Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Η Γαλλία οικοδομεί «συμμαχία των προθύμων» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία - Σύγκρουση με τη Γερμανία

Politico: Η Γαλλία οικοδομεί «συμμαχία των προθύμων» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία - Σύγκρουση με τη Γερμανία
Οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία έρχονται ολοένα πιο κοντά στη γαλλική θέση που ζητά δυτικό στρατό στην Ουκρανία
Η Γαλλία χτίζει μια συμμαχία χωρών που είναι ανοιχτές στην πιθανή αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και στη διαδικασία βαθαίνει τη σύγκρουσή της με το πιο σώφρον Βερολίνο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.
Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stéphane Séjourné βρέθηκε στη Λιθουανία την Παρασκευή, όπου συνάντησε τους ομολόγους του από τη Βαλτική και την Ουκρανία για να υποστηρίξει την ιδέα ότι ξένα στρατεύματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ουκρανία σε τομείς όπως η αποναρκοθέτηση.
«Δεν είναι αρμοδιότητα της Ρωσίας να μας πει πώς πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία τους επόμενους μήνες ή χρόνια», τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ σε μια συνάντηση υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis και στην οποία συμμετείχε ο Ουκρανός ομόλογός του, Dmytro Kuleba.
«Δεν εναπόκειται στη Ρωσία να οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξουμε τις ενέργειές μας ή να θέσει κόκκινες γραμμές. Άρα το αποφασίζουμε μεταξύ μας». επεξήγησε.
Ο Séjourné αναφέρθηκε επανειλημμένα στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ως πιθανότητα, λέγοντας ότι «μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται κάποιο προσωπικό, [αλλά] όχι για να πολεμήσει».
Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς η Ουκρανία υποφέρει από έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού, κάτι που καθιστά δύσκολο να σταματήσει την ορμή των ρωσικών επιθέσεων.
«Η Ουκρανία δεν μας ζήτησε να στείλουμε στρατεύματα. Η Ουκρανία μας ζητά να στείλουμε πυρομαχικά αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε σχετικά ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Ωστόσο, στη συνέχεια αποκάλυψε πως «δεν αποκλείουμε τίποτα για τους επόμενους μήνες»
Από την πλευρά τους, οι υπουργοί της Βαλτικής επαίνεσαν τη Γαλλία που «σκέφτεται έξω από το κουτί».
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macon έθεσε τον περασμένο μήνα την πιθανότητα να χρειαστεί να σταλούν δυτικοί στρατιώτες στην Ουκρανία.
Αμέσως μετά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας της Πολωνίας - είπαν ότι δεν είχαν τέτοια σχέδια.
Ωστόσο, οι τρεις χώρες της Βαλτικής - οι πιο εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε ρωσική επίθεση εάν η Μόσχα επιτύχει στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας - είναι πολύ πιο ανοιχτές στην ιδέα.

Η Βαρσοβία αλλάζει θέση

«Η παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν είναι αδιανόητη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Radosław Sikorski την Παρασκευή στην Πολωνία, προσθέτοντας ότι εκτιμά την πρωτοβουλία του Macron, «γιατί προκαλεί τον φόβο του Putin, και δείχνει οτί μας φοβάται εκείνος, όχι εμείς τον Putin».
Ο Séjourné εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το ότι η Μόσχα στρέφει το βλέμμα της στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες παλαιότερα ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης αλλά τώρα είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πολύ κοντά στη γαλλική θέση ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένα "αλλά", καμία εξαίρεση. Πρέπει να τραβήξουμε κόκκινες γραμμές για τη Ρωσία, όχι για τους εαυτούς μας. Δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία μορφή υποστήριξης για την Ουκρανία. Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία όπου χρειάζεται περισσότερο», ξεκαθάρισε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Landsbergis.
Αν και η Γερμανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός χορηγός στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έχει δεχθεί έντονες πιέσεις για την απροθυμία της να στείλει πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus στο Κίεβο από φόβο μήπως προκαλέσει τη Μόσχα.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Kuleba επέκρινε αυτή την επιφυλακτικότητα την Παρασκευή.
«Προσωπικά έχω βαρεθεί τον... φόβο της κλιμάκωσης», σημέιωσε.
«Το πρόβλημά μας είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε ανθρώπους που σκέφτονται αυτόν τον πόλεμο με όρους φόβου κλιμάκωσης» συνέχισε ρίχνοτας ευθείες βολές προς το Βερολίνο, αν και δεν κατονόμασε τη Γερμανία.
Ο Kuleba κατέληξε: «Τι είδους κλιμάκωση φοβάστε; Τι άλλο πρέπει να συμβεί στην Ουκρανία για να καταλάβετε ότι αυτός ο φόβος είναι άχρηστος; Τι περιμένετε να κάνει ο Putin; "Λοιπόν, έστειλα τανκ αλλά δεν έστειλα τους πυραύλους ή στρατεύματα, οπότε ίσως να είσαι πιο καλός μαζί μου παρά με άλλους;". Δεν σκέφτεται έτσι ο Putin, δεν αντιμετωπίζει έτσι την Ευρώπη», έκλεισε τη δήλωσή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης