Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πιστοποίηση στα μαχητικά F-35 για μεταφορά πυρηνικών βομβών

ΗΠΑ: Πιστοποίηση στα μαχητικά F-35 για μεταφορά πυρηνικών βομβών
Τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς με πυρηνική ικανότητα
Σχετικά Άρθρα
Πιστοποιημένο για μεταφορά της θερμοπυρηνικής βόμβας βαρύτητας B61-12, είναι πλέον το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35A, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος του προγράμματος JPO στον ιστόποπο «Breaking Defense».
Στη δήλωσή του, ο αξιωματούχος σημείωσε πως η πιστοποίηση επιτεύχθηκε στις 12 Οκτωβρίου, μερικούς μήνες πριν από τη δέσμευση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τον Ιανουάριο του 2024. Έτσι, ορισμένα F-35A θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν τη βόμβα B61-12, καθιστώντας επίσημα το μαχητικό stealth ένα αεροσκάφος «διπλής ικανότητας», που μπορεί να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με ανάλυση της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, από το 2023 περίπου 100 παλαιότερες παραλλαγές των βομβών B61 «φιλοξενούνται» από Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία. Τα τέσσερα πρώτα έθνη είναι όλα προγραμματισμένοι χειριστές μαχητικών F-35 (η Ελλάδα περιμένει αεροσκάφη F-35 το 2028).
Το F-35A είναι πιστοποιημένο να μεταφέρει μόνο τη νεότερη παραλλαγή B61-12, η οποία θα αντικαταστήσει τα παλαιότερα μοντέλα. Η πιστοποίηση επιπλέον δεν επεκτείνεται στις «αδελφές» παραλλαγές του stealth αεροσκάφους, το F-35B μικρής απογείωσης και κάθετης προσγείωσης και το F-35C που εκτοξεύεται από αεροπλανοφόρο. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των B61-12 στην Ευρώπη δεν είναι σαφές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης