Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκρηκτικό ντεμπούτο για το ρωσικό stealth Su 57; Η μητέρα όλων των μαχών με το φονικό αεροσκάφος που... εξαφανίζεται από τα ραντάρ

Εκρηκτικό ντεμπούτο για το ρωσικό stealth Su 57; Η μητέρα όλων των μαχών με το φονικό αεροσκάφος που... εξαφανίζεται από τα ραντάρ
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το Su-57 της είναι το πιο εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος στο απόθεμά της, αλλά δεν το έχει αναπτύξει ακόμα.
Και ενώ η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο χαρακτηρίζεται ως «εκρηκτική» με τη Ρωσία να έχει εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της Ουκρανίας, εμπειρογνώμονες συζητούν για το πώς η Ρωσία θα φτάσει στην κορύφωση.
Το θέμα που απασχολεί τους Ρώσους είναι η τακτική που θα ακολουθήσει δια αέρος η πολεμική αεροπορία.
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το Su-57 της είναι το πιο εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος στο απόθεμά της, αλλά δεν το έχει αναπτύξει ακόμα.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν στενά τον πόλεμο της Ουκρανίας έχουν σημειώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είχε αναπτύξει το stealth αεροσκάφος της, το οποίο είναι ικανό να περιβάλει ραντάρ και να αποφύγει την εχθρική αεράμυνα για να εξαπολύσει πλήγματα και να αποκτήσει τοπική αεροπορική υπεροχή.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει το αεροσκάφος stealth Su-57 στη λεγόμενη ζώνη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», με φειδώ, για τη διεξαγωγή κρίσιμων πολεμικών περιπολιών. Σύμφωνα με αναφορές, το αεροσκάφος έχει επίσης εξαπολύσει επιθέσεις stand-off χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τον ρωσικό εναέριο χώρο όπου οι ουκρανικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος δεν μπορούν να τους φτάσουν.

Το Su-57 λείπει από τη δράση

Η Μόσχα προβάλλει το Su-57 ως αεροσκάφος stealth σχεδιασμένο να ανιχνεύει και να εξαλείφει στόχους δια αέρος και εδάφους χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενα και μη κατευθυνόμενα όπλα. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως σταθμός διοίκησης για τον συντονισμό των «δικτυοκεντρικών ενεργειών μικτών ομάδων αεροσκαφών».
Η απουσία του Su-57 από αεροσκάφη μάχης έχει αποδοθεί στον περιορισμένο αριθμό του. Ο βετεράνος της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Αεροπορικής Ενέργειας στο Νέο Δελχί, πρώην Στρατάρχης Αεροπορίας Ανίλ Τσόπρα, δήλωσε στους EurAsian Times: «Το Su-57 είναι ακόμη υπό ανάπτυξη. Πληροφορίες από πηγές της OSINT (Open Source Intelligence) αποκαλύπτουν ότι διαθέτουν μόλις 32 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 10 έχουν προοριστεί για πτητικές δοκιμές».
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις ήταν εξαιρετικά προσεκτικές με τον περιορισμένο στόλο των Su-57 Felon παρά τις συνεχιζόμενες μάχες.


Το υπερσύγχρονο Stealth

Το Sukhoi Su-57 Felon είναι ένα υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, stealth, πολλαπλών ρόλων, κατασκευασμένο από την United Aircraft Corporation (UAC), θυγατρική του κρατικού αμυντικού ομίλου Rostec.
Έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκεται και να εξουδετερώνει διάφορους στόχους στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα.
Το μαχητικό αεροσκάφος Su-57 διαθέτει τεχνολογία stealth με ευρεία χρήση σύνθετων υλικών, είναι ικανό να φτάσει σε υπερηχητική ταχύτητα πλεύσης και είναι εξοπλισμένο με τον πιο προηγμένο ραδιοηλεκτρονικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένου ενός ισχυρού ενσωματωμένου υπολογιστή (που ονομάζεται ο ηλεκτρονικός δεύτερος πιλότος).
Το σύστημα Su-57 AI αναλαμβάνει ορισμένες από τις λειτουργίες του πιλότου, συμπεριλαμβανομένης της πλοήγησης και της προετοιμασίας για τη χρήση όπλων.
Το 2020, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι το Felon εντάχθηκε επίσημα στον στόλο του, σηματοδοτώντας την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους παραγωγής σε ένα αεροπορικό σύνταγμα που σταθμεύει στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, αναφέρουν οι Eurasian Times.
Σύμφωνα με ανάλυση του 2020 από το Royal United Services Institute, ένα βρετανικό think tank, τα αεροσκάφη Su-57 Felon περιγράφεται ως ένα ρωσικό αεροσκάφος stealth με μεγάλες «δυνατότητες».
Η ενσωμάτωση του νέου πυραύλου αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες αυτού του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, καθιστώντας το μια ακόμη πιο τρομερή και θανατηφόρα δύναμη στον εναέριο πόλεμο.
su-57.jpg
Πάντως από την πλευρά της η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε στις 4 Μαρτίου ότι ένα μαχητικό βομβαρδιστικό Su-34 Fullback καταρρίφθηκε. 
Συνολικά, περισσότερα από δώδεκα βομβαρδιστικά αεροσκάφη Fullback φέρεται να καταρρίφθηκαν από την Ουκρανία σε λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Su-57-Russia-1.jpg

Η ρωσική αεροπορία θέλει το Su-57 να αντικαταστήσει τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 Fulcrum και Su-27 Flanker. Ομοίως με αυτά τα αεροσκάφη, το Su-57 Felon μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αέρος-αέρος R-73 και  R-27,  πυραύλους κρουζ, βόμβες ολίσθησης, ρουκέτες και συμβατικές βόμβες. Διαθέτει επίσης το ισχυρό πυροβόλο Gryazev-Shipunov GSh-30-1 των 30 mm.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης