Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sejourne (ΥΠΕΞ Γαλλίας): Η Γαλλία να μην περάσει την κόκκινη γραμμή συνενοχής στην ουκρανική σύγκρουση

Sejourne (ΥΠΕΞ Γαλλίας): Η Γαλλία να μην περάσει την κόκκινη γραμμή συνενοχής στην ουκρανική σύγκρουση
Σύμφωνα με τον Sejourne, «το μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία είναι απολύτως σαφές: το Παρίσι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο»
Η Γαλλία δεν θα περάσει τα όρια της συνενοχής στην ουκρανική σύγκρουση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stephane Sejourne, στη γαλλική τηλεόραση.
«Δεν έχουμε ξεπεράσει ποτέ το όριο της συνενοχής στην ουκρανική σύγκρουση και δεν θα το περάσουμε», τόνισε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Sejourne, «το μήνυμα της Γαλλίας προς τη Ρωσία είναι απολύτως σαφές: το Παρίσι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο».
«Αν πέσει η Ουκρανία, θα κινδυνεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, απαριθμώντας τις συνέπειες, τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη, σε περίπτωση ρωσικής νίκης επί της Ουκρανίας. «Εάν πέσει η Ουκρανία, θα υπάρξουν κλιμακωτές συνέπειες, θα κινδυνεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κινδυνεύσει ιδιαίτερα η ικανότητά μας να συμφωνούμε», είπε ο υπουργός.
«Ο Putin δεν επιδιώκει παρά να δοκιμάσει την αλληλεγγύη μας. Επομένως, πρέπει να αποφύγουμε αυτό το σενάριο», συνέχισε. «Η αποφυγή αυτού του σεναρίου σημαίνει κυρίως να διατηρήσουμε την πρωτοβουλία στήριξης της Ουκρανίας μαζί με τους συμμάχους μας, να κάνουμε διμερείς συμφωνίες -όπως κάναμε- και να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς όσο καλύτερα μπορούμε».
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Macron περί ενδεχόμενης αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις που αυτές προκάλεσαν, ο Γάλλος υπουργός προσπάθησε να διευκρινίσει τη γαλλική θέση λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλησε να αφήσει όλα τα σενάρια ανοιχτά και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στη Ρωσία να ενεργεί όπως θέλει.
«Βιώνουμε ένα σημείο καμπής που πρέπει να μας οδηγήσει να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στη Ρωσία. Χώρες όπως η Ρωσία βλέπουν μόνο την ισορροπία δυνάμεων και πρέπει να παίξουμε αυτό το χαρτί, της ισορροπίας δυνάμεων, για να προστατεύσουμε τους Γάλλους, να προστατέψουμε τους Ευρωπαίους», συνόψισε.
Προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος Macron είπε, μιλώντας ενώπιον συμπατριωτών στην Πράγα, κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους «να μην δείχνουν δειλία» σε σχέση με την ουκρανική σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης