Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτίμηση - σοκ από το αμερικανικό Business Insider - Επενδυτές προσοχή, ετοιμαστείτε για κραχ -60% στη Wall Street

Εκτίμηση - σοκ από το αμερικανικό Business Insider - Επενδυτές προσοχή, ετοιμαστείτε για κραχ -60% στη Wall Street
Η κερδοσκοπία έχει μετατοπιστεί από σχετικά εξειδικευμένα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές meme και οι SPAC το 2021 σε μετοχές blue-chip που κατέχουν ευρέως
Κραχ που θα βυθίσει ακόμη και κατά 60% τον αμερικανικό S&P 500 βλέπουν αρκετοί αναλυτές που μίλησαν με το Business Insider, καθώς η κερδοσκοπία έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και μια ύφεση έρχεται στην αμερικανική οικονομία.
Οι μετοχές ενδέχεται να καταρρεύσουν έως και 60%, μια ύφεση φαίνεται πιθανή και η κερδοσκοπία της αγοράς έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, προειδοποίησε ένας βετεράνος τεχνικός αναλυτής.
«Αυτές οι μόνιμες "αρκούδες" που βλέπουν μια πτώση 60% στον S&P 500, και το έλεγαν όλο αυτό το διάστημα, μπορεί τελικά να έχουν δίκιο», είπε ο Milton Berg κατά τη διάρκεια του τελευταίου επεισοδίου του podcast «Forward Guidance».
Ένα sell-off αυτού του μεγέθους θα οδηγούσε τον χρηματιστηριακό δείκτη αναφοράς από πάνω από τις 5.000 μονάδες σε περίπου 2.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2016.
Ο Berg πιθανότατα συμφώνησε με τον John Hussman, ο οποίος έχει επισημάνει τον κίνδυνο πτώσης 63% του S&P 500, ή ίσως και με τον Jeremy Grantham, ο οποίος σκιαγράφησε την προοπτική μιας πτώσης 50%.
Ο Berg υπογράμμισε ότι δεν προβλέπει τόσο μεγάλη βουτιά και εκτίμησε ότι οι μετοχές ενδέχεται να υποχωρήσουν μόνο 8% έως 15%.
Ο Berg, πρώην σύμβουλος ελίτ επενδυτών όπως ο George Soros και ο Stanley Druckenmiller, τώρα διευθύνει την Milton Berg Advisors.
Τόνισε ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να ανέβει περαιτέρω, αλλά σημείωσε ότι αρκετοί τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι πλησιάζει σε μια τελική κορύφωση.

Διόρθωση σε κάθε σενάριο

«Η αγορά πιθανότατα θα κατέβει χαμηλότερα και πιθανότατα θα είναι μια ύφεση ή τουλάχιστον μια σημαντική επιβράδυνση», είπε.
Ο Berg επεσήμανε τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, τη χαμηλή αναλογία πτωτικών δικαιωμάτων πώλησης προς ανοδικά δικαιώματα αγοράς, το ακραίο επενδυτικό κλίμα και το σημαντικό εύρος της αγοράς ως σημάδια ότι οι μετοχές ενδέχεται να ξεπεράσουν.
Τόνισε την παρατεταμένη πτώση του Κορυφαίου Οικονομικού Δείκτη, την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων και την πίεση στη βιομηχανική παραγωγή ως ένδειξη επικείμενης ύφεσης.
Ο αναλυτής συνέκρινε το συνεχιζόμενο ράλι των μετοχών - το οποίο ώθησε τον S&P 500 και τον Nasdaq σε άνοδο κατά 27% και 38% αντίστοιχα τον περασμένο χρόνο - με την περίοδο πριν από το κραχ της Wall Street του 1929 και τη φούσκα της dot-com έκρηξη το 2000.
Ο Berg σημείωσε επίσης ότι η κερδοσκοπία έχει μετατοπιστεί από σχετικά εξειδικευμένα περιουσιακά στοιχεία όπως οι μετοχές meme και οι SPAC το 2021 σε μετοχές blue-chip που κατέχουν ευρέως, εκθέτοντας πολλούς περισσότερους επενδυτές σε πιθανή πτώση.
«Όσον αφορά τις πραγματικές σταθερές εταιρείες με καλούς ισολογισμούς και καλά κέρδη, υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες εικασίες τώρα από ό,τι είδατε είτε το 2000 είτε το 2021», είπε.
«Αυτό είναι πιθανώς πιο μοιραίο από κερδοσκοπίες σε εταιρείες που τα περισσότερα ιδρύματα δεν κατέχουν».

Αυξάνονται οι short θέσεις

Ο Berg αποκάλυψε επίσης ότι το χαρτοφυλάκιό του είναι 30% short.
Ποντάρει ενάντια σε ένα καλάθι 20 μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia και Netflix, που εμφανίζονται υπερβολικά αποτιμημένες και είναι πιθανό να υποχωρήσουν περισσότερο από την ευρύτερη αγορά.
Αρκετοί κορυφαίοι επενδυτές, αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ότι οι μετοχές ήταν προορισμένες να καταρρεύσουν και μια ύφεση επρόκειτο να χτυπήσει, αλλά η αγορά και η οικονομία έχουν αψηφήσει τις τρομερές προβλέψεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης