Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Παραμένει στο τραπέζι η κρατικοποίηση της Rosneft

Γερμανία: Παραμένει στο τραπέζι η κρατικοποίηση της Rosneft
Το Βερολίνο επέκτεινε την κηδεμονία του στα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία της Rosneft για τρίτη φορά από το 2022
Σχετικά Άρθρα
Η κρατικοποίηση των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων της Rosneft παραμένει μια επιλογή, δήλωσε την Παρασκευή 8/3 ο υφυπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, καλώντας τη ρωσική εταιρεία πετρελαίου να προτείνει γρήγορα πιθανούς αγοραστές και να μην επιστρέψει ως ιδιοκτήτης αργότερα.
Τα σχόλια του Michael Kellner έρχονται μια ημέρα αφότου το Βερολίνο επέκτεινε την κηδεμονία του στα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία της Rosneft για τρίτη φορά από το 2022, χωρίς να τα κρατικοποιήσει καθώς η Rosneft έχει σηματοδοτήσει την προθυμία της να βρει νέο ιδιοκτήτη.
Ο Kellner είπε ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέψει σε υποκατάστατους ιδιοκτήτες για τα περιουσιακά στοιχεία -συμπεριλαμβανομένου μεριδίου 54,17% στο διυλιστήριο Schwedt στην ανατολική Γερμανία- που θα επέτρεπε στη Rosneft να επαναγοράσει τελικά.
"Εναπόκειται πλέον στη ρωσική πλευρά να παρουσιάσει πιθανούς αγοραστές. Εάν πρόκειται για επενδυτές εκτός ΕΕ, θα διενεργήσουμε σχετικούς ελέγχους σύμφωνα με τον Νόμο για το Εξωτερικό Εμπόριο και τις Πληρωμές", δήλωσε ο Kellner.
"Το ζήτημα της απαλλοτρίωσης παραμένει στο τραπέζι. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια μόνιμη λύση για τις τρεις εγκαταστάσεις διυλιστηρίων", πρόσθεσε, αναφερόμενος επίσης στις άλλες δύο γερμανικές συμμετοχές της Rosneft στα διυλιστήρια MiRo και Bayernoil.
Ο Kellner είπε ότι η επέκταση της κηδεμονίας ήταν καίριας σημασίας διότι εξασφάλισε τις θέσεις εργασίας του διυλιστηρίου και εξασφάλισε τη σταθερότητα του εφοδιασμού, προσθέτοντας ότι υπάρχει πλέον χρόνος για τη Ρωσία να βρει νέους ιδιοκτήτες για τις μετοχές της Rosneft.
Η διαμάχη ιδιοκτησίας για τη Rosneft στη Γερμανία υπογραμμίζει την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν πλήγματα με την κατάσχεση των ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων της άλλης.
Από την έναρξη του πολέμου, η Γερμανία εθνικοποίησε το Sefe, το οποίο περιλαμβάνει τα πρώην τοπικά περιουσιακά στοιχεία της Gazprom, ενώ η Μόσχα έχει ουσιαστικά θέσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία τόσο της Uniper όσο και της Wintershall Dea υπό τον έλεγχό της.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης