Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ερυθρά με 3 νεκρούς από επίθεση Houthis - Φρίκη ολικής πείνας στη Γάζα

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ερυθρά με 3 νεκρούς από επίθεση Houthis - Φρίκη ολικής πείνας στη Γάζα
Έκκληση στο Διεθνές Δικαστήριο: Σώστε τους Παλαιστίνιους - ΗΠΑ: Κοντά συμφωνία Ισραήλ – Hamas
(upd4) Με τις διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο να συνεχίζονται για 5η συνεχόμενη ημέρα χωρίς να έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, η κατάσταση στη Γάζα εξελίσσεται σε μια πραγματική τραγωδία.
Ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού βυθίζονται σε κατάσταση ολικής πείνας, με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς λόγω υποσιτισμού και αφυδάτωσης σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες η Νότια Αφρική προσέφυγε εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – όπου και είχε προσφύγει κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία – καλώντας το να παρέμβει εκτάκτως για να αποτρέψει την τραγωδία που εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι φόβοι κλιμάκωσης των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Houthis κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους προκαλώντας μάλιστα και τους πρώτους νεκρούς.

Τρεις νεκροί από την επίθεση Houthis στο πλοίο True Confidence

Οι τρεις πρώτοι νεκροί των πυραυλικών επιθέσεων των Houthis, είναι μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου True Confidence, της εταιρείας Third January Maritime Ltd με σημαία Barbados, το οποίο επλήγη από αντιπλοϊκούς πυραύλους ανοικτά του κόλπου του Άντεν.
Ο Yahya Sarea, εκπρόσωπος των Houthis υποστήριξε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε αφότου το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε προειδοποιητικά μηνύματα από τις «ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης».
Όπως είπε ο Sarea, η επίθεση αυτή έγινε σε υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και σε απάντηση της αμερικανικής και βρετανικής βαρβαρότητας στην Υεμένη.
«Ο πύραυλος έπληξε το πλοίο και το (...) πλήρωμα έκανε λόγο για τρεις νεκρούς, τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, και μεγάλες ζημιές» ανακοίνωσε η αμερικανική διοίκηση της περιοχής, CENTCOM.
Αυτή ήταν η πρώτη θανάσιμη επίθεση των Houthis στο πλαίσιο των πληγμάτων που φέρουν σε πλοία στην ευρύτερη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Κατόπιν της επίθεσης αυτής, οι ΗΠΑ διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν να φροντίζουν ώστε οι Houthis να λογοδοτήσουν για αυτά τα «χτυπήματά» τους.
Σημειώνεται πως λόγω των πυραυλικών επιθέσεων των Houthis, πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναστείλει τα δρομολόγια των πλοίων τους από την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από όπου εκτιμάται ότι διακινείται το 15% του παγκόσμιου εμπορίου.
12_34.jpg
Ολική πείνα στη Γάζα

«Η απειλή της ολικής πείνας έχει πλέον υλοποιηθεί.
Το Δικαστήριο πρέπει να δράσει τώρα για να σταματήσει την επικείμενη τραγωδία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νότια Αφρική, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι δύο ακόμα άνθρωποι, ηλικίας 15 και 72 ετών, πέθαναν το τελευταίο 24ωρο λόγω αφυδάτωσης και υποσιτισμού στα νοσοκομεία Al Shifa και Kamal Adwan.
Βάσει των στοιχείων αυτών, οι Παλαιστίνιοι μετρούν 20 θανάτους λόγω έλλειψης τροφίμων και νερού σε διάστημα λιγότερο της μιας εβδομάδας.
Tο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει προειδοποιήσει πως η πείνα πλέον έχει φτάσει σε «καταστροφικά επίπεδα», ιδιαίτερα στα βόρεια εδάφη της Γάζας, όπου η βοήθεια είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσει.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ημέρες, σε μια κίνηση απελπισίας, αρκετά κράτη έχουν προχωρήσει στη ρίψη τροφίμων από τον αέρα, αν και επισημαίνεται πως η δράση αυτή δεν πρόκειται να αποτρέψει τον λιμό.

Διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται για 5η συνεχόμενη ημέρα στην Αίγυπτο δεν έχουν αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα ως προς την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία.
Απώτερος στόχος των διαπραγματευτών – δεν συμμετέχει το Ισραήλ – είναι να συμφωνηθεί μια εκεχειρία διάρκειας 40 ημερών, πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, το βράδυ της 10ης Μαρτίου.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής προβλέπεται η απελευθέρωση 40 Ισραηλινών ομήρων και 400 Παλαιστίνιων κρατουμένων καθώς και η σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Πυρά Hamas σε Ισραήλ

Ωστόσο, οι μέχρι συνομιλίες δεν έχουν καταλήξει πουθενά με την Hamas να κατηγορεί το Ισραήλ πως ευθύνεται για τη μη επίτευξη συμφωνίας πριν από το Ραμαζάνι.
Σε δηλώσεις του ο Sami Abu Zuhri, ανώτερος αξιωματούχος της Hamas υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιμένει στην απόρριψη στοιχείων της συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάπαυση πυρός.
Η αντιπροσωπεία της Hamas αναχώρησε από το Κάιρο της Αιγύπτου, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι κοντά λένε οι Αμερικάνοι

Από την πλευρά τους οι Αμερικάνοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι οι συνομιλίες στην Αίγυπτο μπορούν ακόμα να καταλήξουν σε μια συμφωνία Ισραήλ – Hamas.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα εμπόδια δεν είναι ανυπέρβλητα και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί...
Για αυτό θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μία συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller.
Πρόκειται όμως για μια αισιοδοξία που δεν φαίνεται να βασίζεται και πολύ στην πραγματικότητα.
Το Ισραήλ απέχει από τις συνομιλίες, ενώ η Hamas επιμένει ότι για να υπάρξει μια συμφωνία για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων, θα πρέπει ο ισραηλινός στρατός να αποχωρήσει από τη Γάζα και όλοι οι κάτοικοι της Γάζας να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Πρόκειται για αιτήματα που έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά το Ισραήλ, το οποίο διαμηνύει ότι θα πάει μέχρι τέλους, μέχρι δηλαδή την πλήρη εξόντωση της Hamas.

Ισοπεδωμένη η Khan Yunis

Οι Ισραηλινοί διαμηνύουν πως η χερσαία εισβολή στη Rafah, στο τελευταίο προπύργιο της Hamas όπως το χαρακτηρίζουν, είναι δεδομένη προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη.
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός έχει ισοπεδώσει στην κυριολεξία την Khan Yunis.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν περισσότεροι από 40 βομβαρδισμοί τόσο στην Khan Yunis όσο και σε πόλεις στα κεντρικά εδάφη της Γάζα.
Το μεγαλύτερο μέρος της Khan Yunis έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από το κέντρο της πόλης.

Στους 30.800 οι νεκροί

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των θυμάτων είναι τραγικός.
Στους 30.800 είναι οι νεκροί στη Γάζα, περισσότεροι από 72.000 οι τραυματίες και άγνωστος αριθμός ανθρώπων που είναι θαμμένοι στα ερείπια.
Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί μετρούν – βάσει του επίσημου απολογισμού – 247 νεκρούς στρατιώτες, 1.160 νεκρούς από την εισβολή της Hamas στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου ενώ εκτιμάται ότι 130 είναι οι Ισραηλινοί όμηροι που βρίσκονται στα χέρια της Hamas (εκτιμάται πως από αυτούς οι 31 είναι νεκροί).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης