Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Τουλάχιστον δύο νεκροί από πυραυλική επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Ραγδαίες εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα: Τουλάχιστον δύο νεκροί από πυραυλική επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο
Προηγήθηκε επίθεση στο δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων True Confidence με σημαία Μπαρμπάντος
Το ελληνόκτητο πλοίο True Confidence, της εταιρείας Third January Maritime Ltd με σημαία Barbados, δέχθηκε πυραυλικό χτύπημα 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Αντεν στην Ερυθρά Θάλασσα, πιθανότατα από τους Houthis, μεταδίδει το Reuters. 
Οι πρώτες πληροφορίες που έκαναν λόγο για τουλάχιστον τρεις αγνοούμενος και τέσσερις εγκαυματίες, αναφέρουν τώρα τον θάνατο δύο, τουλάχιστον, μελών του πληρώματος.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο πλοίο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και  είχε εγκαταλειφθεί, με το πλήρωμα να βρίσκει δίοδο διαφυγής μέσω σωστικών λεμβών.


Ακολούθως, διενεργήθηκε επείγουσα επιχείρηση διάσωσης και έρευνας από τις δυτικές δυνάμεις στην περιοχή.


Από την πλευρά της, η πλοικτήτρια εταιρία, τονίζει πως δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το 20μελές πλήρωμα και τους τρεις ένοπλους που βρίσκονταν στο πλοίο. 
Όπως διευκρινίζουν, το πλοίο έχει πλήρωμα 20 ναυτικών, εκ των οποίων ένας είναι Ινδός, τέσσερις Βιετναμέζοι και 15 Φιλιππινέζοι.
Επίσης, πάνω στο πλοίο βρίσκονταν τρεις ένοπλοι φρουροί, δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ.


Η ίδια τονίζει ότι δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με τις ΗΠΑ.


Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανακοινώνει ότι «αναφορές επιβεβαίωσαν ότι το bulker είχε χτυπηθεί και υπέστη ζημιές», προσθέτοντας ότι μια ναυτική επιχείρηση για τη διάσωση του πληρώματος ήταν «σε εξέλιξη με μέρη του πληρώματος ήδη σε σωσίβιες λέμβους». 
Μια άλλη πηγή, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, πρόσθεσε πως το πλοίο φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.
Μαχητές Houthis της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο.
Λένε πως ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους σχετικά με τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά την επιχείρηση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Hamas στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι Houthis ανέλαβαν την ευθύνη για τη θανατηφόρα επίθεση στο ελληνόκτητο πλοίο True Confidence

Εν τω μεταξύ, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ανταρτών Houthis της Υεμένης, Yahya Saree, επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική ομιλία του ότι επίθεση της οργάνωσης στόχευσε το ελληνόκτητο True Confidence στον Κόλπο του Άντεν με πυραύλους, προκαλώντας πυρκαγιά στο δεξαμενόπλοιο.
«Η επιχείρηση ήρθε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης», τόνισε ο Saree.
Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα το πλοίο ελληνικών συμφερόντων της εταιρείας Third January Maritime Ltd, υπό σημαία Μπαρμπάντος δέχθηκε επίθεση περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού της πόλης Άντεν της Υεμένης.
Οι μέχρι τώρα αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρά μέλη του πληρώματός του από εγκαύματα. 

State Department (ΗΠΑ): Οι Houthis θα λογοδοτήσουν για τη θανατηφόρα επίθεση στο True Confidence


Ο εκπρόσωπος του State Department Matthew Miller διεμήνυσε πριν από λίγο σε ενημέρωση συντακτών, ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν» να θεωρούν την ομάδα της Υεμένης υπόλογη για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στη διεθνή ναυτιλία.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι μια πυραυλική επίθεση σε φορτηγό πλοίο που εκπροσωπείται από ελληνική εταιρεία, το True Confidence σκότωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, περίπου στα 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού της πόλης Άντεν της Υεμένης.
Την ευθύνη ανέλαβαν οι Houthis της Υεμένης διαμέσου τηλεοπτικής ομιλίας του στρατιωτικού εκπροσώπου της οργάνωσης Yahya Sarea.

1_591.JPG

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ απέφυγε να απαντήσει στο κατά πόσο αυτή η επίθεση θα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ σε θέσεις της σιιτικής οργάνωσης στην Υεμένη, οι οποίες συνεχίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του 2024.

Άμεσα τα αντίποινα ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Houthis - Σφοδροί βομβαρδισμοί στο αερoδρόμιο της Al-Hodeidah

Οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποίησαν δύο σφοδρά χτυπήματα στο αεροδρόμιο της πόλης Al-Hodeidah, του διοικητικού κέντρου της ομώνυμης επαρχίας, που ελέγχεται από τους Houthis στην Υεμένη.
Πληροφορίες για τις συνέπειες των επιθέσεων δεν παρέχονται ακόμα από το τηλεοπτικό κανάλι Al Masirah TV που μετέδωσε την εξέλιξη.
Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό τα πλήγματα αποτελούν την απάντηση της Δύσης, στο πρώτο θανατηφόρο χτύπημα των Houthis κατά δυτικού πλοίου, το οποίο μάλιστα ήταν το ελληνικών συμφερόντων True Confidence.
Μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας, οι Houthis έχουν προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος και δεν θα επιτρέψουν σε συνδεδεμένα πλοία να περάσουν από τα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ αλ-Μαντέμπ μέχρι τον τερματισμό των επιχειρήσεων στη Γάζα.
Τηρώντας την «υπόσχεσή» τους, οι Houthis έχουν επιτεθεί σε δεκάδες εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου έτους, .
Ως απάντηση στις 12 Ιανουαρίου, οι βρετανικές και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια, εξαπέλυσαν τα πρώτα τους πλήγματα εναντίον στόχων των Houthis σε συκγκεκριμένες πόλεις της Υεμένης.
Οι στόχοι ήταν οι τοποθεσίες πυραύλων και drones, καθώς και σταθμοί ραντάρ των ανταρτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης