Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δείχνει τους συμμάχους του στην Ευρώπη ο Trump - Στις ΗΠΑ υποδέχεται τον Orbán

Δείχνει τους συμμάχους του στην Ευρώπη ο Trump - Στις ΗΠΑ υποδέχεται τον Orbán
Η κυβέρνηση Biden έχει παραπονεθεί ότι ο Ούγγρος ηγέτης βλέπει τις διμερείς σχέσεις μέσα από κομματικό πρίσμα
Στην κατοικία του στο Mar-a-Lago θα υποδεχτεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τον Ούγγρο ηγέτη, Viktor Orbán.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán πρόκειται να συναντηθεί με τον Trump στο Mar-a-Lago, σήμερα, 8 Μαρτίου 2024, σε μια σπάνια ένδειξη υποστήριξης από έναν ηγέτη της ΕΕ για τον πρωτοπόρο των Ρεπουμπλικανών.
Ο Ούγγρος ηγέτης υποστηρίζει ανοιχτά τον Trump για δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, κόντρα στην επικρατούσα άποψη στο υπόλοιπο μπλοκ είναι ότι ο Trump θα ήταν απρόβλεπτος και δύσκολος να αντιμετωπιστεί και να αυξήσει τους κινδύνους για την ασφάλεια στην Ευρώπη, εάν ανάγκαζε την Ουκρανία σε κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία με τους όρους της Μόσχας.
«Η μόνη σοβαρή ευκαιρία για ειρήνη τώρα είναι αν μπορέσει να επιστρέψει – αυτή είναι η μόνη μου ελπίδα», είπε ο Orbán για τον Trump την περασμένη εβδομάδα.
«Διαφορετικά, ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα είναι μακρύς, θα πλησιάζει όλο και περισσότερο την Ουγγαρία και θα δημιουργεί όλο και πιο ισχυρά διλήμματα για την ευρωπαϊκή πολιτική».
Οι αντίθετες απόψεις του Orbán ανέστειλαν τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πιο πρόσφατα, ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.
Βρέθηκε επίσης απέναντι από τους δυτικούς συμμάχους πέρυσι όταν συναντήθηκε με τον Vladimir Putin μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Ρώσο πρόεδρο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε τεταμένες σχέσεις με τις κυβερνήσεις των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης αυτής του προέδρου Joe Biden, του οποίου οι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τον Orbán για τη διάβρωση των δημοκρατικών προτύπων στην Ουγγαρία και είπαν ότι η πιο πρόσφατη συμπεριφορά του ενέχει άμεσο κίνδυνο για τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Ο Orbán απέρριψε τις κατηγορίες και είπε ότι δεν ήταν ο «δούρειος ίππος» του Putin στην Ευρώπη.

Θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Ο Trump έχει υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «σε μια μέρα» και απείλησε τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνουν τους στόχους αμυντικών δαπανών της συμμαχίας επιτρέποντας στους Ρώσους «να κάνουν ό,τι διάολο θέλουν» μαζί τους.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει συναντηθεί πολλές φορές με τον Orbán, με τον Ούγγρο ηγέτη να είναι επίσης καλεσμένος σε εκδηλώσεις των Ρεπουμπλικανών.
«Ο Orbán είναι ένας πολύ σπουδαίος ηγέτης, πολύ δυνατός άνθρωπος», είπε ο Trump νωρίτερα φέτος.
«Μερικοί άνθρωποι δεν τον συμπαθούν επειδή είναι πολύ δυνατός. Είναι ωραίο να έχεις έναν ισχυρό άνδρα να διευθύνει τη χώρα σου».
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αναγνώρισε την τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ ως έναν από τους κορυφαίους «αντιπάλους» του στην Ουγγαρία και κατηγόρησε την κυβέρνηση Biden ότι «προσπαθεί να τον «νικήσει» ή να τον ανατρέψει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης