Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: «Ακλόνητη στήριξη» του Macron στη Μολδαβία απέναντι στη Ρωσία

Γαλλία: «Ακλόνητη στήριξη» του Macron στη Μολδαβία απέναντι στη Ρωσία
Οι δύο ηγεσίες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία Κισινάου-Παρισιού καθώς και έναν «οικονομικό οδικό χάρτη»
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron υποσχέθηκε την Πέμπτη 7/3 την «αταλάντευτη υποστήριξη» της χώρας του στη Μολδαβία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας και των φιλορώσων αυτονομιστών αυξάνονται, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η Γαλλία επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», τόνισε ο Macron σε κοινή δήλωση με την πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι.
Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η Μολδαβία αντιμετωπίζει «πολλαπλές προκλήσεις που προκαλούνται από τη σύγκρουση στα σύνορά της», ανέφερε το επίσημο ανακοινωθέν.
Στην κορυφή της λίστας με αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται η ημιαυτόνομη περιοχή της  Υπερδνειστερίας, οι αξιωματούχοι της οποίας την περασμένη εβδομάδα έκαναν έκκληση στη Μόσχα για «προστασία».
Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει νέο σημείο ανάφλεξης στη σύγκρουση, με τη Μολδαβία «να αντιμετωπίζει εντεινόμενες υβριδικές επιθέσεις», δήλωσαν οι δύο πρόεδροι.
Επιπλέον οι δύο ηγεσίες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία Κισινάου-Παρισιού καθώς και έναν «οικονομικό οδικό χάρτη».
«Το μολδαβικό κράτος πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύει την ουδετερότητά του, να υπερασπίζεται την επικράτειά του και τον πληθυσμό του και να συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια», υποστήριξαν στην κοινή δήλωση.
Ο Μακρόν και η Sandu συμφώνησαν στο γεγονός ότι το Παρίσι «υποστηρίζει πλήρως» τις μεταρρυθμίσεις της Μολδαβίας που στοχεύουν στην ένταξη του Κισινάου στην ΕΕ.
Για το ζήτημα πρόκειται να διεξαχθεί δημοψήφισμα αργότερα φέτος.
«Η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και η μάχη κατά της διαφθοράς» θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικές για μια επιτυχημένη διαδικασία ένταξης, πρόσθεσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης