Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόβλεψη σοκ από Milton Berg: Έρχεται κραχ, οι μετοχές στη «μηχανή του κιμά» – Πτώση -60% στον S&P 500 το 2024, στις 2.100 μον.

Πρόβλεψη σοκ από Milton Berg: Έρχεται κραχ, οι μετοχές στη «μηχανή του κιμά» – Πτώση -60% στον S&P 500 το 2024, στις 2.100 μον.
Η οικονομία των ΗΠΑ βυθίζεται σε σοβαρή ύφεση, υποστηρίζει ο επενδυτής θρύλος Milton Berg...
Για μεγάλη διόρθωση στις αγορές κάνει λόγο με δηλώσεις του o επενδυτής θρύλος της Wall Street Milton Berg... καθώς οι ΗΠΑ διολισθαίνουν σε ύφεση.
Ειδικότερα, ο βετεράνος τεχνικός αναλυτής αναφέρει πως ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστήριου S&P 500 θα μπορούσε να καταρρεύσει ως 60%, δεδομένου ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα βυθιστεί σε σοβαρή ύφεση.
«Αυτές οι perma bears που αναζητούν αναζητούν εναγωνίως μια πτώση -60% στον S&P, και το διαλαλούσαν όλο αυτό το διάστημα, μπορεί τελικά να έχουν δίκιο» είπε ο Milton Berg κατά τη διάρκεια του τελευταίου επεισοδίου του podcast «Forward Guidance».
Ένα sell-off αυτού του μεγέθους θα κατέβαζε τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street από τις 5.100 μονάδες στις περίπου 2.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2016.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως με αυτή την πρόβλεψη ο Miller πιθανότατα έκλεισε το μάτι στον John Hussman, ο οποίος έχει επισημάνει τον κίνδυνο πτώσης 63%, ή ίσως στον Jeremy Grantham, ο οποίος βλέπει πτώση 50%.
Ο Berg, πρώην σύμβουλος ελίτ επενδυτών όπως ο George Soros και ο Stanley Druckenmiller, υπογράμμισε ότι στο βασικό του σενάριο o ίδιος δεν προβλέπει τόσο μεγάλη βουτιά, παρά μόνο μια υποχώρηση από 8% έως 15%...
Στη συνέχεια, ο οικονομολόγος τόνισε ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω – αν και αρκετοί τεχνικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι πλησιάζει στην τελική κορύφωση.
«Η αγορά πιθανότατα θα υποχωρήσει ως αποτέλεσμα ύφεσης ή τουλάχιστον σημαντικής επιβράδυνσης» είπε.
Προς επίρρωση των λεγομένων του, ο Berg επικαλείται τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, τoν χαμηλό δείκτη put options προς call options, το ακραίο επενδυτικό κλίμα και το σημαντικό εύρος της αγοράς ως σημάδια ότι οι μετοχές ενδέχεται να υποχωρήσουν.
Τόνισε δε την παρατεταμένη πτώση του Κορυφαίου Οικονομικού Δείκτη, την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων και την πίεση στη βιομηχανική παραγωγή ως ένδειξη επικείμενης ύφεσης.
Περαιτέρω, ο έμπειρος αναλυτής συνέκρινε το συνεχιζόμενο ράλι των μετοχών, το οποίο ώθησε τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite σε άνοδο κατά 27% και 38% αντίστοιχα τον περασμένο χρόνο, με την περίοδο πριν από το κραχ της Wall Street του 1929 και τη φούσκα της dot-com το 2000.
Ο Berg σημείωσε επίσης ότι η κερδοσκοπία έχει μετατοπιστεί από σχετικά εξειδικευμένα περιουσιακά στοιχεία όπως οι meme μετοχές και οι SPAC το 2021 σε μετοχές blue-chip, εκθέτοντας πολύ περισσότερους επενδυτές σε πιθανή πτώση.

30% short

«Όσον αφορά τις πραγματικές στέρεες εταιρείες με καλούς ισολογισμούς και καλά κέρδη, γίνονται περισσότερες εικασίες τώρα από ό,τι το 2000 είτε το 2021», είπε.
Πιθανότατα, αυτό θα είναι μοιραίο…
Ο Berg αποκάλυψε επίσης ότι το χαρτοφυλάκιό του είναι κατά 30% short.
Ποντάρει ενάντια σε ένα καλάθι 20 μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia και Netflix, που φαίνονται υπερεκτεταμένες και είναι πιθανό να υποχωρήσουν περισσότερο από την ευρύτερη αγορά.
Αρκετοί κορυφαίοι επενδυτές, αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει τα τελευταία χρόνια ότι οι μετοχές uα καταρρεύσουν λόγω επικείμενης ύφεσης, αλλά η αγορά και η οικονομία έχουν αψηφήσει τις τρομερές προβλέψεις τους.
Ο Berg κάλλιστα μπορεί να κάνει λάθος σχετικά με το τι περιμένει τους επενδυτές, αλλά αξίζει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δεδομένου του βάθους γνώσεων και της εμπειρίας δεκαετιών του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης