Τελευταία Νέα
Διεθνή

Temu: Η μυστηριώδης επέκταση του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου - Τι πρέπει να γνωρίσουν όσοι ψωνίζουν και επενδύουν

Temu: Η μυστηριώδης επέκταση του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου - Τι πρέπει να γνωρίσουν όσοι ψωνίζουν και επενδύουν
«Πώς τα καταφέρνουν;» ρώτησε η Allen για μια ψεύτικη τσάντα της Victoria's Secret.
Πλαισιωμένη από έναν τοίχο από ζωηρά πορτοκαλί πακέτα, η YouTuber Hope Allen δεν είναι σίγουρη για την εταιρεία την οποία προωθεί. «Δεν ξέρω πώς νιώθω γι’ αυτό».
Η διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας «ψωνίστε σαν δισεκατομμυριούχος» είναι πανταχού παρούσα.
Ανάμεσα σε έναν σωρό από φθηνά ρούχα, τσάντες, εργαλεία, παιχνίδια και εργαλεία κουζίνας γεννώνται πολλά ερωτήματα.
«Πώς τα καταφέρνουν;» ρώτησε η Allen για μια ψεύτικη τσάντα της Victoria's Secret.
Όλα μεταφέρθηκαν από την Κίνα από τη μητρική εταιρεία του Temu, την PDD Holdings, έναν «όμιλο» που ασχολείται με τις λιανικές πωλήσεις.
Με το Temu, η PDD δεν θέλει τίποτα λιγότερο από το να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζει ο κόσμος…
Να αποτελέσει μια ταχύτερη, πιο λιτή και φθηνότερη έκδοση της Amazon.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας έχει διεισδύσει σε 49 χώρες.

Το σχέδιο είναι μέσω της διαφημιστικής δαπάνης να προσελκυστούν οι δυτικοί καταναλωτές στην εφαρμογή του Temu, όπου οι αλγόριθμοι και η τεχνητή νοημοσύνη ικανοποιούν τις ιδιοτροπίες και τις επιθυμίες τους.
Τα προϊόντα αποστέλλονται δωρεάν από τις πύλες του εργοστασίου της Κίνας, χωρίς μεσάζοντες – κάτι που εξασφαλίζει χαμηλές τιμές.
Η αδελφή εφαρμογή του Temu, Pinduoduo, κυριαρχεί ήδη στη Χώρα του Δράκου.
Η PDD ανέφερε περισσότερους από 870 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στη χώρα.
Οι δύο εταιρείες μαζί παρήγαγαν το ένα τρίτο των κινεζικών δεμάτων, κάτι που ισοδυναμεί με δεκάδες δισεκατομμύρια πακέτα ετησίως.
Μετά από μόλις εννέα χρόνια λειτουργίας, η PDD ανταγωνίζεται τον μεγαλύτερο όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, την Alibaba, τόσο από άποψη λιανικών πωλήσεων όσο και από άποψη χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης.
Αξίας 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κοντράρεται τακτικά με τον παλαιότερο γίγαντα λιανικής ως η πιο πολύτιμη κινεζική εταιρεία που είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Αλλά η ιστορία που λένε αυτοί οι απίστευτοι αριθμοί είναι ένα μυστήριο που εγείρει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
Για παράδειγμα, γιατί η PDD μοιάζει με πολύ μικρότερους ανταγωνιστές όταν συγκρίνονται τα επίπεδα προσωπικού και οι δαπάνες για έρευνα;
Γιατί δεν έχουν περιγράψει οι ανταγωνιστές τον αντίκτυπο της ανόδου της PDD;
Γιατί τα στοιχεία του ισολογισμού κινούνται με διαφορετικό ρυθμό σε σχέση με τα έσοδα;
Πώς μια εταιρεία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέχει σκληρά περιουσιακά στοιχεία αξίας λιγότερο από 150 εκατομμύρια δολάρια;
Αυτά τα ερωτήματα προστίθενται σε ένα μεγαλύτερο: γιατί οι επενδυτές έχουν τόση εμπιστοσύνη σε μια αδιαφανή εταιρεία της οποίας οι οικονομικές καταστάσεις φαίνεται να στερούνται πολλών μοτίβων ή επεξηγήσεων και της οποίας οι λειτουργίες, η διοίκηση, οι ελεγκτές και οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται σε μια μακρινή χώρα;

Το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι γεμάτο από ιστορίες με κινεζικές υποσχέσεις που καταλήγουν ανεκπλήρωτες.
«Έπινα πολύ καφέ σε πολλές τοποθεσίες του Luckin Coffee και ήταν ακόμα μια απάτη», λέει επενδυτής, της κάποτε 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρείας του Nasdaq που παραδέχτηκε ότι διόγκωνε τα στοιχεία των πωλήσεων το 2020.
Ωστόσο, λίγοι έχουν υποσχεθεί τόσο πολλά στους επενδυτές όσο η PDD.
Λειτουργεί όπως το eBay, συνδέοντας τους αγοραστές με τους πωλητές και χρεώνοντας τους εμπόρους για να διαφημιστούν στην πλατφόρμα του Temu.
Στο πρόσφατο τρίμηνο τα έσοδα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στα 9,4 δισ. δολάρια.
H PDD ανέφερε ταμειακές ροές 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρόλο που φαίνεται να ρίχνει πολύ μεγάλα ποσά στην επέκταση του Temu.
Το πέτυχε αυτό με έναν αριθμό εργαζομένων που ανατρέπει όλα τα δεδομένα σχετικά με τα logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου: ξεκίνησε πέρυσι με 12.992 υπαλλήλους, μια τάξη μεγέθους λιγότερο από την Alibaba και ένα μικρό κλάσμα έναντι του 1,5 εκατομμυρίου της Amazon.
Το φυσικό αποτύπωμα της PDD είναι επίσης ασήμαντο, μια εντυπωσιακή αντίθεση με τα Amazon, JD.com και Alibaba, όπου ο έλεγχος των logistics θεωρούνταν από καιρό ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - ένας τρόπος για να εξασφαλιστούν η ταχύτητα, η χωρητικότητα και η ικανοποιητική εξυπηρέτηση.
Ενώ η Alibaba ξοδεύει 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε ακίνητα και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης 1.100 αποθηκών, η PDD κατέχει σκληρά περιουσιακά στοιχεία μόλις 146 εκατ. δολ. - κυρίως εξοπλισμό γραφείου και υλικό και λογισμικό πληροφορικής.
Επίσης δεν παρουσιάζει καμία μίσθωση αποθηκών πριν από το 2021, όταν είπε ότι η διαδικτυακή της επιχείρηση παντοπωλείου, τότε μόλις ενός έτους, είχε επεκταθεί για να εξυπηρετήσει περισσότερες από 300 μεγάλες πόλεις στην Κίνα.
Δεν αναφέρει το μέγεθος, την τοποθεσία ή τον αριθμό των αποθηκών που νοικιάζει.
Αυτά τα logistics, όπως οι διακομιστές της και τα τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, είναι ως επί το πλείστον εξωτερικά, εφήμερα και αμέτρητα.
Η αδιαφάνεια εκτείνεται στο εσωτερικό της επιχείρησης.
Το προσωπικό χρησιμοποιεί ψευδώνυμα και γνωρίζει ελάχιστα για άλλες ομάδες.
Η δομή είναι επίπεδη, με μια μικρή ομάδα υπευθύνων λήψης αποφάσεων να κατευθύνει τη «λαϊκή βάση», τους νέους που εκμεταλλεύονται παρακινώντας τους να εργάζονται πολλές ώρες.
Η PDD είπε: «Οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ομάδων και για να εκπληρώσουν τους ρόλους τους».
Ο αντιπρόεδρος στρατηγικής της PDD, David Lew, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, περιέγραψε το «επιχειρηματικό μοντέλο» σε ένα podcast του 2019.
Η άνοδος της χρήσης του διαδικτύου για κινητά, σύμφωνα με τον συν-διευθύνοντα σύμβουλο Chen Lei, δημιούργησε ένα «νέο παράδειγμα».
Οι περιγραφές τους είναι δύσκολο να συνδυαστούν με τους αριθμούς.
Σχεδόν όλα τα έσοδα της PDD προέρχονταν τότε από υπηρεσίες μάρκετινγκ.
Αυτή η θεωρία του επιχειρηματικού μοντέλου της PDD σύντομα συγκρούστηκε με την πραγματικότητα.

Η αποχώρηση

«Παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν απαιτήσεις καταναλωτών στην πλατφόρμα μας, για τις οποίες δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε τους κατάλληλους εμπόρους» ανέφερε ο Lew στα τέλη του 2020.
Ερωτηθείς «τι ακριβώς πουλούσε» η PDD, δεν έδωσε παραδείγματα ούτε εξηγήσεις.
Απλώς είπε ότι οι κατηγορίες προϊόντων ήταν «στην πραγματικότητα αρκετά διαφοροποιημένες».
Κατά το 2020 και το 2021, η PDD ανέφερε ότι πούλησε εμπορεύματα αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να αποκαλύψει το κόστος αυτών των προϊόντων, δύο τυπικά λογιστικά στοιχεία λιανικής.
Ο ιδρυτής της Huang, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κίνας, παραιτήθηκε από την εταιρεία το 2021, δηλώνοντας την επιθυμία να ερευνήσει την επιστήμη των τροφίμων και την επιστήμη της ζωής.
Η επιστολή του έλεγε: «Θα ένιωθα πολύ τυχερός και ευλογημένος αν είχα την ευκαιρία να γίνω βοηθός ερευνητής σε έναν μελλοντικό, πιθανώς σπουδαίο, επιστήμονα».
Αντικαταστάθηκε από συν-διευθύνοντα στελέχη, Chen και Jiazhen Zhao, οι οποίοι ελέγχουν έναν πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που αγόρασαν με τη βοήθεια δανείου 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την PDD.
Αμέσως μετά την αποχώρηση του Huang, η PDD έκανε μια πολυαναμενόμενη αναστροφή στην κερδοφορία.
Έχοντας χάσει 27 δισ. Rmb (4,2 δισ. $) σε τρία χρόνια, ανέφερε κέρδη 2,4 δισ. Rmb (380 εκατ. $) για το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Ήταν μια σημαντική στιγμή, καθώς ο όμιλος είχε συγκεντρώσει 11,6 δισ. $ από τις πωλήσεις μετοχών και χρέους μετατρεπόμενο σε μετοχές για να υποστηρίξει ένα επιχειρηματικό μοντέλο «ξοδεύω τώρα για να έχω κέρδη αργότερα».
Ακόμη πιο ασυνήθιστο, ο Chen ανακοίνωσε ένα σχέδιο τα πρώτα κέρδη, ύψους 10 δισ. Rmb που δημιουργήθηκαν από την PDD, να ξοδευτούν όλα σε μια «αγροτική πρωτοβουλία» χωρίς σαφή επιχειρηματικό σκοπό.
Ο στόχος ήταν ασαφής και ευρύς: «Να διευκολυνθεί η πρόοδος της γεωργοτεχνολογίας, η προώθηση της ψηφιακής ένταξης και η εύρεση ταλέντων και εργαζόμενων στον τομέα της γεωργίας».
Δεν είναι σαφές πώς, ή ακόμη και αν, δαπανήθηκαν τα χρήματα.
Η PDD δεν σχολίασε την πρωτοβουλία στις οικονομικές της καταστάσεις, οι οποίες ελέγχονται από κινεζικό σκέλος της EY, και συνέχισε να αναφέρει κέρδη.
Οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης εκείνο το έτος αυξήθηκαν μόλις κατά 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια συνολικά, παρόμοιες σε κλίμακα με το eBay, έναντι 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετήσιας δαπάνης της Alibaba για την ανάπτυξη προϊόντων.
Ο Chen δεν ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια call για τα κέρδη του 2022.
Είπε ότι έχει αξιολογήσει πολλές προτάσεις, ότι γ PDD «συνεργάζεται με κορυφαία γεωπονικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.
Είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία αξίας, η οποία αποτελεί τη βάση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξής μας», είπε, επαναλαμβάνοντας ένα βασικό δόγμα του τελευταίου πενταετούς σχεδίου της χώρας του.
Η PDD δεν έχει οικονομικό διευθυντή.
Αντίθετα, «βρίσκεται» στον τέταρτο «αντιπρόεδρο των οικονομικών» από την αρχική δημόσια προσφορά του 2018, εάν συνυπολογιστεί μια περίοδος κατά την οποία ο ιδρυτής Huang πρόσθεσε τη θέση εργασίας στα καθήκοντά του.
Πάντως, φαίνεται ότι όσο τα κέρδη είναι καλά, οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να ανεχθούν τέτοια αδιαφάνεια.
Στη Wall Street, 53 από τους 56 αναλυτές συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράσουν και κανένας δεν προτείνει να πουλήσουν.
Η κατάρριψη των κανόνων φαίνεται να καθιστά την PDD ένα tabula rasa στο οποίο οι ξένοι επενδυτές προβάλλουν υποθέσεις.
Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, η PDD - η οποία έχει ονομαστικά την έδρα της στο Δουβλίνο - δεν έχει προσελκύσει επενδυτές που μπορεί να τη γνωρίζουν καλύτερα με μια δευτερεύουσα εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ.
Η δομή για την ξένη ιδιοκτησία κινεζικών περιουσιακών στοιχείων παραμένει ανεξέλεγκτη, με «αυξημένους λειτουργικούς και νομικούς κινδύνους», σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Οι κάτοχοι μετοχών PDD κατέχουν μετοχές σε μια εταιρεία των Νήσων Κέιμαν που έχει αδημοσίευτες συμφωνίες οι οποίες λέγεται ότι της δίνουν δικαίωμα στα κέρδη των κινεζικών εταιρειών.
Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η PDD είχε «στιβαρή δομή χρηματοοικονομικής ηγεσίας» και «ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση», ότι «οι πρακτικές γνωστοποίησης συγκρίνονται ευνοϊκά με αυτές των ανταγωνιστών μας» και ότι η εισαγωγή της στις ΗΠΑ παρείχε «την απαραίτητη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».
Ο Huang εξακολουθεί να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην PDD, αλλά αντί αυτού ψηφίζουν οι τρεις ανεξάρτητοι διευθυντές στους οποίους συγκαταλέγονται ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης και ένας Ολλανδός ακαδημαϊκός, ειδικός στην ασφάλεια των τροφίμων.
Η Hayden Capital, επενδυτής στην εταιρεία, αναγνώρισε σε ένα σημείωμα ότι η «έλλειψη διαφάνειας και οι ανησυχίες για την εταιρική διακυβέρνηση» είχαν αποθαρρύνει τους επενδυτές στο παρελθόν.
Υποστήριξε ότι «ακριβώς επειδή μια εταιρεία δεν αποκαλύπτει τους επενδυτές δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν ενδιαφέρονται για τους επενδυτές».
Για να κατανοήσουμε πραγματικά τη σκέψη του PDD, συνέχισε η εταιρεία της Νέας Υόρκης, «πρέπει να αναλύσουμε τις ενέργειες του παρελθόντος».

Οι 5 μεγαλύτερες απάτες σε σχέση με την Temu

Σύμφωνα με τον Muncaster από την ESET αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες τακτικές που έχουν εντοπιστεί στην Temu:

1) Γυμνές φωτογραφίες διάσημων

Αν θέλετε να κερδίσετε μετρητά ή ανταμοιβές που μπορούν να εξαργυρωθούν κατά τις αγορές σας με την Temu, μπορείτε να το κάνετε παρακινώντας άλλους να εγγραφούν και εισάγοντας το σχετικό κωδικό παραπομπής που σας έδωσαν.
Ωστόσο, οι απατεώνες έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξαπατήσουν τους χρήστες ώστε να υποκλέψουν αυτούς τους κωδικούς παραπομπής.
Μια μέθοδος είναι η ανάρτηση πονηρών φωτογραφιών μιας διασημότητας (π.χ. στο Twitter, στο TikTok κ.λπ.) με ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα που υπονοεί ότι οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε γυμνές φωτογραφίες αν βάλουν τον κωδικό παραπομπής της Temu.
Φυσικά, δεν υπάρχουν φωτογραφίες και ο απατεώνας απλώς συγκεντρώνει περισσότερες ανταμοιβές.

2) Οφέλη στα παιχνίδια Fortnite/Roblox

Μια παρόμοια τακτική είναι η εξής: ο απατεώνας θα ανεβάσει ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαφημίζει ότι οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια δωρεάν δωροκάρτα Roblox Robux, που θα τους επιτρέψει να αγοράσουν αναβαθμίσεις για τα avatar τους ή να αγοράσουν ειδικές ικανότητες στην ιστοσελίδα.
Το μόνο που πρέπει να κάνουν για να διεκδικήσουν την ανταμοιβή είναι να βάλουν τον κωδικό παραπομπής της Temu.
Ένα άλλο δημοφιλές δέλεαρ είναι η προσφορά σπάνιων skins του παιχνιδιού Fortnite. Για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει βεβαίως καμία προσφορά.
Ο απατεώνας απλώς εκμεταλλεύεται την περιέργεια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

3) Πλαστά προϊόντα

Παρότι η αδελφή εταιρεία της Temu, η Pingduoduo, έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ΗΠΑ με τίτλο "Πασίγνωστες αγορές για παραποιημένα προϊόντα και πειρατεία", δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Temu διαθέτει παραποιημένα προϊόντα.
Έχουν όμως υπάρξει αναφορές για αντίγραφα προϊόντων που κινούνται κοντά στα όρια της παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χωρίς όμως να τα ξεπερνούν.
Εάν ένας χρήστης πληκτρολογήσει μια αναζήτηση, για παράδειγμα, για ένα προϊόν της Apple, μπορεί να του παρουσιαστούν ομοειδή προϊόντα σε ένα κλάσμα της τιμής.
Για τον ανυποψίαστο αγοραστή που δεν είναι εξοικειωμένος με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να σκεφτεί σοβαρά και να αλλάξει γνώμη για το προιόν που ήθελε αρχικά να αγοράσει.

4) Εμπορικά προϊόντα από διασημότητες

Μια άλλη απάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκμεταλλεύεται τη δύναμη έλξης της Temu περιλαμβάνει ψεύτικες αναρτήσεις από διασημότητες που παριστάνουν ότι έχουν εμπορική συνεργασία με την κινεζική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ο τελικός στόχος και εδώ είναι να πειστούν οι θαυμαστές να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να πληκτρολογήσουν τον κωδικό παραπομπής προκειμένου να αγοράσουν εκπτωτικά προϊόντα που υποστηρίζει ο celebrity.
Για άλλη μια φορά, δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία και οι κωδικοί απλώς αποφέρουν στον απατεώνα περισσότερα μετρητά/προνόμια από την Temu.

5) Απάτες με εκπτώσεις 90%

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τις διαφημίσεις σε ιστοσελίδες και τα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπόσχονται τεράστιες εκπτώσεις σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Temu-.
Θα χρησιμοποιήσουν κλασικές τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία αίσθησης επείγοντος με προσφορές περιορισμένου χρόνου και καταπληκτικές ευκαιρίες.
Όμως, κάνοντας κλικ θα σας μεταφέρουν σε μια ιστοσελίδα phishing, όπου οι απατεώνες θα συλλέξουν τα στοιχεία της κάρτας σας.
Τώρα έχουν τα προσωπικά και οικονομικά σας στοιχεία, αλλά δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να παραλάβετε ποτέ την παραγγελία σας.

Πώς να μείνετε ασφαλείς ενώ κάνετε τα ψώνια σας στην πλατφόρμα Temu

Προς τιμήν της, η Temu ενισχύει την ασφάλειά της, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα ανταμοιβής σφαλμάτων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να καταπολεμήσει και τις απάτες, λέει ο Phil Muncaster της ESET.
Πρόσφατα κέρδισε προκαταρκτικά δικαστικά μέτρα στις ΗΠΑ κατά ιστοσελίδων phishing.
Ωστόσο, πρέπει επίσης να είστε σε εγρήγορση και να θυμάστε αυτές τις συμβουλές ασφαλείας:
• Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε διαφημίσεις.
• Αν θέλετε να ελέγξετε μια προσφορά Temu που διαφημίζεται στο διαδίκτυο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ανεξάρτητα.
• Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία πληρωμής σας στο λογαριασμό σας. Επίσης, ρυθμίστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), ώστε ο λογαριασμός σας να προστατεύεται με κάτι περισσότερο από έναν κωδικό πρόσβασης. Η Temu προσφέρει τώρα 2FA με SMS, το οποίο, αν και δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο ασφαλές όσο τα κλειδιά ασφαλείας υλικού ή ακόμη και οι ειδικές εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας για κινητά, είναι καλύτερο από το τίποτα.
• Μην υποκύψετε σε προσφορές που σας ζητούν να πληκτρολογήσετε κωδικό παραπομπής στην Temu - ειδικά σε αυτές που περιλαμβάνουν διάσημους.
• Να εξετάζετε πάντα προσεκτικά τι αγοράζετε για να αποφύγετε την απογοήτευση στη συνέχεια.
• Η Temu προσφέρει ειδικές προσφορές και χαμηλές τιμές. Αλλά οι τεράστιες εκπτώσεις σε όλους τους τομείς θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι απάτη. Ελέγξτε στο διαδίκτυο για να δείτε αν κάποιος άλλος έχει κάνει αναφορά.

Γενικότερα, να είστε προσεκτικοί σχετικά με το πόσα δεδομένα αποκαλύπτετε και τι είδους δικαιώματα παραχωρείτε στην εφαρμογή Temu ή σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας.
Ακολουθούν ορισμένα μέτρα που είναι εύκολο να εφαρμόσετε, αν ανησυχείτε σοβαρά για την αποκάλυψη πολλών προσωπικών σας δεδομένων στην Temu ή σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα και αγορές.
• Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε τις αγορές σας από την ιστοσελίδα της πλατφόρμας και όχι από την εφαρμογή της.
• Αποφύγετε τη σύνδεση στην Temu χρησιμοποιώντας το λογαριασμό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τη σύνδεσή του με άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας.
• Χρησιμοποιήστε πιστωτικές κάρτες μίας χρήσης ή υπηρεσίες πληρωμής όπως το PayPal, ώστε να αποφύγετε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η παραβίαση των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας.
• Αποστείλετε την παραγγελία σας σε ταχυδρομική θυρίδα αντί για τη διεύθυνση του σπιτιού σας.
Παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ιστοσελίδα παραπλανάει, οι απατεώνες μπορούν να προσπαθήσουν να τη χρησιμοποιήσουν για να εξαπατήσουν τους αγοραστές. Σας συμβουλεύουμε να είστε προσεκτικοί κάθε φορά που κάνετε τις ηλεκτρονικές σας αγορές εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης