Τελευταία Νέα
Διεθνή

Beige Book της Fed: Παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ – Ήπια η οικονομική ανάπτυξη

Beige Book της Fed: Παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ – Ήπια η οικονομική ανάπτυξη
Τα ευρήματα της μηνιαίας έρευνας της Federal Reserve
Σχετικά Άρθρα
Οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν στην αμερικανική οικονομία τον Φεβρουάριο 2024, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση «Beige Book» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η οποία ερευνά το οικονομικό κλίμα στις 12 Περιφέρειες όπου εδρεύουν οι Fed.
Συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε ελαφρά, συνολικά, από τις αρχές Ιανουαρίου, με οκτώ Περιφέρειες να αναφέρουν ήπια έως μέτρια αύξηση της δραστηριότητας, τρεις άλλες να αναφέρουν καμία αλλαγή και μία Περιφέρεια να σημειώνει ελαφρά μείωση.
Οι καταναλωτικές δαπάνες, ιδιαίτερα σε προϊόντα λιανικής, μειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν αυξημένη ευαισθησία ως προς τις τιμές από τους καταναλωτές. Η δραστηριότητα στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας ποικίλλει ανά Περιφέρεια. Ενώ τα αεροπορικά ταξίδια ήταν συνολικά ισχυρά, η ζήτηση για εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις μειώθηκε λόγω των αυξημένων τιμών, καθώς και των ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές.
Η μεταποιητική δραστηριότητα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Ωστόσο, συνεχίστηκαν οι καθυστερήσεις παράδοσης ηλεκτρικών εξαρτημάτων. Οι συνεχιζόμενες διακοπές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Παναμά δεν είχαν γενικά αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, αν και ορισμένες Περιφέρειες ανέφεραν αυξανόμενες πιέσεις στο κόστος.
Η δραστηριότητα στα εμπορικά ακίνητα ήταν ασθενής, ιδιαίτερα για χώρους γραφείων, αν και υπήρχαν αναφορές για ισχυρή ζήτηση για νέα κέντρα δεδομένων, βιομηχανικούς και κατασκευαστικούς χώρους και μεγάλα έργα υποδομής.
Η ζήτηση δανείων ήταν σταθερή προς τα κάτω και η πιστωτική ποιότητα ήταν γενικά υγιής παρά τις αναφορές για αυξανόμενες καθυστερήσεις.
Οι προοπτικές για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη παρέμειναν γενικά θετικές, με τις Περιφέρειες να επισημαίνουν προσδοκίες για ισχυρότερη ζήτηση και λιγότερο περιοριστικούς χρηματοοικονομικούς όρους τους επόμενους 6 έως 12 μήνες.
Η απασχόληση αυξήθηκε με ελαφρώς έως μέτριο ρυθμό στις περισσότερες Περιφέρειες. Οι επιχειρήσεις γενικά ήταν πιο εύκολο να καλύψουν ανοιχτές θέσεις και να βρουν κατάλληλους υποψήφιους, αν και παρέμειναν οι δυσκολίες προσέλκυσης εργαζομένων για θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών υγείας, μηχανικών και ειδικευμένων ειδικών στο εμπόριο, όπως συγκολλητές και μηχανικοί. 
Οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν, αλλά αρκετές Περιφέρειες ανέφεραν κάποιο βαθμό συγκράτησης του πληθωρισμού. Τόνισαν αυξήσεις στο κόστος ναύλων και σε διάφορες κατηγορίες ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης υγείας που χορηγείται από τον εργοδότη. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν να μετακυλίσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες τους, οι οποίοι έγιναν όλο και πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές των τιμών. Το κόστος πολλών εισροών παραγωγής και κατασκευών, όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο, το χαρτί και τα καύσιμα, φέρεται να μειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης