Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιταχύνει την αποδολαριοποίηση η Ινδία που προτρέπει τους εξαγωγείς του Κόλπου να δεχτούν ρουπίες για το πετρέλαιο

Επιταχύνει την αποδολαριοποίηση η Ινδία που προτρέπει τους εξαγωγείς του Κόλπου να δεχτούν ρουπίες για το πετρέλαιο
Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο και προβλέπεται ότι θα είναι ο κύριος μοχλός αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης αυτή τη δεκαετία
Τέσσερις μήνες αφότου η κυβέρνηση της Ινδίας απέρριψε τα αιτήματα ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών να πληρώσουν για τις εξαγωγές αργού της Ρωσίας σε κινεζικό γιουάν, φαίνεται ότι η κυβέρνησή της ελπίζει τώρα σε παρόμοια συμφωνία με τους εξαγωγείς αργού του Κόλπου.
Σύμφωνα με το Bloomberg η Reserve Bank of India (RBI) ζήτησε από τα μεγάλα κρατικά διυλιστήρια της χώρας να πιέσουν τους προμηθευτές του Περσικού Κόλπου να δεχτούν τουλάχιστον το 10% των πληρωμών πετρελαίου σε ρουπίες το επόμενο οικονομικό έτος.
Η RBI ανησυχεί ότι η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας του έθνους θα αποδυναμώσει τη ρουπία, κάτι που ήταν μια γενική τάση τα τελευταία δύο χρόνια (τα διυλιστήρια της Ινδίας πρέπει να πουλήσουν ρουπίες για να αγοράσουν δολάρια ΗΠΑ για να διευθετήσουν τις πληρωμές για την αυξανόμενη μεγάλη ζήτηση αργού).
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ινδία θέλει να αξιοποιήσει την αύξηση της κατανάλωσης προς όφελός της, προωθώντας το ινδικό νόμισμα στο διεθνές εμπόριο και μειώνοντας την εξάρτηση από τα δολάρια.
Τα τρία διυλιστήρια - η Indian Oil, η Bharat Petroleum και η Hindustan Petroleum - έχουν ήδη προσεγγίσει τους εξαγωγείς πετρελαίου για το θέμα, αλλά οι προμηθευτές είναι επιφυλακτικοί λόγω συναλλαγματικού κινδύνου και χρεώσεων μετατροπής.
Η συντριπτική πλειονότητα των παγκόσμιων συναλλαγών πετρελαίου είναι σε δολάρια, αν και η Κίνα είχε κάποια επιτυχία στο να χρησιμοποιήσει περισσότερο το γιουάν για να πληρώσει για τις εισαγωγές.
Η Indian Oil πλήρωσε εν μέρει την Abu Dhabi National Oil Co για μια αποστολή 1 εκατομμυρίου βαρελιών αργού σε ρουπίες τον περασμένο Αύγουστο.
Τα διυλιστήρια της χώρας έχουν χρησιμοποιήσει επίσης άλλα νομίσματα - συμπεριλαμβανομένων των ντιράμ των ΗΑΕ - για να πληρώσουν για το ρωσικό αργό.

Ο ρόλος των BRICS

Αυτή η απόφαση της Ινδίας έρχεται λίγες μέρες μετά την αναφορά του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS που ανέφερε ότι η ομάδα πέντε εθνών BRICS που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός συστήματος πληρωμών βασισμένο σε blockchain και ψηφιακές τεχνολογίες.
«Πιστεύουμε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος πληρωμών BRICS είναι ένας σημαντικός στόχος για το μέλλον, ο οποίος θα βασίζεται σε εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως οι ψηφιακές τεχνολογίες και το blockchain.
Το κύριο πράγμα είναι να διασφαλίσουμε ότι είναι βολικό για τις κυβερνήσεις, τους απλούς ανθρώπους και τις επιχειρήσεις, καθώς και οικονομικά αποδοτικό και απαλλαγμένο από πολιτική», δήλωσε ο βοηθός του Κρεμλίνου Yury Ushakov σε συνέντευξή του στο TASS.
Εδώ και αρκετό καιρό, ο όμιλος BRICS καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει την εξάρτησή του από τα δολάρια ΗΠΑ σε διακανονισμό, γνωστό και ως αποδολαριοποίηση.
"Οι εργασίες θα συνεχιστούν για την ανάπτυξη του Contingent Reserve Arrangement, κυρίως όσον αφορά τη χρήση νομισμάτων διαφορετικών από το δολάριο ΗΠΑ", δήλωσε ο Ushakov.
Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο και προβλέπεται ότι θα είναι ο κύριος μοχλός αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης αυτή τη δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης