Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος στην Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος Iskander διέλυσε 3 Patriot των ΗΠΑ - Πάπας σε Zelensky: Σηκώστε λευκή σημαία

Σοκ και δέος στην Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος Iskander διέλυσε 3 Patriot των ΗΠΑ - Πάπας σε Zelensky: Σηκώστε λευκή σημαία
Σε επικίνδυνα μονοπάτια η Γαλλία - Συντριπτικό πλήγμα των Ρώσων στην Οδησσό - Επικίνδυνη απόφαση ΗΠΑ να οπλίσουν με πυρηνικές βόμβες τα F 35
(upd 27) Στα πρόθυρα της απόλυτης κατάρρευσης βρίσκεται ο ουκρανικός στρατός με τη Ρωσία να προελαύνει ακάθεκτη αλλά ταυτόχρονα να αυξάνονται οι φωνές προς την ουκρανική ηγεσία να δώσει ένα τέλος στο λουτρό αίματος.
Οι Ρώσοι προχώρησαν σε ένα εντυπωσιακό χτύπημα στην Οδησσό, όπου διέλευσαν κέντρο πληροφοριών και επιτήρησης του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τη Ρωσία από εκεί οι Δυτικοί καθοδηγούσαν τους Ουκρανούς, ώστε να διεξάγουν χτυπήματα κατά του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.  
Σε ένα άλλο χτύπημα στο Donetsk ρωσικός πύραυλος Iskander κατέστρεψε τρία συστήματα αεράμυνας Patriot των ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα ο Γαλλικός στρατός πραγματοποιεί μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις - προσομοίωση πολέμου με τη Ρωσία στην Ουκρανία. 
Σε γραμμή Macron ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne δεν απέκλεισε τους επόμενους μήνες να αποσταλούν χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία. 
Εν τω μεταξύ οργή σε Ρωσία και Κίνα
προκαλεί η απόφαση των ΗΠΑ να οπλίσουν με πυρηνικές βόμβες τα F 35.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban ο οποίος έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο ενός μεγάλου πολέμου μετέβη στις ΗΠΑ και σε συνάντηση που είχε με τον Donald Trump ζήτησε τη μεσολάβησή του, προκειμένου να τερματιστεί η ουκρανική κρίση.
Σε μία εξέλιξη που έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου (9/3/2024) ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε την ουκρανική ηγεσία να βρει το θάρρος να σηκώσει τη λευκή σημαία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία. 

Πάπας σε Zelensky: Σηκώστε λευκή σημαία, θέλει θάρρος να διαπραγματευθείς

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε την Ουκρανία να διαπραγματευτεί, καθώς όλα δείχνουν ότι χάνει τον πόλεμο με τη Ρωσία και είναι περιττό να σκοτωθούν μάταια και άλλοι άνθρωποι σε αυτή την αιματοχυσία.
Η Ουκρανία πρέπει να έχει «το θάρρος της λευκής σημαίας» των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Όταν βλέπεις ότι έχεις αποτύχει, πως τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευτείς», πρόσθεσε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
«Όταν βλέπεις ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, πρέπει να έχεις το θάρρος να διαπραγματευθείς».
«Μπορεί να νιώθεις ντροπή,... αλλά με πόσους άλλους νεκρούς θα λήξει όλο αυτό;
Πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση εγκαίρως, αναζητώντας μια χώρα που να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής.
Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να μεσολαβήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Τουρκία έχει αυτοπροταθεί, όπως και άλλες χώρες. Μην ντρέπεσθε να διαπραγματευθείτε, πριν η κατάσταση χειροτερέψει ακόμη περισσότερο» σημείωσε ο Πάπας.

Politico (Περιοδικό ΗΠΑ): Γαλλικά παιχνίδια πολέμου με άσκηση – προσομοίωση σύγκρουσης με Ρωσία στην Ουκρανία

Σε ιδιαίτερα επικίνδυνες ατραπούς κινείται η Γαλλία με ευθύνη του προέδρου της, Emmanuel Macron.
Ο Γαλλικός στρατός πραγματοποιεί μεγάλες ασκήσεις, που προσομοιώνουν μια σύγκρουση υψηλής έντασης με ισοδύναμο εχθρό (Ρωσία), όπως αναφέρει το Politico.
Οι ασκήσεις διεξάγονται στο κέντρο εκπαίδευσης μάχης (CENTAC) στο Mailly-le-cam στην ανατολική Γαλλία.
«Ο κόσμος αποκάλυψε την αληθινή του φύση: ασταθής, επικίνδυνος και δεν είναι όλοι φίλοι.
Ετοιμαζόμαστε για μια ένα πνεύμα εγρήγορσης και ετοιμότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το CENTAC είναι το μόνο μέρος στη Γαλλία όπου μπορείτε να δείτε πώς είναι ο πόλεμος», δήλωσε ο συνταγματάρχης Axel Denis, ο οποίος διευθύνει το εκπαιδευτικό κέντρο 120 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Politico.
Για σύγκριση, η έκταση της γαλλικής πρωτεύουσας Παρισιού είναι περίπου 105 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Αν και οι αξιωματικοί της CENTAC δεν κατονομάζουν πιθανούς εχθρούς, η εκπαίδευση στοχεύει να εκπαιδεύσει στρατεύματα για να πολεμήσουν έναν εχθρό όπως η Ρωσία», ανέφερε η έκθεση.
Οι Γάλλοι αξιωματικοί ανέφεραν ότι η εμπειρία της σύγκρουσης στην Ουκρανία -η οποία υπογραμμίζει τη σημασία των συντονισμένων προσπαθειών στο πεδίο της μάχης- χρησιμοποιείται ευρέως στις ασκήσεις της CENTAC.
Αυτά τα πολεμικά παιχνίδια έρχονται αφού ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι δεν θα απέκλειε την αποστολή στρατευμάτων της ΕΕ στην Ουκρανία, μια κίνηση που προκάλεσε αμέσως γενική κατακραυγή.

Sejourne (ΥΠΕΞ Γαλλίας): H Ουκρανία δεν μας ζήτησε να στείλουμε στρατό αλλά δεν αποκλείουμε τίποτα

Στην ανέξοδη πολεμική γραμμή του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του Stephane Séjourné.
Παρά την αντίδραση σύσσωμης της γαλλικής πολιτικής σκηνής η κυβέρνηση του Παρισιού διατηρεί στην επικαιρότητα το θέμα της αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια ανακοπής της ασταμάτητης ρωσικής προέλασης.
«Η Ουκρανία δεν μας ζήτησε να στείλουμε στρατεύματα.
Η Ουκρανία μας ζητά να στείλουμε πυρομαχικά τώρα», δήλωσε ο Séjourné.
«Δεν αποκλείουμε τίποτα για τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε αναφορικά με το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι σκότωσαν στην Avdiivka τον μισθοφόρο και ηγέτη των Γάλλων νεοναζί Cesar Aujard

Ο Γάλλος ηγέτης των νεοναζί Cesar Aujard ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, σκοτώθηκε κοντά στην Avdiivka, δήλωσαν πηγές στο TASS.
«Ένας αρχηγός των Γάλλων νεοναζί, ο οποίος συμμετείχε σε εχθροπραξίες στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, σκοτώθηκε κοντά στην Avdiivka», ανέφεραν οι πηγές.
Υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία για τις σχέσεις του με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της κύριας επιχειρησιακής διεύθυνσης, πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Sergey Rudskoy δήλωσε ότι το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ, μεταμφιεσμένο σε μισθοφόρους, χειρίζεται συστήματα αεράμυνας, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και τακτικά πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία.
Όπως είπε στο TASS σύμβουλος του επικεφαλής του Donetsk, Igor Kimakovsky, πτώματα στρατιωτικού προσωπικού με αμερικανικά και πολωνικά διακριτικά βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού στην Avdiivka.
Το μέλος της Κρατικής Δούμας Viktor Vodolatsky σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρήκαν πτώματα ξένων μισθοφόρων στην Avdiivka.
Ταυτοποιήθηκαν ως στρατιωτικοί των χωρών του ΝΑΤΟ - Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία και άλλες.

Η συνάντηση Trump – Orban στη Florida για την Ουκρανία

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban είχε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο κτήμα του στο Mar-a-Lago στη Florida την Παρασκευή (8/3/2024, ώρα ΗΠΑ).
Σύμφωνα με τον Bertalan Havasi, εκπρόσωπο του Orban οι δύο άνδρες μίλησαν για περίπου μία ώρα, παρουσία των πιο στενών συνεργατών τους.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó μεταξύ άλλων, συνόδευσε τον Orban στη Florida.
«Μετά τη συνάντηση, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με δείπνο», είπε ο Havasi σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MTI.
Ο εκπρόσωπος δεν αποκάλυψε ποια θέματα συζήτησαν ο Orban και ο Trump αλλά πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ, οι Ούγγροι αξιωματούχοι είπαν ότι θα συζητoύσαν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ουγγαρίας.
Η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να κερδίσει ο Trump στις εκλογές του Νοεμβρίου και να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Εναποθέτει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ελπίδες για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Orban επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στις 7 Μαρτίου, όπου εκφώνησε μια ομιλία στο συντηρητικό think tank του Heritage Foundation.
Aξίζει να σημειωθεί ότι ο Orban δεν είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden ενώ επισκέφθηκε τις ΗΠΑ μόνο για να συναντήσει τον Trump.
Αυτή ήταν η τρίτη συνάντηση του Orban τον Trump, ο οποίος κάποτε φιλοξένησε τον Ούγγρο πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έχει συναντήσει ποτέ προσωπικά τον Biden από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021 και οι σχέσεις μεταξύ των δύο θεωρούνται τεταμένες.
Η κυβέρνηση Biden αποδοκιμάζει τη στάση της ουγγρικής κυβέρνησης σε ορισμένα διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο Oban με τη σειρά του, επέλεξε να συζητήσει για την πολιτική με τον πιο σκληρό επικριτή και πολιτικό αντίπαλο του Biden.

Ρωσικός πύραυλος Iskander χτύπησε και κατέστρεψε  3 Patriot των ΗΠΑ στο Donetsk

Ρωσικός πύραυλος Iskander χτύπησε και κατέστρεψε τρία αμερικανικά συστήματα αεράμυνας Patriot στη Λαική Δημοκρατία του Donetsk στις 9/3/2024
μετέδωσε το Tass επικαλούμενο πηγή με γνώση του θέματος.
«Το τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander κατά πάσα πιθανότητα εξάλειψε τρεις εκτοξευτές του αμερικανικού συστήματος Patriot κοντά στο Pokrovsk», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Το ίδιο χτύπημα σκότωσε επίσης δυτικούς μισθοφόρους που χειρίζονταν τα πυραυλικά συστήματα.
Η τελευταία φορά που ο ρωσικός στρατός χτύπησε Patriot ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου 2024.
Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στο γόητρο των ΗΠΑ, τα οπλικά συστήματα των οποίων πλήττονται και καταστρέφονται με γεωμετρική πρόοδο στην Ουκρανία από τους Ρώσους.

Συντριπτικό ρωσικό χτύπημα κατά κέντρου πληροφοριών του ΝΑΤΟ στην Οδησσό

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (9/3/2024) οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε ένα στοχευμένο χτύπημα καταστρέφοντας το κέντρο
κέντρο ηλεκτρονικής επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών του ουκρανικού Στρατού, το «Oviopol 2», στο οποίο επιχειρούσαν αξιωματικοί του ΝΑΤΟ.
Επίσης επλήγη ένα VERA-NG, από τα πιο σύγχρονα ραντάρ των Ουκρανών, το οποίο εντοπίζει, επιτηρεί και παρακολουθεί εναέριους, χερσαίους και θαλάσσιου στόχους.
Σύμφωνα με τη Ρωσία από εκείνο το σημείο, οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ κατεύθυναν τις επιθέσεις των Ουκρανών με drones κατά πλοίων του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Πρόκειται για στρατιωτικές ενέργειες που προσέφεραν επιτυχίες στο Κίεβο.
Το κέντρο πιστεύεται ότι βρισκόταν στην συνοικία Bilhorod-Dnistrovskyi κοντά στο λιμάνι της Οδησσού.
Άγνωστη είναι μέχρι στιγμής η τύχη των αξιωματικών του ΝΑΤΟ που επιχειρούσαν στο κέντρο. Βαρύς ο απολογισμός  - 350 ρωσικά χτυπήματα σε 24 ώρες με 400 στρατιώτες νεκρούς, οι 180 σε μια νύχτα

Ακόμη 400 νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες, οι 180 σε μια νύχτα, είναι ο νέος απολογισμός και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο απωλειών ανθρωπίνου δυναμικού που υφίσταται η Ουκρανία, η οποία βλέπει σε διάστημα 7 ημερών να έχει χάσει μόνο στο Donetsk 2.000 στρατιώτες (νεκροί και τραυματίες) ενώ υποχωρούν συνεχώς.
Συνολικά, μέσα σε 24 ώρες, πραγματοποιήθηκαν χτυπήματα σε 350 στόχους, μεταξύ των οποίων δύο σημεία ελέγχου, 13 οχυρά και περισσότερες από 80 θέσεις πυροβολικού.
Επιπλέον, βαριά συστήματα φλογοβόλων κατέστρεψαν πέντε προπύργια των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ρωσικά μαχητικά κατέστρεψαν επίσης το κέντρο ελέγχου drone του ουκρανικού στρατού.

Ομηρικές μάχες στο Kupyansk

Τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν δύο αντεπιθέσεις των Ουκρανών στην κατεύθυνση Kupyansk κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι απώλειες των Ουκρανών ανήλθαν σε έως και 30 στρατιώτες, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο (9/3/2024).
«Μονάδες της δυτικής ομάδας μάχης απέκρουσαν δύο αντεπιθέσεις της 32ης μηχανοκίνητης και 57ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση Kupyansk στην περιοχή του χωριού Sinkovka, στην περιοχή Kharkiv.

Εκρήξεις και φωτιά σε ηλεκτρικό υποσταθμό στη Zaporizhia μετά από επίθεση ουκρανικών drones

Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με drones στην περιοχή Zaporizhia.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης ξέσπασε φωτιά στον ηλεκτρικό υποσταθμό στο Pologi, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής, Evgeniy Balitsky.
«Πριν από λίγες ώρες καταγράφηκε η επίθεση εχθρικών drones στον ηλεκτρικό υποσταθμό που τροφοδοτεί την πόλη Pologi και τμήμα της συνοικίας Pologovsky.
Ο υποσταθμός πήρε φωτιά, η παροχή ρεύματος διακόπηκε», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο (9/3/2024).
Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Η Βρετανία ζητά από τη Γερμανία Taurus για να στείλει εκείνη στην Ουκρανία πυραύλους Storm Shadow

Με τη λεγόμενη κυκλική ανταλλαγή προτείνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz για την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία.
Ο Cameron δηλαδή προτείνει να στείλει η Γερμανία τους Taurus στη Βρετανία προκειμένου να μη μειωθεί σημαντικά το πυραυλικό της απόθεμα και το Λονδίνο να ενισχύσει με περισσότερους πυραύλους Storm Shadow την Ουκρανία.
Με αυτό τον τρόπο εκτιμά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ότι θα παρακαμφθεί η άρνηση Scholz για τους Taurus στην Ουκρανία υπό το φόβο πως θα θεωρηθεί άμεση εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο.
Σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Ζeitung, ο Cameron δηλώνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να παραδώσει πυραύλους «Τaurus» στην Βρετανία, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει στην Ουκρανία περισσότερους από τους αντίστοιχους «Storm Shadow».
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά με τους Γερμανούς εταίρους μας σε αυτό, όπως και σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία.
Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα», δηλώνει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες - «ούτε θα ενημερώσουμε τους αντιπάλους μας για τα σχέδιά μας», επισημαίνει ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Polyansky: Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να δολοφονήσει τον Zelensky

Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Dmitry Polyansky.
«Εάν κάποιοι από εσάς ελπίζουν να απαλλαγούν από τον ηγέτη του καθεστώτος του Κιέβου με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να σας απογοητεύσω: αυτό δεν είναι στα σχέδιά μας», δήλωσε ο Πρώτος Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Dmitry Polyansky.
«Πιστεύετε πραγματικά ότι αν θέλαμε να χτυπήσουμε την αυτοκινητοπομπή του Zelensky, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε;
Προσπαθήστε να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, αλλά να είστε ειλικρινείς», είπε ο Polyansky μιλώντας στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι όλοι γνωρίζετε καλά ότι ένα παρόμοιο χτύπημα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Οδησσό] κατέστρεψε ένα κέντρο παραγωγής που κατασκεύαζε ναυτικά drones, συναρμολογώντας τα από εξαρτήματα που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο», συνέχισε.
«Αυτός ο στόχος ήταν πολύ πιο σημαντικός για εμάς σε σύγκριση με τον Zelensky, ο οποίος συνεχίζει να περιφέρεται κατά μήκος της πρώτης γραμμής βγάζοντας selfie σε πόλεις πριν απελευθερωθούν από τα ρωσικά στρατεύματα», σημείωσε ο Polyansky.

Ο Zaluzhny είχε υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και είχε κριθεί ακατάλληλος για τον ουκρανικό στρατό

Ο πρώην γενικός διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις τον Φεβρουάριο 2024 και κρίθηκε ακατάλληλος για τον στρατό αποκαλύπτει το περιοδικό Mirror of the Week επικαλούμενο πηγές με γνώση του ζητήματος.
Ούτε η ημερομηνία ούτε άλλες λεπτομέρειες των εξετάσεων έγιναν γνωστές.
Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Zaluzhny παραιτήθηκε από τον στρατό και τη θέση του τον Φεβρουάριο.
Το περιοδικό εξηγεί ότι μετά την αποπομπή του ο Zaluzhny τέθηκε στη διάθεση του υπουργού Άμυνας, Rustem Umerov.
Ωστόσο ο Umerov δεν προσέφερε καμία σημαντική στρατιωτική θέση κατάλληλη για το επίπεδο εκπαίδευσης και εμπειρίας του.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο στρατηγός Zaluzhny αποφάσισε να παραιτηθεί από τη στρατιωτική του καριέρα για να έχει την ευκαιρία και το δικαίωμα να αναζητήσει ένα διαφορετικό αντικείμενο.
Στις 9 Φεβρουαρίου, ο Zelensky απένειμε στον Zaluzhny τον τίτλο του Ήρωα της Ουκρανίας.
Την Πέμπτη (7/3/2024), το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Zelensky ενέκρινε την υποψηφιότητα του Zaluzhny για τη θέση του πρεσβευτή στη Βρετανία.

Οι ΗΠΑ οπλίζουν με τις πυρηνικές βόμβες B6112 τα F35 στην Ευρώπη – Οργισμένη η Ρωσία

Σε μία εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση προχώρησαν οι ΗΠΑ.
Το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 πιστοποιήθηκε επίσημα για τη μεταφορά πυρηνικών βομβών B61-12, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα δυτικό μαχητικό stealth πολλαπλών ρόλων θα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Κοινού Προγράμματος F-35, Russ Goemaere, δήλωσε σχετικά με αυτό το ορόσημο στο πρόγραμμα μαχητικών: «Το F-35A είναι το πρώτο αεροσκάφος με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας 5ης γενιάς και η πρώτη νέα πλατφόρμα (μαχητικό ή βομβαρδιστικό) που πετυχαίνει αυτό το καθεστώς από τις αρχές της δεκαετίας του 1990».
Έκανε λόγο για την παροχή μίας κρίσιμης ικανότητας όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ και τόνισε τη μεγάλη δύναμη αποτροπής που θα προσφέρει σε ολόκληρη τη Δύση.
Η πιστοποίηση επιπλέον δεν επεκτείνεται στις «αδελφές» παραλλαγές του stealth αεροσκάφους, το F-35B μικρής απογείωσης και κάθετης προσγείωσης και το F-35C που εκτοξεύεται από αεροπλανοφόρο.
Τα σχόλια του Goemaere σχετικά με τη νέα ικανότητα του F-35 και τι σημαίνουν για το ΝΑΤΟ γενικότερα, φωτίζουν το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιτρέψουν στα F-35 που αναπτύσσονται από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία να χρησιμοποιούν αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές B61-12.
Αν και ο προκάτοχος του F-35, το δικινητήριο μαχητικό F 22 είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ως μαχητικό πυρηνικής επίθεσης, οι μικροί χώροι όπλων της κατηγορίας το εμπόδιζαν να φέρει κεφαλές μεγαλύτερης διαμέτρου όπως η B61.
Επιπλέον, τα πολύ χαμηλά ποσοστά διαθεσιμότητας του F-22, η ιδιαίτερα μικρή του εμβέλεια και άλλα ζητήματα επιδόσεων το εμπόδισαν να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικό μαχητικό πυρηνικών επιθέσεων, με το δαπανηρό αεροσκάφος να αποστέλλεται τώρα σε πρόωρη απόσυρση μετά την ακύρωση του 75% της προγραμματισμένης παραγωγής, επισημαίνει το Military Watch Magazine.

CNN: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονταν για πυρηνικό χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022

Στα τέλη του 2022, οι ΗΠΑ άρχισαν να «προετοιμάζονται αυστηρά» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χτυπήσει την Ουκρανία με πυρηνικό όπλο, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βρήκαν στοιχεία ότι αυτός ο φόβος ήταν βάσιμος, ανέφερε το CNN επικαλούμενο δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Biden.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το καλοκαίρι του 2022, η Ουάσιγκτον υποπτευόταν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από τα τέλη του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο του 2022, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε μια σειρά συνεδριάσεων για να θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης στην Ουκρανία, ανέφερε το CNN.
Την ίδια στιγμή, όπως μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός, «σε καμία στιγμή οι ΗΠΑ δεν εντόπισαν πληροφορίες που έδειχναν ότι η Ρωσία λάμβανε μέτρα για να κινητοποιήσει τις πυρηνικές της δυνάμεις για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση».
«Προφανώς δώσαμε υψηλή προτεραιότητα στην παρακολούθηση ... τέτοιων κινήσεων των πυρηνικών της δυνάμεων της Ρωσίας», σημείωσε μία από τις πηγές του CNN».
«Και σε κανένα σημείο δεν είδαμε ποτέ ενδείξεις για τύπους βημάτων που θα περιμέναμε να κάνουν εάν ακολουθούσαν μια πορεία προς τη χρήση πυρηνικών όπλων», επεσήμανε.

David Sacks (Αμερικανός επενδυτής): Οι ΗΠΑ να τα βρουν με τη Ρωσία - Πάμε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν το βλέπετε

Τον κίνδυνο μίας μεγάλης γενικευμένης ένοπλης σύρραξης διαβλέπει ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής David Sacks ο οποίος με μία κραυγή απόγνωσης καλεί τις ΗΠΑ να «κλείσουν μία συμφωνία» και να επιδιώξουν άμβλυνση της έντασης με τη Ρωσία προκειμένου να αποτρέψουν έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος θα ήταν καταστροφικός για την παγκόσμια ειρήνη.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ρεπουμπλικανικού think – tank American Moment στην Ουάσιγκτον παρατήρησε ότι η εμπλοκή των ΗΠΑ στη σύγκρουση στην Ουκρανία αποδείχθηκε τελικά αποτυχημένη.
Κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για την παράταση της αντιπαράθεσης και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
«Η ιδέα ότι οι κυρώσεις λειτουργούν είναι εντελώς απατηλή.
Η ρωσική οικονομία σταθεροποιήθηκε και μάλιστα ξεπέρασε εκείνες των G7 το 2023», τόνισε ο Αμερικανός επιχειρηματίας.

Scott Ritter (Πρώην CIA): «Η Αμερική τρέχει μακριά από την Ουκρανία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden εκφώνησε την ομιλία του για την κατάσταση του ΄Εθνους, στην οποία ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, όμως, «η Αμερική φεύγει από την Ουκρανία.
Και αυτή είναι η πραγματικότητα», υποστήριξε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και της CIA Scott Ritter, προσθέτοντας ότι "οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν" ότι τους επόμενους μήνες θα δουν τον Biden "σχεδόν μοναδικά επικεντρωμένο στην εσωτερική αμερικανική πολιτική, προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από τον Donald Trump".
Ο Biden υπαινίχθηκε την αναγκαιότητα απελευθέρωσης του πακέτου χρηματοδότησης 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων «επειδή συνδέεται με την εσωτερική αμερικανική πολιτική και ίσως το πιο επίμαχο ζήτημα, που είναι η μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής ασφάλειας των συνόρων».
Το πακέτο των 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα συνεχίσει να «κρατείται όμηρος» από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων. [...]
Εάν ο Biden δεν αλλάξει την προσέγγισή του στη μετανάστευση, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν πρόκειται να αποδεσμεύσουν τα χρήματα οπότε, ούτε η Ουκρανία θα λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται», σύμφωνα με τον αναλυτή.
Ο Ritter τόνισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία «θα τελειώσει με «φυσικό θάνατο», έναν τραγικό θάνατο για τον ουκρανικό λαό, αλλά έναν θάνατο για τον οποίο το αμερικανικό κοινό δεν βρίσκει πλέον νόημα και δεν θέλει να εμπλέκεται».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος κάλεσε τις ΗΠΑ «να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και να [συνεχίσουν] να παρέχουν τα όπλα που χρειάζονται για να αμυνθούν», όμως η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο καθεστώς του Κιέβου δεν θα αλλάξει την πορεία της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά μόνο θα επιδεινώσει τη σύγκρουση.

Καταρρέει η ουκρανική οικονομία: Καταργούνται 5 υπουργεία εξαιτίας του ελλείμματος στον προϋπολογισμό

Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να καταργήσουν τουλάχιστον πέντε υπουργεία από τα 19 υπάρχοντα λόγω δημοσιονομικού ελλείμματος, ανέφερε το Σάββατο 9 Μαρτίου ο ουκρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος New Voice (NV), επικαλούμενος πηγές από το προεδρικό γραφείο.
Οι περικοπές θα επηρεάσουν πρωτίστως τα υπουργεία που διαχειρίζονται κοινωνικά ζητήματα, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, προσθέτοντας ότι μέρος των καθηκόντων τους θα μεταφερθεί απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmygal ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο όλων των υπουργείων και του προσωπικού τους θα καταργηθούν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Νωρίτερα τον Μάρτιο, ο Shmygal είπε ότι το 2024 το Κίεβο ήλπιζε να λάβει 37 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.
Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Sergii Marchenko δήλωσε ότι το Κίεβο αντιμετώπιζε ήδη δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω καθυστερήσεων στην οικονομική βοήθεια από τις δυτικές χώρες.

Erdogan - Zelenksy: Σε διαφορετικά μήκη... - Απέρριψε ο Ουκρανός πρόεδρος την πρόταση για διαπραγματεύσεις

Ο Zelensky απέρριψε την ιδέα του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan να πραγματοποιήσει ειρηνευτική σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας ότι η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας απέτρεψε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση..
"Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη με τη συμμετοχή της Ρωσίας.
Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας βοήθησε στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Αυτή η συμφωνία συνήφθη και πάλι σε αυτήν την αίθουσα.
Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη στη νέα συμφωνία, όπως πριν" είπε ο Τούρκος ηγέτης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Volodymyr Zelensky στην Κωνσταντινούπολη, όμως ο ομόλογός του Zelensky απάντησε πως, «Δεν βλέπουμε Ρώσους εκπροσώπους σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής», επαναλαμβάνοντας την παλιά του θέση ότι ένα ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να προετοιμαστεί από άλλες χώρες χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας - μια ιδέα που έχει ήδη απορριφθεί επανειλημμένα από τη Ρωσία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες, αλλά το Κίεβο έχει θεσπίσει νομοθετική απαγόρευση γι' αυτές.
Η Δύση αγνοεί τις συνεχείς αρνήσεις της Ουκρανίας να συμμετάσχει σε διάλογο.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να προχωρήσει σε ειρηνική πορεία εάν ληφθούν υπόψη η de facto κατάσταση και οι νέες πραγματικότητες και όλες οι απαιτήσεις της Μόσχας είναι γνωστές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι εάν η Ουκρανία θέλει διαπραγμάτευση, είναι απαραίτητο να ακυρωθεί το διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η Ρωσία δεν ήταν ποτέ κατά της διευθέτησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα, αλλά επιμένει στην τήρηση των ρωσικών εγγυήσεων ασφαλείας.

Talks between Ukraine and Türkiye are always sincere and fruitful. Today, we have reached agreements on joint defense projects both at the government level and between companies.


I met with the Turkish defense industry representatives. We are prepared to move quickly to put… pic.twitter.com/mDpYDDEnwi

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 8, 2024
01_37.JPG
02_29.JPG

03_12.JPG
04_11.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης