Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόεδρος Μολδαβίας: Ο Putin θέλει να μας αποσταθεροποιήσει - Απειλεί την Ευρώπη, να τον σταματήσουμε

Πρόεδρος Μολδαβίας: Ο Putin θέλει να μας αποσταθεροποιήσει - Απειλεί την Ευρώπη, να τον σταματήσουμε
Η Μολδαβία καλεί την Ευρώπη να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία ανανεώνει τις προσπάθειές της να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία και αν ο πρόεδρος Vladimir Putin δεν σταματήσει στην Ουκρανία, θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή για την υπόλοιπη Ευρώπη, προειδοποίησε η Πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu, σύμφωνα με το Reuters.
«Εάν ο επιτιθέμενος δεν σταματήσει, θα συνεχίσει να προχωρά και η γραμμή του μετώπου θα συνεχίσει να πλησιάζει.
Πιο κοντά σε εμάς.
Πιο κοντά σε εσάς", δήλωσε η Sandu, καθώς υπέγραψε συμφωνία άμυνας και συνεργασίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron στο Παρίσι.
«Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο.
Η επίθεση πρέπει να αποκρούεται με ισχυρή δύναμη», τόνισε.
Το πρώην σοβιετικό κράτος της Μολδαβίας, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ουκρανίας, έχει εκφράσει εδώ και καιρό τις φιλοδοξίες του να πλησιάσει περισσότερο στην ΕΕ και υποστηρίζει ότι αποτελεί στόχο ρωσικών παρεμβάσεων, κυρίως στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Με αδύναμες στρατιωτικές δυνάμεις, η Μολδαβία θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη σε περίπτωση που ο πόλεμος στην Ουκρανία επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Μολδαβίας δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδίαζε νέες απόπειρες ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, προκαλώντας διαδηλώσεις και παρεμβαίνοντας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Πλήρης σττήριξη Macron

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεσμεύθηκε για την  «αταλάντευτη υποστήριξη» της χώρας του στη Μολδαβία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας και των φιλορώσων αυτονομιστών αυξάνονται, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», τόνισε ο Macron σε κοινή δήλωση με την πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι.
Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η Μολδαβία αντιμετωπίζει «πολλαπλές προκλήσεις που προκαλούνται από τη σύγκρουση στα σύνορά της», ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν.
Στην κορυφή της λίστας με αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται η ημιαυτόνομη περιοχή της  Υπερδνειστερίας, οι αξιωματούχοι της οποίας την περασμένη εβδομάδα έκαναν έκκληση στη Μόσχα για «προστασία».
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει νέο σημείο ανάφλεξης στη σύγκρουση, με τη Μολδαβία «να αντιμετωπίζει εντεινόμενες υβριδικές επιθέσεις», δήλωσαν οι δύο πρόεδροι.
Επιπλέον οι δύο ηγεσίες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία Κισινάου-Παρισιού καθώς και έναν «οικονομικό οδικό χάρτη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης