Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι στήνουν λιμάνι στη Γάζα για νερό, τρόφιμα - Από Κύπρο ο θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας της ΕΕ

Οι Αμερικάνοι στήνουν λιμάνι στη Γάζα για νερό, τρόφιμα - Από Κύπρο ο θαλάσσιος διάδρομος βοήθειας της ΕΕ
Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία πριν το Ραμαζάνι με νέες συνομιλίες το πρωί της Κυριακής 10/3
(upd4) Με το Ισραήλ και την Hamas να αποτυγχάνουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μέχρι το Ραμαζάνι, τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων που αρχίζει το βράδυ της Κυριακής 10ης Μαρτίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να κατασκευάσει ένα προσωρινό... λιμάνι στις ακτές της Γάζας στη Μεσόγειο προκειμένου να μοιράσει τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους άμαχους Παλαιστίνιους.
Μάλιστα η Κομισιόν ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στην Παλαιστίνη από την Κύπρο.

Η Γάζα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη κόλαση όπου η συντριπτική πλειοψηφία των 2,4 εκατομμυρίων του πληθυσμού είναι αντιμέτωπη με δραματική έλλειψη τροφίμων, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως ο λιμός είναι σχεδόν αναπόφευκτος.
Είναι τέτοια η αδυναμία πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα στα βόρεια εδάφη της Γάζας, όπου το τελευταίο διάστημα πολλά κράτη έχουν αρχίσει να ρίχνουν τρόφιμα και νερό από τον αέρα, αν και υπογραμμίζεται πως αυτή η κίνηση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις παραδόσεις με χερσαία μέσα.
Και ενώ η διεθνής κοινότητα αναζητά τρόπους για να αποτρέψει την χειρότερη εκδοχή του σεναρίου της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, το Ισραήλ και η Hamas δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για εκεχειρία, γεγονός που αυξάνει και την παγκόσμια ανησυχία για τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από τις ισραηλινές επιθέσεις κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Λιμάνι θα φτιάξουν οι ΗΠΑ

Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατασκευάσει ένα προσωρινό λιμάνι στις ακτές της Γάζας στη Μεσόγειο προκειμένου να μπορέσει να μοιράσει ανθρωπιστική βοήθεια.
Επιπλέον, ο Biden κάλεσε το Ισραήλ να μη χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως «διαπραγματευτικό χαρτί» και ως δευτερεύον θέμα στη Γάζα και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται ακατάπαυστα για να επιτευχθεί «κατάπαυση του πυρός» διάρκειας έξι εβδομάδων.

Ανοίγει θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο η ΕΕ - Βοήθεια από Κύπρο

Όπως έγινε σαφές, η κατασκευή του προσωρινού λιμανιού θα γίνει σε μερικές εβδομάδες και δεν συνεπάγεται την ανάπτυξη αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στην Παλαιστίνη από την Κύπρο.
«Ξεκινάμε τον θαλάσσιο διάδρομο της Κύπρου για την παροχή βοήθειας στη Γάζα με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Η Ευρώπη έχει διαθέσει 250 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια μόνο φέτος, αλλά η βασική πρόκληση είναι η παράδοση αυτής της βοήθειας στη Γάζα» υποστήριξε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

Διαπραγματεύσεις… την ύστατη στιγμή

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός αυτές είναι πραγματικά στον αέρα ενώ είναι μάλλον ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να υπάρξει εκεχειρία πριν από το Ραμαζάνι, το οποίο αρχίζει από το βράδυ της 10ης Μαρτίου.
Ωστόσο, οι συνομιλίες στο Κάιρο της Αιγύπτου διεκόπησαν για την επόμενη εβδομάδα, με τους μεσολαβητές να υποστηρίζουν πως οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Hamas δεν έχουν καταρρεύσει.
Ο επόμενος γύρος συνομιλιών έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Κυριακή 10 Μαρτίου λίγο πριν την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία την ύστατη στιγμή.
Μάλιστα ο Αμερικάνος πρέσβης στο Ισραήλ εκτίμησε πως το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μειώνεται σταδιακά.

Αλληλοκατηγορίες

Πάντως, οι Αμερικάνοι κατηγορούν την Hamas ότι αυτή φέρει την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας, καθώς δεν έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει αρρώστους και ηλικιωμένους ομήρους, αιτιάσεις που απορρίπτει κατηγορηματικά η Hamas.
Ισραήλ και Hamas αλληλοκατηγορούνται για την κατάρρευση των συνομιλιών, με τη μεν Hamas να υποστηρίζει πως για να συναινέσει σε μια συμφωνία εκεχειρίας, θα πρέπει να αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τη Γάζα και να επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές και στα σπίτια τους.
Τα αιτήματα αυτά τα απορρίπτει κατηγορηματικά το Ισραήλ, το οποίο διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη, η οποία δεν είναι άλλη από την πλήρη εξόντωση της Hamas.
Σε αυτό άλλωστε το πλαίσιο εντάσσεται και ο σχεδιασμός των Ισραηλινών να επιτεθούν με χερσαίες δυνάμεις στη Rafah, στο τελευταίο οχυρό της Hamas, όπως υποστηρίζουν, όπου όμως έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Να μην επιτραπεί να συμβει η εισβολή στη Rafah

Την ίδια στιγμή, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί η χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η στρατιωτική αυτή επιχείρηση δεν πρέπει να συμβεί διότι θα προκαλούσε τεράστιες απώλειες ζωών.
«Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει την απειλούμενη στρατιωτική του επίθεση στη Rafah, όπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε άθλιες, υπάνθρωπες συνθήκες, θα είχε τεράστιες απώλειες ζωών και θα αύξανε τον κίνδυνο για περαιτέρω θηριώδη εγκλήματα.
Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί» υποστήριξε ο Jeremy Lawrence, εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στους 30.878 οι νεκροί

Επισήμως, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 38.878 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 72.400.
Σημειώνεται πως μέσα σε μια εβδομάδα έχουν αναφερθεί 20 θάνατοι λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης, ενώ όπως ανακοίνωσε η UNRWA, ο οργανισμός του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, κάθε ημέρα σκοτώνονται κατά μέσο όρο 63 γυναίκες, εκ των οποίων οι 37 εκτιμάται ότι είναι μητέρες που αφήνουν πίσω τις οικογένειες τους.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί μετρούν 1.160 νεκρούς από την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου της Hamas ενώ παραμένουν ακόμα 130 άνθρωποι στα χέρια της Hamas, εκ των οποίων εκτιμάται ότι οι 31 είναι νεκροί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης