Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν – Αρχίζει τις δολιοφθορές με τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν τον κόσμο, ο «χρησμός» ΒΝ

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν – Αρχίζει τις δολιοφθορές με τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν τον κόσμο, ο «χρησμός» ΒΝ
Ιρανικό «κατασκοπευτικό πλοίο» στο προσκήνιο μετά την αποκοπή υποθαλάσσιων καλωδίων δεδομένων που συνδέουν ηπείρους
Σχετικά Άρθρα
Από τις 6 Φεβρουαρίου το bankingnews.gr προειδοποιούσε για το απόλυτο υπερόπλο των Houthis (δείτε εδώ).
Άλλωστε, αρκετοί ήταν οι αναλυτές που τόνιζαν ότι ο Κόλπος του Άντεν και η Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι μόνο πύλες θαλάσσιας επιμελητείας για τη μεταφόρτωση αγαθών και πόρων από την Ασία στην Ευρώπη.
Ισχυρά καλώδια βρίσκονται κατά μήκος του βυθού, επιτρέποντας την ανταλλαγή πληροφοριών και επιχειρηματικές συναλλαγές αξίας πολλαπλάσιων της αξίας των αγαθών στα αμπάρια των πλοίων που περνούν από πάνω τους.
Στο σήμερα… η HGC Global Communications με έδρα το Χονγκ Κονγκ αποκάλυψε ότι τέσσερα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας στην Ερυθρά Θάλασσα κόπηκαν, επηρεάζοντας περίπου το ένα τέταρτο της μετάδοσης δεδομένων μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Το περιστατικό σημειώθηκε πριν από μία εβδομάδα, με το πλήρες μέγεθος της ζημιάς να έρχεται στο φως μόλις τώρα.
Τα κομμένα καλώδια δεδομένων περιλαμβάνουν το Asia-Africa-Europe 1, το Europe India Gateway, το Seacom και το TGN-Gulf, είπε η HGC Global, προσθέτοντας ότι «η εκτιμώμενη επίδραση είναι το 25% της κίνησης - περίπου το 15% της κίνησης στην Ασία κατευθύνεται προς τα δυτικά, ενώ το 80% αυτής της κίνησης θα περάσει από αυτά τα υποθαλάσσια καλώδια στην Ερυθρά Θάλασσα».
Η HGC είπε ότι έλαβε μέτρα για να «καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαφοροποίησης για την αναδρομολόγηση της επηρεαζόμενης κυκλοφορίας».

Οι υπαίτιοι

Το τι έκοψε τα υποθαλάσσια καλώδια παραμένει ασαφές - και υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι Houthis που υποστηρίζονται από το Ιράν συμμετείχαν στην επίθεση.
Αλλά τις τελευταίες ημέρες, οι αντάρτες αρνήθηκαν ότι επιτέθηκαν στις γραμμές.
Το AP News επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος είπε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία της αποκοπής των καλωδίων.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η έρευνα θα αποφασίσει εάν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια ή ατύχημα που αφορούσε άγκυρα.
Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι Houthis δεν είναι η πιο ικανή ομάδα στην περιοχή για να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το Ιράν.
"Η αποκοπή των κρίσιμων γραμμών επικοινωνίας και η αύξηση του κόστους των πάντων, από το διαδίκτυο μέχρι το πετρέλαιο σε όλη τη Μέση Ανατολή είναι ένας ξεκάθαρα διατυπωμένος στόχος οικονομικού πολέμου της Δύναμης Qods του IRGC.
Το Ιράν επιδιώκει να υπονομεύσει την παγκόσμια πρόσβαση στην περιοχή ως μέρος της επιβολής του κόστους στρατηγική», δήλωσε ο David Asher, ανώτερος συνεργάτης στο Hudson Institute.
"Η Δύναμη Qods χειρίζεται ένα κατασκοπευτικό πλοίο που ονομάζεται Behsad και φέρεται να βρίσκεται στον Κόλπο του Άντεν, όχι μακριά από το σημείο που κόπηκαν τα υποθαλάσσια καλώδια.
Αυτό το πλοίο είναι πολύ πιθανό να φέρει ένα εξάρτημα της ειδικής δύναμης υποβρύχιου πολέμου της Δύναμης Qods περισσότερο από ικανό διεξαγωγής επίθεσης υποθαλάσσιου καλωδίου», ανέφερε ο Asher.
Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι το Behshad, ένα ιρανικό σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, βρισκόταν στην περιοχή περίπου την ώρα που συνέβη το περιστατικό την περασμένη εβδομάδα.
«Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει να δει μια άνοδο στις ιρανικές μυστικές επιχειρήσεις άμεσης δράσης παράλληλα με τον πόλεμο αντιπροσώπων με τις δραστηριότητες των Houthis και της Hezbollah τους επόμενους μήνες».
Ο στόχος του IRGC να πυροδοτήσει κρυφά χάος στη Μέση Ανατολή ενίσχυσε τις τιμές του αργού και επέτρεψε στην Τεχεράνη να εισπράξει 90 δισεκατομμύρια δολάρια από παράνομες πωλήσεις πετρελαίου υπό την κυβέρνηση Biden.
«Το Ιράν κατάφερε να πουλήσει πετρέλαιο αξίας 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επικυρώσει οι ΗΠΑ, σημειώνοντας νέα ρεκόρ εξαγωγών στη διαδικασία», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την United Against a Nuclear Iran.
Με τη μήτρα των επιθέσεων από εμπορικά ναυτιλιακά πλοία να διακόπτουν το παγκόσμιο εμπόριο και να κόβουν τώρα τα υποθαλάσσια καλώδια που διακόπτουν τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ των ηπείρων, η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας απλώς επιταχύνεται και οι επενδυτές αγνοούν όλους τους κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης