος να δανείζεται στις αγορές.
Πώς όμως θα καλυφθούν οι υπόλοιπες δημοσιονομικές δαπάνες καθώς οι πληρωμές για τοκοχρεολύσια έχουν ήδη ξεπεράσει τις αμυντικές δαπάνες σε επτά χώρες μέλη του ΝΑΤΟ από την Ε.Ε., σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.
Στην υπερχρεωμένη Ιταλία, το κόστος των τοκοχρεολυσίων είναι τρεις φορές υψηλότερο από τις ετήσιες αμυντικές της δαπάνες -

Συμπέρασμα: Θα αποδειχθεί καταστροφικό για την Ευρώπη να προχωρήσει σε κοινό δανεισμό υποκινούμενη από την αντιρωσική υστερία και ως χρήσιμος ηλίθιος για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ.
To δημοσίευμα του Bloomberg
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-03-10_171657.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης