Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές… Αγανάκτησε κατά των Ευρωπαίων ο CEO της UBS, Ermotti – Δουλεύουν για την κυριαρχία των αμερικανικών τραπεζών

Πρωτοφανές… Αγανάκτησε κατά των Ευρωπαίων ο CEO της UBS, Ermotti – Δουλεύουν για την κυριαρχία των αμερικανικών τραπεζών
Η Ευρώπη έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει όχι για να επιτρέψει στις τράπεζες να είναι μεγαλύτερες ή επιτυχημένες
Σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Sergio Ermotti, κατηγορώντας τους ευρωπαίους πολιτικούς και τις ρυθμιστικές αρχές για τη σκόπιμη καταστολή των τραπεζών της ηπείρου και την προστασία των αντιπάλων τους στις ΗΠΑ να κυριαρχήσουν παγκοσμίως.
Η προσέγγιση της Ευρώπης στη διαχείριση των τραπεζών της βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές στις ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν ενθαρρύνει τους δανειστές τους να επεκταθούν διεθνώς, υποστήριξε ο Ermotti.
«Η Ευρώπη έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει όχι για να επιτρέψει στις τράπεζες να είναι μεγαλύτερες ή επιτυχημένες», είπε ο Ermotti σε συνέντευξή του με τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας, του δεύτερου μεγαλύτερου μετόχου της ελβετικής τράπεζας.
Ο Ermotti έχει επανεμφανιστεί ως κορυφαίος εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών τραπεζών από τότε που επέστρεψε στην UBS μετά τη διάσωση της πρώην ανταγωνίστριας Credit Suisse στην πιο σημαντική συγχώνευση στον κλάδο από την οικονομική κρίση.
«Υπάρχει πολιτική επιθυμία να μην επιτρέψουμε στις τράπεζες να γίνουν πολύ μεγάλες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ermotti σε ένα podcast με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen.
«Υπάρχει πολύ τοπικός προβληματισμός στην Ευρώπη σχετικά με το να είμαστε μεγάλες τράπεζες.
Έτσι, κάθε χώρα θέλει να έχει τον δικό της εθνικό πρωταθλητή, ξεχνώντας ότι η κατάκτηση των εθνικών πρωταθλημάτων δεν σας πάει πολύ μακριά από την άποψη της παγκόσμιας κυριαρχίας».

Ο ρόλος της UBS

Η UBS συμφώνησε να διασώσει την Credit Suisse τον περασμένο Μάρτιο σε μια συμφωνία που ενορχηστρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας, τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή και την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.
Ο Ermotti είπε ότι ο μόνος λόγος που επετράπη στην UBS να αναλάβει τον αντίπαλό της ήταν επειδή η Credit Suisse πτώχευε μετά από χρόνια ζημιών.
Το ταμείο της Νορβηγίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της UBS, πίσω από τη BlackRock, έχοντας αυξήσει το μερίδιό του από 3,5% σε 5% όταν ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Credit Suisse το περασμένο καλοκαίρι.
«Ο λόγος που πιστεύαμε ότι η εξαγορά ήταν τόσο ελκυστική». . . είναι επειδή είναι το είδος της συγχώνευσης που δεν μπορείς να κάνεις ποτέ σε καιρό ειρήνης», είπε ο Tangen, ο πρώην διαχειριστής hedge fund που ήταν διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία αφορούσε αμφιλεγόμενα την διαγραφή ομολόγων 17 δισ. δολαρίων, έχει δημιουργήσει τον μεγαλύτερο παγκόσμιο διαχειριστή πλούτου και κυρίαρχο παίκτη στον ελβετικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
«Στον τραπεζικό τομέα, όλες οι συγχωνεύσεις που δημιουργούν οποιαδήποτε αξία έρχονται σε στιγμές άγχους», είπε ο Ermotti.
«Κοιτάξτε τις τράπεζες των ΗΠΑ και πώς έφτασαν στη θέση τους. Το θέμα είναι να τους επιτραπεί ή να τους ζητηθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να αρπάξουν ή να συγκροτήσουν τράπεζες που επρόκειτο να χρεοκοπήσουν ή πτώχευαν.
«Είναι κρίμα που χρειάζεται μια κρίση για να δημιουργήσεις κάτι που έχει νόημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης