Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Επείγον! Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Επείγον! Μην ταξιδεύετε στη Ρωσία
Με επείγουσα επικαιροποίηση της ήδη αυστηρής ταξιδιωτικής σύστασης για τη Ρωσία, το γερμανικό υπ. Εξωτερικών προειδοποιεί να αποφεύγονται τα ταξίδια στη Ρωσία για λόγους ασφαλείας
Την ώρα που οι τόνοι μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας ανεβαίνουν επικίνδυνα μετά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών εξαιτίας των ρωσικών υποκλοπών γερμανικών στρατιωτικών συνομιλιών, το γερμανικό υπ. Εξωτερικών επικαιροποιεί την ήδη αυστηρή ταξιδιωτική σύσταση για τη Ρωσία (η οποία χαρακτηρίζεται ως μερική ταξιδιωτική προειδοποίηση).
Προτρέπει «επειγόντως» τους Γερμανούς πολίτες αλλά και Γερμανούς με ρωσικό διαβατήριο να μην ταξιδεύουν πλέον στη Ρωσία. Το υπ. Εξωτερικών αιτιολογεί τη σημερινή επικαιροποίηση με τη «συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της Ρωσίας», όπου αυξάνονται οι «αυθαίρετες συλλήψεις πολιτών» και «οι βίαιες ενέργειες από τις δυνάμεις ασφαλείας σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα». Αντίστοιχη επείγουσα προειδοποίηση προϋπήρχε ειδικότερα για περιοχές που συνορεύσουν με την Ουκρανία, όπως το Μπέλγλοροντ, το Κουρσκ ή το Μπριάνσκ.
Ειδικότερα για τους Γερμανούς με διπλή υπηκόοτητα, το υπ. Εξωτερικών εφιστά την προσοχή για την περίπτωση αναγνώρισής τους από τις ρωσικές αρχές με στόχο πιθανή στρατολόγησή τους από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να τπαρασχεθεί προξενική προστασία.
Πάντως πέραν των τελευταίων εξελίξεων, το γερμανικό υπ. Εξωτερικών παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία ειδικά μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, που έχει οδηγήσει επικριτές του Πούτιν και αντιφρονούντες ξανά στους δρόμους.Μεταξύ άλλων το γερμανικό υπ. Εξωτερικών σημειώνει: «Να είστε προσεκτικοί στις πολιτικές τοποθετήσεις σας σε συνομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Να μην χρησιμοποιείτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αποφύγετε διαδηλώσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις. Ακολουθείστε τις οδηγίες των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και να έχετε πάντα μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο».

Εντείνεται και η πίεση προς τα ΜΜΕ

Ταυτόχρονα όμως εντείνεται και η διπλωματική διαμάχη Βερολίνου και Μόσχας με αφορμή τις πιέσεις που έχουν ενταθεί ακόμη περισσότερο τελευταία απέναντι σε ανταποκριτές γερμανικών και γερμανόφωνων μέσων στη Ρωσία. Η Μόσχα πάντως θεωρεί ότι αντίστοιχες πιέσεις άρχισαν να δέχονται πρώτα Ρώσοι δημοσιογράφοι στη Γερμανία.
Ειδική μνεία στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στη Ρωσία γίνεται και στην ταξιδιωτική οδηγία, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η ελευθερία του Τύπου έχει περιοριστεί αυστηρά μέσω νέων νόμων που επιβάλλουν λογοκρισία. Σε αυτό το πλαίσιο καθημερινά επιβάλλονται συντομότερες ή μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για δηλώσεις που έχουν επικριτικό προς την κυβέρνηση χαρακτήρα ενιότε και τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Deutsche Welle έχει απαγορευθεί στη Ρωσία ήδη από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις αρχές του 2022,με το Κρεμλίνο να την χαρακτηρίζει «ξένο πράκτορα». Τα γραφεία της έχουν μεταφερθεί εδώ και δύο χρόνια από τη Μόσχα στη Ρίγα της Λετονίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης